داروهای فشار خون بالا | انتخاب بهترین دارو برای درمان
برای درمان فشار خون بالا که به عنوان پرفشاری خون هم شناخته میشود، باید از داروهای فشار خون استفاده کرد. فشار خون بالا در واقع نیروی زیادی است که از طریق پمپ خون بر شریانهای بدن اعمال میشود. این موضوع نه تنها باعث آسیب به عروق خونی میشود، بلکه به سایر اندامهای بدن هم آسیب رسانده و باعث تحمل استرس بیش از حد آن میشود.
داروهای فشار خون را بعد از اندازه گیری فشار خون میتوان برای بیمار تجویز کرد. فشار خون با استفاده از دو پارامتر فشار سیستولیک و دیاستولیک که به ترتیب، حداکثر فشار اعمال شده به شریانها از طرف قلب و فشار حداقل در زمان انقباضات قلب نامیده میشود، اندازه گیری میشود. در بزرگسالان فشار خون به طور عادی در صورتی محاسبه میشود که شماره بالا (فشار سیستولیک) بین ۹۰ تا ۱۲۰ و عدد پایینی (diastolic) بین ۶۰ تا ۸۰ باشد.
لیست داروهای فشار خون بالا
انواع مختلفی از داروهای فشار خون وجود دارد و هر نوع به گونهای متفاوت، بیماری فشار خون بالا را کنترل و درمان میکند.
دیورتیک ها اولین نوع از داروهای فشار خون
دیورتیک ها ادرار را افزایش میدهند که باعث کاهش سدیم و مایع در بدن میشود. به این ترتیب میتواند به کاهش فشار خون کمک کند، زیرا باعث کاهش حجم خون میشود. گاهی اوقات میتوان با استفاده از دیورتیک ها، فشارخون خفیف را درمان کرد، اگرچه بیشتر آنها در ترکیب با سایر داروهای فشار خون بالا استفاده میشود. نمونههایی از دیورتیک ها عبارتند از:
- بومتاینید (بومکس)
- کلرهالیدون (هگروتون)
- کلروتیازید (دیوریل)
- Ethacrynate) Edecrin)
- Furosemide) Lasix)
- Indapamide) Lozol)
- متایکوتیایزید (اندورون)
- متولازون (میکروس، زارکسولین)
- Torsemide) Demadex)
عوارض مصرف دیورتیک ها
یکی از عوارض دیورتیک ها، از دست دادن پتاسیم است که از ادرار به همراه سدیم دفع میشود. پتاسیم برای حرکت عضلانی مناسب مورد نیاز است و کمبود این مواد معدنی میتواند باعث خستگی، ضعف، گرفتگی پا و حتی مشکلات قلبی شود. بنابراین به اغلب بیماران مبتلا که با دیورتیک ها درمان میشوند، توصیه میکنند داروهای خود را با مواد غذایی غنی از پتاسیم مانند آب پرتقال، موز یا داروهای حاوی پتاسیم مصرف کنند.
مدتی بعد دیورتیک ها برای حل مشکل از دست دادن پتاسیم، پیشرفت کردند. این نوع از داروهای فشار خون به عنوان دیورتیک های حاوی پتاسیم شناخته میشوند. آنها شامل:
- آمیلیورید (Midamor)
- اسپرینولاکتون (Aldactone)
- تریامترن (Dyrenium)
در نهایت، ترکیبی از دیورتیک ها وجود دارد که حاوی دیورتیک های حاوی پتاسیم (صرفه جویی کننده پتاسیم) و نوع قدیمی دیورتیک است. اینها شامل:
- آمیلورید هیدروکلراید
- هیدروکلروتیازید HCTZ) Moduretic)
- اسپرینولاکتون
- HCTZ (آلدکتازید)
- تریامترن
- HCTZ دیازید،
- ماکسید
مسدود کنندههای بتا دومین نوع از داروهای فشار خون
مسدود کنندههای بتا، به طور مستقیم بر قلب تأثیر میگذارند. این داروهای فشار خون بالا ضربان قلب و نیروی پمپاژ را کاهش میدهد و به اینصورت حجم خون را کاهش میدهند. مسدود کنندههای بتا عبارتند از:
- آسوبوتولول
- آتنولول (Tenormin)
- بیوپرولول فومارات (زبتا)
- Carvedilol) Coreg) یا بلوک کننده آلفا / بتا ترکیبی
- اسمیرول (Brevibloc)
- Labetalol) Trandate، Normodyne) ) یا بلوک کننده آلفا / بتا ترکیبی
- متپرولول تارتات (Lopressor) و متپرولول سوکسینات (Toprol-XL)
- Nadolol) Corgard)
- نبیولول (Bystolic)
- پنبوتولول سولفات (Levatol)
- پروپرانولول (Inderal)
- Sotalol) Betapace)
- HCTZ و بیسوپرولول (Ziac) که یک بتا بلوکر کننده به اضافه دیورتیک است
مهارکننده آنزیم تبدیلکننده آنژیوتانسین
آنژیوتانسین یک هورمون در بدن است که باعث انقباض رگهای خونی میشود. مهارکنندههای آنژیوتانسین مبدل آنزیم (ACE) باعث کاهش تولید آنژیوتانسین میشوند و به نوبه خود باعث کاهش فشار خون میشود. نمونههایی از مهارکنندههای ACE عبارتند از:
- بنازپریل هیدروکلراید (لوتنسین)
- کاپتوپریل (Capoten)
- انالاپریل ملات (Vasotec)
- فوزونوپریل سدیم (مونوپریل)
- مؤسیپریل (Univasc)
- پروین دپریل (آکون)
- Quinapril hydrochloride) Accupril)
- رامیپریل (آلتاسی)
- Trandolapril) Mavik)
مسدود کننده گیرنده آنژیوتانسین II
هرمون آنژیوتانسین، عروق خونی را منقبض میکند، اما برای انجام کارش نیاز به جایی برای اتصال دارد. این بدان معنی است که مسدود کنندههای گیرنده آنژیوتانسین II وارد عمل میشوند. آنها از اتصال آنژیوتانسین به گیرندههای عروق خونی جلوگیری میکنند و این باعث کاهش فشار خون میشود. مسدود کنندههای گیرنده آنژیوتانسین II نوع سوم داروهای فشار خون عبارتند از:
- Azilsartan
- کاندسارتان (Atacand)
- Eprosartan mesylate) Teveten)
- Irbesarten) Avapro)
- لوزارتین پتاسیم (Cozaar)
- اولسمارتان (بنریک)
- Telmisartan (Micardis)
- وصارتان (دیووان)
مسدود کنندههای کانال کلسیم نوع چهارم داروهای فشار خون
کلسیم قدرت و نیروی انقباضات در قلب و عروق خونی را افزایش میدهد. ورود آن به بافت عضلانی صاف باعث کاهش اثر آن میشود. مسدود کنندههای کانال کلسیم باعث کاهش فشار خون توسط استراحت عروق خونی و کاهش ضربان قلب میشود. نمونههایی از این نوع داروهای فشار خون عبارتند از:
- آملودیپین بیسایلات
- Clevidipine) Cleviprex)
- دیلتیازیم هیدروکلراید
- Felodipine) Plendil)
- Isradipine
- نیکاردیپین (Cardene SR)
- نیفدیپین
- Nimodipine
- نیسولیدپین (سولار)
- وراپامیل هیدروکلراید
نوع پنجم داروهای فشار خون به نام مسدود کنندههای آلفا
مسدود کنندههای آلفا باعث انبساط رگهای خونی میشوند، بنابراین فشار خون پایین میآید. این داروها همچنین برای درمان بزرگ شدن پروستات در مردان استفاده میشود. مسدود کنندههای آلفا شامل:
- دوکسازوزین mesylate) Cardura)
- پرازوسین هیدروکلراید (Minipress)
- ترازوسین هیدروکلراید (Hytrin)
آگونیست گیرنده ALPHA-2
Methyldopa، که قبلاً به نام Aldomet شناخته شده است، یکی از قدیمیترین داروهای فشار خون است که هنوز استفاده میشود. Methyldopa این دارو برای اولین بار بیش از ۵۰ سال پیش معرفی شد و در سیستم عصبی مرکزی برای کاهش فشار خون عمل میکند. در حالی که مصرف کلی آن در طول سالها کاهش یافته است،Methyldopa اولین خط درمان فشار خون بالا است که در دوران بارداری توصیه میشود.
آگونیست های مرکزی
بعضی از داروهای فشار خون بالا در سیستم عصبی مرکزی عمل میکنند و نه به طور مستقیم در سیستم قلبی عروقی. به این ترتیب، تأثیر آگونیست های مرکزی بعد از مصرف، حالت خواب آلودگی است. مواد مخدر در این نوع داروهای فشار خون شامل:
- کلونیدین هیدروکلراید (Catapres)
- گوانفاسین هیدروکلراید (Tenex)
مهارکنندههای ثانویه آدنرژیک
در ابتدا لیست داروهای فشار خون بالا در بازار محدود بود. reserpine به عنوان داروهای فشار خون بالا در آن زمان جویز میشدند. به علت اثرات جانبی متعدد و تعاملات دارویی آن با سایر داروها به ندرت استفاده میشود. مهار کنندههای ثانویه آدرنرژیک در مغز برای جلوگیری از سیگنالهایی که باعث تحریک عروق خونی میشوند، کار میکنند. آنها اغلب زمانی که دیگر داروهای فشار خون بالا قادر به حل مشکل نیستند، استفاده میشوند. گواندرل (Hylorel)، گونادینید مونوسولفات (Ismelin) و رزرپین (Serpasil) مهارکنندههای محیطی آدرنرژیک هستند.
نوع دیگر دارهای فشار خون به نام VASODILATORS
Vasodilators با به آرامش درآوردن ماهیچههای دیواره رگهای خونی، فشار خون را کاهش میدهند. این داروهای فشار خون معمولاً به تنهایی استفاده نمیشود و در مورد مینوکسیدیل (Loniten) تنها در فشار خون شدید استفاده میشود. هیدرالازین (آئرزولین) و منوکسیدیل (Loniten) از جمله VASODILATORS هستند.
داروهای فشار خون معمولی چیست؟
طبق آمار اخیر، مسدودکنندههای گیرنده آنژیوتانسین II و valsartan را در صدر لیست داروهای فشار خون بالا قرار دادهاند، به دنبال آن؛
- متپرولول مسدود کننده بتا
- ترکیب عمومی valsartan و HCTZ
- olmesartan (بنریک)
- HCTZ (Benicar HCT)
بهترین داروهای فشار خون بالا کدام است؟
انتخاب “بهترین” داروهای فشار خون بالا به چندین مورد بستگی دارد، از جمله؛
- سلامت عمومی بیمار
- سن او
- جنسیت
- و اینکه آیا آنها دارای مسائل پزشکی یا مسائل مربوط به مواد مخدر هستند یا خیر
به عنوان مثال، در یک بیمار مبتلا به فشار خون بالا با آسم، ممکن است تجویز بتا بلوکرها را توصیه نشود، زیرا این داروها میتوانند شرایط تنفسی را تشدید کنند. به طور مشابه، در بیماران مبتلا به یبوست (به عنوان مثال سالمندان) استفاده از برخی از مسدود کنندههای کانالهای کلسیم به همراه دیورتیک ها به عنوان بهترین داروهای فشار خون، اجتناب کنید. زیرا هر دو نوع از این داروها میتواند عملکرد مناسب روده را مهار کند..
گروههای خاصی از بیماران نیاز به استفاده از یک نوع خاص از داروهای فشار خون بالا دارند. این شامل:
زنان باردار
برای درمان فشار خون بالا در زنان باردار از نوع قدیمی داروهای فشار خون موجود در بازار استفاده میشود. Methyldopaبه عنوان داروهای فشار خون که باعث کاهش فشار خون از طریق سیستم عصبی مرکزی میشوند، دارای کمترین خطر آسیب به مادر و جنین هستند. دیگر گزینههای احتمالی مناسب عبارتند از:
- لبتالول،
- مسدود کنندههای بتا و دیورتیک ها
دو دسته از داروهایی که هرگز در حین بارداری نباید استفاده شوند عبارتند از:
- مهارکنندههای ACE
- مسدود کنندههای گیرنده آنژیوتانسین II
بیماران سالمند
با افزایش سن، خطر ابتلا به فشارخون سیستولیک افزایش مییابد که میتواند توسط آترواسکلروز شدید تشدید شود. بر طبق یک مطالعه، کلستآلیدون دیورتیک (هیپروتون) در بیماران سالمند مبتلا به فشارخون سیستولیک پیشرفت قابل توجهی داشت. همراه با دیورتیک، برخی از مسدود کنندههای کانال کلسیم، مهارکنندههای ACE و مسدود کنندههای گیرنده آنژیوتانسین II نیز ممکن است انتخاب خوبی باشند. با این حال، مسدود کنندههای بتا ممکن است برای افراد مبتلا به پرفشاری خون که بیش از ۶۰ سال سن دارند، انتخاب مناسبی نباشد. اگرچه ممکن است گزینههای خوبی برای بیماریهای قلبی باشند.
عوارض جانبی ناشی از داروهای فشار خون بالا
انواع مختلف داروهای فشار خون عوارض مختلفی دارند.
دیورتیک ها
دیورتیک ها میتوانند منجر به افزایش غلظت پتاسیم شده و به عنوان هیپوکالمی بر عملکرد ماهیچههای قلبی تأثیر بگذارد. همچنین افزایش خطر ابتلا به نقرس با دیورتیک ها و نیز احتمال ضعف، تشنگی، کم آبی و افزایش ادرار وجود دارد. همچنین ممکن است بر میزان قند خون تأثیر بگذارد. واکنشهای پوستی از دیگر عوارض این داروها است.
مسدود کنندههای بتا
- مسدود کنندههای بتا باعث کاهش ضربان قلب
- سرماخوردگی،ضعف، خستگی
- تأثیر گذار بر سیستم تنفسی؛ سایر عوارض جانبی آن شامل ضعف نفس، مشکل تنفس و درد قفسه سینه
- تورم مچ پا و اندامهای دیگر
- گرگرفتگی و سرگیجه
- تا یک سوم از بیماران ممکن است عوارض جانبی زیر را همراه با مسدود کنندههای کانال کلسیم تجربه کنند. سایر عوارض جانبی رایج عبارتند از حمله قلبی و تهوع.
مسدود کنندههای آلفا
یک عارضه جانبی متداول از این نوع داروهای فشار خون، فشار خون موضعی است. این یک افت ناگهانی در فشار خون به هنگام ایستادن است. این عارضه میتواند به حدی شدید باشد که موجب سرگیجه یا حتی خفگی شود. علاوه بر این، مسدود کنندههای آلفا میتواند موجب افزایش ضربان قلب، سردرد، تهوع و ضعف شود.
Methyldopa
این داروهای فشار خون عمدتاً به خوبی تحمل میشود، اما برخی از بیماران ممکن است سرگیجه، خواب آلودگی، ضعف، سردرد و خشکی دهان را تجربه کنند.
گیرندههای مرکزی
تا ۴۰٪ از بیماران مصرف کلونیدین (Catapres) خشکی دهان را تجربه میکنند و در حدود یک سوم باعث سردرد و خواب آلودگی خواهد شد. سایر عوارض جانبی رایج عبارتند از:
- یبوست
- سرگیجه
- واکنشهای موضعی پوست
- مصرف Reserpine با عوارض جانبی احتمالی مانند،
- کابوس
- گرفتگی بینی
- افسردگی
- بیخوابی
- اسهال
- سوزش سر دل ممکن
مصرف Guanadrel میتوانند باعث:
- اسهال
- مشکلات گوارشی
- سرگیجه و خواب آلودگی شود.
Vasodilators
- مصرف مینوکسیدیل ممکن است سبب افزایش رشد موی بدن، افزایش وزن و سرگیجه شود.
- مصرف Hydralazine با سردرد، ضربان قلب، تورم اطراف چشم و درد در مفاصل مرتبط است.
مصرف داروهای فشار خون در زمان بارداری
بعضی از داروهای فشار خون بالا نباید در دوران بارداری به طور کامل استفاده شوند، زیرا ممکن است برای مادر و جنین مضر باشند. این داروها شامل مهار کنندههای ACE و مسدود کنندههای گیرنده آنژیوتانسین II میباشند. Reserpine هم ممکن است در دوران بارداری مضر باشد و تنها زمانی باید استفاده شود که جایگزین دیگری وجود نداشته باشد.
مصرف دارو های فشار خون در روزه داری
هنگامی که روزه هستیم، چطور باید مصرف دارو های فشار خون بالا و چربی خون خود را مدیریت کنیم تا با مشکل روبرو نشویم؟
درباره مصرف دارو های فشار خون و چربی خون زیاد سؤال پرسیده می شود، به خصوص در ایام روزه داری. داروهای چربی خون را معمولا می توان هنگام افطار مصرف کرد یا بعد از افطار و هیچ مشکلی ایجاد نمی کند. به خصوص اینکه داروهای چربی خون اثر طولانی مدت دارند. و توصیه می شود که همزمان با افطار یا بعد از افطار مصرف شود.
درباره داروهای کنترل فشار ، ما ترجیح می دهیم که دارو های تجویزمان اثر طولانی مدتی داشته باشند تا نیاز به دوز تقسیم شده در روز نباشد. به بیان دیگر افراد نیاز نداشته باشند تا در طول روز چند بار داروهای کنترل فشار خون را مصرف کنند. و اول صبح موقع سحر، توصیه ما این است که داروی فشار خون خورده شود.
نکته مهم دیگری که وجود دارد این است که بسته به شدت بیماری و عوارضی که بیماران فشار خونی با آن مواجه هستند، زیر نظر پزشک معالج این داروها باید مشخص شوند و سرخود نمی توان آنها را تغییر داد و یا دوز مصرفی آنها را کم و زیاد کرد. بنابراین قبل از هر گونه تغییر خودسرانه به دلیل عواقب خطرناک قطع و یا تغییر داروهای کنترل فشار خون، حتما با پزشک معالجتان یا متخصص قلب و عروق مشورت لازم را داشته باشید.