آنژیوگرافی عروق

آنژیوگرافی یک تکنیک تصویربرداری پزشکی است که می تواند هم تشخیصی و هم درمانی باشد تصویری از داخل عروق، شریانها و قلب می دهد. این کار عموماَ با تزریق ماده حاجب رادیواکتیو در رگ های خونی و تصویربرداری با استفاده از تکنیک های مبتنی بر اشعه ایکس مانند فلوروسکوپی انجام می شود. آنژیوگرافی برای تشخیص تنگی و گرفتگی عروق و سایر مشکلات عروق خونی استفاده می شود.

آنژیوگرافی به طور معمول، زمانی که بی حس شده اید، انجام می شود. بسته به اینکه تست چقدر دشوار است و معالجه چقدر زمان می برد، این عمل ممکن است ۱۵-۲۰ دقیقه یا چند ساعت طول بکشد.

آنژیوگرافی عروق

شرح روش

آنژیوگرافی معمولاً با استفاده از بی حسی موضعی با آرام بخش انجام می شود.

  • معمولاً برای دسترسی به عروق، آنژیوگرافی با سوزن در شریان ران (کشاله ران) وارد شده، شروع می شود.
  • پس از برقراری دسترسی، کاتترها (لوله های نازک) و سیمها از طریق سیستم شریانی به منطقه مورد کشیده می شوند.
  • یک ماده رادیواکتیو تزریق می شود، سپس با استفاده از اشعه ایکس تصاویر گرفته می شوند. به این ترتیب جریان رنگ در عروق قابل مشاهده شده و نواحی دارای انسداد عروق مشخص می شود. پزشک با استفاده از نتایج آنژیوگرافی و علائم بیمار، شدت و خصوصیات انسداد در مورد نوع درمان تصمیم می گیرد.
  • بر حسب نتایج، چنانچه انسداد عروق وجود داشته باشد، دو روش درمانی رایج که در حین آنژیوگرافی ارائه می شود، آنژیوپلاستی بالون (بالن گذاشتن) و قرارگیری استنت(فنر گذاشتن) است.
  • آنژیوپلاستی برای باز کردن انسداد شریانی استفاده می گردد. پزشک با کمک اشعه ایکس وسیله خاصی را مجهز به یک بالون با قابلیت باد کردن است را با سیم ازمیان محل انسداد هدایت می کند. و سپس قسمت مسدود شده شریان، بالون را باد می کند تا شریان را باز کرده و باعث فشرده شدن انسداد شود. سپس در حالی که سیم در جای خود در ناحیه درمان شده نگه داشته می شود، باد بالون تخلیه شده و جدا می شود. سپس، برای ارزیابی نتیجه، رنگی به داخل عروق تزریق می گردد. در صورت بهبود جریان خون و انسداد کمتر از ۳۰٪، درمان موفقیت آمیز تلقی می شود. اگر رگ هنوز به طور قابل توجهی باریک است، قرار دادن استنت ممکن است قدم بعدی باشد.
آنژیوپلاستی بالون و قرارگیری استنت
آنژیوپلاستی بالون و قرارگیری استنت

از استنت ها برای باز کردن شریان در محل باریک استفاده می شود. وقتی پس از آنژیوپلاستی بالون قسمت باریکی باقی مانده یا جریان خون کافی در یک رگ که درمان شده، وجود ندارد معمولاً استنت ها به صورت دائمی قرار می گیرند. استنت هایی که در پا استفاده می شوند از آلیاژ نیکل – تیتانیوم (نیتینول) ساخته شده اند. این استنت ها در برابر لگد زدن مقاوم بوده و انعطاف پذیر هستند.

 

نحوه آماده سازی برای آنژیوگرافی

  • بیمار باید از ۸ – ۶ ساعت قبل از انجام آنژیوگرافی، ناشتا باشد.
  • بعضی اوقات ممکن است لازم باشد که برخی از داروها متوقف شوند.
  •  

عوارض

تمام روشهای تهاجمی می توانند عوارضی داشته باشند. هر چند که آنژیوگرافی کم خطر است، ولی میزان خطر آن صفر نیست. شایع ترین عوارض مربوط به محل دسترسی شریانی است.

  • کبودی شایع است. احتمالاً در محل دسترسی شریان، کبودی ایجاد می شود.
  • درد و خونریزی. خیلی شایع نیست اما ممکن است بیماران درد و خونریزی را تجربه کنند که به شکل جمع شدن خون در زیر پوست (هماتوم) باشد.
  • انسداد یا نشت. در موارد نادر، شریان دسترسی ممکن است مسدود شود. به ندرت، بیماران نشت مداوم خون را در محل دسترسی شریان، تجربه می کنند، که ممکن است نیاز به درمان بیشتر داشته باشد.

سایر عوارض مربوط به آنژیوگرافی که بسیار نادر هستند عبارتند از:

  • واکنش آلرژیک به رنگ کنتراست ید(ماده راذیواکتیو)، که می تواند منجر به بروز نارسایی کلیه شود.

بصورت نادر در طی آنژیوپلاستی بالون و یا قرارگیری استنت، بخشی از انسداد شریانی می تواند قطع شود (آمبولی) و به سمت شریان های سایر نقاط بدن برود. این می تواند جریان خون را بدتر کند.

بعد از آنژیوگرافی چه انتظاری می توان داشت؟

آنژیوگرافی ها (با یا بدون آنژیوپلاستی بالون / استنت گذاری) روشهای سرپایی هستند و معمولا بیماران ً در همان روز به خانه بر می گردند.

پس از انجام آنژیوگرافی، برای جلوگیری از خونریزی در محل دسترسی شریان بیمار باید ۶ -۴ ساعت در اتاق انتظار استراحت کند.

برای آنژیوگرافی غالباً از آرامبخش استفاده می شود و بیمار قادر به رانندگی نخواهد بود. این نکته باید مد نظر قرار گیرد.

پس از آنژیوگرافی، به مدت ۲ روز از بلند کردن وسایل سنگین و خم شدن خودداری شود تا خطر خونریزی در محل ورود به شریان کاهش یابد. اکثر فعالیتهای دیگر را می توان از سر گرفت.

دکمه بازگشت به بالا
نوبت دهی فوق تخصص قلب ویژه نوروز 1402
خدمت جدید مرکز قلب و عروق بهار
خدمت جدید مرکز قلب و عروق بهار
راه اندازی بخش تخصصی واریس