داروها

داروهای ضد آریتمی

داروهای ضد آریتمی برای درمان ناهنجاری های مربوط به اختلالات ضربان قلب و کاهش عوارض مربوط به این مشکلات به کار می رود. برخی از عوارض متداول آریتمی شامل تپس قلب، ضربان نامنظم قلب، پرش ضربان قلب، سرگیجه، بیهوشی، در قفسه سینه و تنگی نفس است.

عملکرد داروهای ضد آریتمی

ضربان قلب نامنظم ممکن است مشکلی مادرزادی باشد یا به دلیل آسیب به ماهیچه قلب (میوکاردیوم) ایجاد شود که منجر به اتصال کوتاه یا اختلال در سیستم الکتریکی قلب می شود.

داروهای ضد آریتمی به روش های مختلف تکانه های الکتریکی قلب را کند می کند تا قلب بتواند ریتم طبیعی خود را ادامه دهد.

این داروها را می توان به چهار گروه تقسیم کرد:

  • گروه یک. داروهای ضد آریتمی که مسدودکننده کانال سدیم هستند و رسانایی الکتریکی را در قلب کاهش می دهند.
  • گروه دو. داروهای ضد آریتمی که مسدودکننده بتا هستند و از طریق مسدود کردن تکانه های عامل ضربان قلب نامنظم و تداخل با تاثیرات هورمونی (مانند آدرنالین) در سلول های قلب عمل می کنند و از این طریق فشار خون و نرخ ضربان قلب را کاهش می دهند.
  • گروه سه. داروهای ضد آریتمی که از طریق مسدود کردن کانال پتاسیم قلب،  تکانه الکتریکی قلب را کند می کنند.
  • گروه چهار. داروهای ضد آریتمی که شبیه گروه سه عمل می کنند با این تفاوت که کانال کلسیم را در قلب مسدود می کنند.

* دایجکسین نمونه ای از داروی ضدآریتمی است، اگرچه در رده بندی بالا قرار ندارد.

از آنجا که عملکرد هر گروه دارو کمی متفاوت است، هیچ یک از این داروها توانایی درمان همه انواع آریتمی را ندارد.

یافتن داروی مناسب برای آریتمی هر بیمار، نیاز به همکاری نزدیک با دکتر متخصص و امتحان کردن انواع مختلف دارو دارد. گاهی برخی بیماران ممکن است نیاز به بررسی یا آزمایش بیشتر توسط هولتر قلب یا مطالعات الکتروفیزیولوژی (EPS) داشته باشند تا مشخص شود کدام داروی ضد آریتمی برای آنها بهتر عمل می کند.

مقدار مصرف داروهای ضد آریتمی

داروهای ضد آریتمی انواع مختلف دارند و میزان مصرف در هر نوع آریتمی و هر فرد متفاوت است. گاهی ممکن است یک نوع دارو باعث پروآریتمی (تشدید آریتمی یا ایجاد آریتمی بیشتر) شود. برای تعیین نوع و روش مصرف صحیح دارو نیاز به همکاری بلندمدت با دکتر است.

تداخلات دارویی

داروهای ضد آریتمی می توانند تاثیر سایر داروهای مصرفی شما را تغییر دهند. به دکتر فهرستی از همه داروهای دیگری که مصرف می کنید و دلیل استفاده آنها بدهید تا بتواند میزان مناسب داروی مصرفی را تعیین کند.

از آنجا که انواع مختلف داروهای ضد آریتمی وجود دارد، همه داروهایی که موجب تداخل دارویی می شود در ادامه نیامده است، با اینحال فهرستی عمومی از داروهایی که ممکن است باعث تداخل دارویی شوند در ادامه آمده است:

  • داروهایی که می تواند میزان کومادین (وارفارین) دریافتی بدن را کم کند.
  • داروهایی که می تواند میزان دایجوکسین دریافتی بدن را کم کند.
  • داروهایی که واکنش بدن به انسولین یا داروهای خوراکی دیابت را تغییر می دهند.

در دوره مصرف برخی داروهای ضد آریتمی خاص ممکن است حساسیت پوست شما نسبت به نور خورشید افزایش یابد؛ این به این معناست که بدن زودتر آفتاب سوخته می شود. این عارضه ممکن است تا چند ماه پس از قطع مصرف دارو نیز ادامه داشته باشد و پوست ممکن است آنقدر حساس شود که از پشت شیشه یا زیر لباس هم دچار سوختگی شود. اگر دچار چنین مشکلی شدید حتما از ضدآفتاب قوی استفاده کنید. در صورت تشدید مشکل به دکتر بگویید.

برخی داروهای ضدآریتمی نیز باعث ظاهر شدن لکه های آبی-خاکستری بر روی پوست، به خصوص در مناطق در معرض آفتاب می شوند. این لکه ها نهایت تا چند ماه پس از قطع مصرف دارو ناپدید می شوند، اما بدون مشورت پزشک دارو را قطع نکنید.

دکتر چه چیزهای دیگری باید بداند:

پیش از شروع دوره مصرف، به دکتر در مورد سایر بیماری ها و سایر داروهای مصرفی خود بگویید. به خصوص موارد زیر را حتما به دکتر اطلاع دهید:

  • حساسیت به غذا یا مواد رنگی خوراکی. داروهای ضدآریتمی می توانند واکنش آلرژیک را افزایش دهند.
  • تصمیم به بارداری یا قرارداشتن در دوران بارداری یا شیردهی
  • سن بالاتر از 60 سال؛ افراد بالای 60سال در صورت مصرف داروهای ضدآریتمی ممکن است مستعد ابتلا به تیروئید شوند. همچنین بیماران مسن تر ممکن است خواب رفتگی، مورمور یا ضعف دست و پا را تجربه کنند.
  • ابتلا به فیبریلاسیون دهلیزی
  • ابتلا به آسم یا سایر مشکلات تنفسی و ریوی مانند برونشیت مزمن، آمفیزم یا آپنه خواب؛ مسدودکننده های بتا می توانند باعث تشدید مشکل شوند.
  • ابتلا به تیروئید
  • بیماری کبدی
  • بیماری کلیوی
  • لوپوس
  • نیاز به عمل جراحی یا جراحی دندان در آینده نزدیک

 

عوارض داروهای ضد آریتمی

هر نوع از داروهای ضدآریتمی عوارض جانبی مخصوص به خود را دارند. پیش از مصرف دارو عوارضی را که در راهنمای دارو نوشته شده به دقت مطالعه کنید و همچنین توصیه های پزشک یا داروساز در مورد عوارض را به خاطر داشته باشید. اگر توصیه ای دریفات نکردید، خودتان در مورد عوارض احتمالی بپرسید.

اگر فکر می کنید هرنوع مشکلی دارید که از عوارض جانبی مصرف داروهای ضد آریتمی محسوب می شود، حتما به دکتر خود اطلاع دهید، اما بدون نظر دکتر دارو را قطع نکنید. توقف مصرف دارو بدون نظر پزشک می تواند عوارض را بدتر کند.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا
نوبت دهی فوق تخصص قلب ویژه نوروز 1402
خدمت جدید مرکز قلب و عروق بهار
خدمت جدید مرکز قلب و عروق بهار
راه اندازی بخش تخصصی واریس