آزمایش های تشخیصی

سی تی اسکن (CT Scan) یا توموگرافی کامپیوتری

سی تی اسکن نوعی تکنیک استفاده از اشعه ایکس است که با کمک رایانه تصاویر مقطعی از قلب ایجاد می کند.

سی تی اسکن قلب چگونه کار می کند؟

سی تی اسکن یک دستگاه اشعه ایکس بزرگ است که دارای محفظه لوله ای کوتاه (شبیه یک تونل بسیار کوتاه) و با انتهای باز است که یک اسکنر دوار در وسط آن قرار گرفته است.

بیمار روی میز اسکن دراز می کشد و سی تی اسکنری که در وسط تخت قرار گرفته دور بدن او به صورت دوار حرکت می کند. اسکنر سی تی با تابش اشعه ایکس، برش های نازک متعددی از قلب می گیرد.

"<yoastmark

سپس کامپیوتر این تصاویر را در کنار هم قرار می دهد تا تصویر دقیقی ایجاد شود. در برخی موارد، رنگ کنتراست به جریان خون بیمار تزریق می شود تا تصاویر واضح تری از قلب را در اختیار پزشک معالج قرار دهد.

اقدامات قبل از انجام آزمایش

  • اگر CT Scan بدون تزریق رنگ کنتراست استفاده شود، نباید حدود 2 ساعت و در صورت تزریق نباید حدود 4 ساعت قبل از آزمایش غذا بخورید. رنگ کنتراست ممکن است در برخی بیماران باعث گرگرفتگی شود.
  • به شما یک لباس مخصوص داده می شود تا بپوشید. سپس روی یک میز دراز خواهید کشید که به آرامی وارد مرکز توخالی اسکنر سی تی وارد می شود. شما باید مدتی بی حرکت داخل این محفظه دراز بکشید و نفس خود را برای مدت کوتاهی در حین گرفتن هر عکس حبس کنید.

پس از آزمایش

  • پس از اتمام  این آزمایش تشخیصی، می توانید به فعالیت های عادی خود ادامه دهید. برخی افراد ممکن است به رنگ کنتراست واکنش آلرژیک نشان دهند که نادر است. اگر این اتفاق برای شما رخ دهد، پس از آزمایش در بیمارستان تحت درمان قرار خواهید گرفت.
  • سی تی اسکن یک آزمایش بی خطر است. میزان قرار گرفتن شما در معرض اشعه رادیو اکتیو اندک است، اما اگر باردار هستید نباید سی تی اسکن انجام دهید.

سی تی اسکن با پرتو الکترونی (EBCT یا Ultrafast CT)

EBCT نوع سریع تری از CT Scan است که با دقت یک دهم ثانیه از قلب عکسبرداری می کند. مشکلی که در سی تی اسکن معمولی وجود دارد این است که ایجاد تصویر هر مقطع می تواند بین 1 تا 10 ثانیه طول بکشد و گاه موجب تار شدن آنها شود. این در حالی است که EBCT آنقدر سریع عکس می گیرد که می تواند از تار شدن تصاویر ناشی از تکان خوردن قلب جلوگیری کند.

این نوع اسکن همچنین می‌تواند تجمع کلسیم را در عروق کرونری قلب نشان دهد. در علم پزشکی وجود کلسیم در عروق کرونری نشانگر وجود بیماری عروق کرونر قلب است.

سی تی اسکن مدرن یا چند ردیفی (MDCT)

ایجاد هر برش در CT معمولی می تواند بین 1 تا 10 ثانیه طول بکشد، اما اسکنرهای MDCT دارای ردیف های آشکارساز زیادی هستند (تا 64 لایه) و می توانند در عرض یک دهم ثانیه همزمان با تابیدن چندین اشعه ایکس برش های متعددی از قلب  بگیرند.

اسکنرهای MDCT مدرن معمولا برای اندازه گیری میزان کلسیم عروق کرونر استفاده می شوند (مشابه EBCT) اما کیفیت تصاویری که از عروق کرونر می گیرند تقریباً با عکس هایی که در طول کاتتریزاسیون قلبی گرفته می شود، برابری می کنند.

برای بسیاری از بیماران، انجام اسکن MDCT قلب به تنهایی امکان تشخیص بیماری عروق کرونر را به پزشکان می دهند و بیماران دیگر نیازی به انجام روشهای کاتتریزاسیون قلبی نخواهند داشت.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا