اجزای خون و سلول های خونی
خون نوعی بافت پیوندی از انواع سلول و ماده پلاسماست که در رگها جریان دارد تشکیل شده است که هر کدام کار متفاوتی را بر عهده دارند. در اجزای خون حدود 80 درصد خون از آب و 20 درصد آن را مواد جامد در بر می گیرد.
در آناتومی قلب و عروق سیستم گردش خون مسیری است که در آن سلول های بدن ما اکسیژن و مواد مغذی مورد نیاز خود را دریافت می کنند. خون عنصر اصلی در انتقال اکسیژن و مواد مغذی است. 55 درصد خون از پلاسما ساخته شده که مایعی زرد رنگ است و 90 درصد آن را آب تشکیل می دهد. پلاسما علاوه بر آب حاوی نمک، قند (گلوکز) و سایر مواد است. مهمترین ماده ای که پلاسما حمل می کند پروتئین هایی است که مواد مغذی مهمی را به سلول های بدن می رساند و سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند تا بتوانند با عفونت مبارزه کند.
یک مرد به طور متوسط بین 10 تا 12 پیمانه و یک زن به طور متوسط بین 8 تا 10 پیمانه در بدن خود خون دارد.
اجزای خون
بیشتر خون از پلاسما ساخته شده است، اما 3 نوع اصلی سلول خونی با پلاسما در گردش هستند:
پلاکت:
پلاکت ها به لخته شدن خون کمک می کنند. هنگام پاره شدن رگ در بدن، لخته شدن خون موجب قطع خونریزی می شود.
گلبول قرمز:
در اجزای خون گلبول های قرمز خون حامل اکسیژن هستند. گلبول های قرمز خون فراوان ترین سلول خونی محسوب می شوند. یک فرد بالغ و سالم حدود 35 تریلیون گلبول قرمز در بدن خود دارد. بدن این سلول ها را با سرعتی در حدود 2.4 میلیون در ثانیه ایجاد می کند. طول عمر هر گلبول قرمز حدود 120 روز است.
گلبول سفید:
گلبول های سفید از ایجاد عفونت جلوگیری می کنند. این سلول ها اشکال و اندازه های مختلفی داشته و برای سیستم ایمنی بدن حیاتی هستند. وقتی عفونتی وارد بدن شده، پاسخ ایمنی بدن موجب افزایش تعداد گلبول های سفید می شود تا با هر عامل خارجی مبارزه کنند. تعداد گلبول های سفید نسبت به گلبول های قرمز کم است. افراد بالغ و سالم حدود ۴۰۰۰ الی ۱۱۰۰۰ گلبول سفید در هر میکرولیتر دارد. نام دیگر گلبول سفید لکوسیت است.
خون علاوه بر این سه عنصر اصلی حاوی انواع هورمون، چربی، کربوهیدرات، پروتئین و گاز نیز هست.
خون چه کاری در بدن انجام می دهد؟
به طور کلی خون اکسیژن را از ریه ها و مواد مغذی را از دستگاه گوارش به سلول های بدن می رساند. در عوض دی اکسید کربن و مواد زائد را که بدن به آنها نیاز ندارد را با خود به اندام هایی که آنها را از بدن دفع می کند، می رساند مثل کلیه، ریه و … خون کارهای دیگری نیز در بدن انجام می دهد مثل:
- نگه داشتن بدن در دمای مناسب
- رساندن هورمونها به سلولهای بدن
- ارسال آنتی بادی برای مبارزه با عفونت
- حاوی فاکتورهای لخته کننده خون
گروه های خونی
4 گروه خونی مختلف وجود دارد: A، B، AB و O. ژن هایی که از والدین خود به ارث می برید (به طور مساوی از پدر و مادر) گروه خونی شما را تعیین می کند.
این سلول های داخل مغز استخوان های شما هستند که سلول های خونی را می سازند. بنابراین بدن شما معمولاً می تواند خون از دست رفته از طریق بریدگی ها یا زخم های کوچک را جایگزین کند. اما زمانی که بدن خون زیادی از دست می دهد، باید از طریق انتقال خون این کمبود جبران شود.
در انتقال خون، گروه خونی اهداکننده و گیرنده باید با هم سازگار باشند. افرادی که گروه خونی O دارند، اهداکنندگان جهانی نامیده میشوند، زیرا میتوانند به هر کسی خون اهدا کنند، اما تنها میتوانند از گروه خودشان خون دریافت کنند.