سندرم سینوس بیمار
سندرم سینوس بیمار به اختلال در ریتم و ضربان قلب مربوط می شود. این بیماری بر روی گره سینوسی قلب تاثیر می گذارد که ضربان قلب را کنترل می کند. این سندرم منجر به ضربان قلب آهسته، توقف هایی در بین ضربان ها و یا حتی بی نظمی در ضربان قلب می شود. ریسک پیشرفت سندرم سینوس بیمار با افزایش سن، بیشتر می شود. بسیاری از افرادی که دارای این نوع سندرم هستند، به دستگاه تنظیم کننده ضربان قلب یا پیس میکر نیاز دارند تا ضربان قلب آنها منظم شود.
انواع سندرم سینوس بیمار
- کندتپشی سینوسی: گره سینوسی منجر به ضربان قلب آهسته می شود.
- ایست سینوسی: سیگنال های گره سینوسی متوقف می گردد.
- بلوک خروجی سینوسی- دهلیزی: به دلیل توقف ضربان، از سرعت سیگنال های حفره ای بالایی قلب کاسته شده یا اینکه مسدود می شوند.
- نقص کرونوتروپیک: ضربان قلب در حین فعالیت وززشی افزایش نمی یابد.
- سندرم کندتپشی و تندتپشی: ضربان قلب بین بسیار آهسته و بسیار سریع، متغیر است.
علائم سندرم سینوس بیمار
علائم سندرم سینوس بیمار ممکن است خفیف باشد و نشخیص آنها هم کار راحتی نباشد. در ادامه، به تعدادی از این علائم اشاره می کنیم:
- ضربان قلب سریع
- درد قفسه سینه
- سرگیجه
- خستگی
- تنگی نفس
- ضربان قلب آهسته
چه چیزهایی باعث می شود تا فردی به سندرم سینوس بیمار مبتلا شود؟
برای درک علت ابتلا به سندرم سینوس بیمار، باید بدانید که قلب شما چگونه می تپد. در واقع، قلب از 4 حفره تشکیل شده است؛ دو حفره بالایی که “دهلیز” نامیده می شود. دو حفره پایینی هم “بطن” نامیده می شود. ریتم قلب توسط گره سینوسی کنترل می شود که متشکل از سلول های خاصی است که در حفره بالایی و سمت راست (دهلیز راست) قرار دارد.
دستگاه تنظیم کننده ضربان قلب، سیگنال های الکتریکی را تولید می کند که منجر به تحریک قلب به ضربان می شود. سیگنال های الکتریکی از گره سینوسی به بطن می رسند و باعث می شوند تا بطن ها منقبض شده و خون به ریه ها و بدن پمپاژ شود.
در واقع، گره سینوسی سرعت یایدارتری از پالس های الکتریکی را ایجاد می کند که با توجه به فعالیت، احساسات و سایر عوامل، سرعت آن تغییر می کند. در سندرم سینوس بیمار، سیگنال های الکتریکی از سرعت نامنظمی برخوردار هستند. ضربان قلب هم می تواند بسیار سریع یا بسیار آهسته باشد یا اینکه دارای وقفه های طولانی مدت باشد. در ادامه، به علت های ابتلا به این بیماری اشاره می کنیم:
- بیماری های قلبی
- بیماری های التهابی که بر روی قلب تأثیر می گذارند
- مصرف داروهای فشار خون بالا استفاده می شود
- داروهایی که برای درمان ضربان قلب نامنظم استفاده می شوند
- بعضی از داروهایی که برای درمان آلزایمر مورد استفاده قرار می گیرند
- بیماری های عصبی- عضلانی
- تغییرات نادر ژنتیکی
- آسیب به سیستم الکتریکی قلب (در اثر بیماری یا سایر عوامل)
- آسیب به بافت قلب در اثر سوابق جراحی در گذشته.
در چه صورت باید به پزشک مراجعه کنید؟
بلافاصله بس از مشاهده علائم سندرم سینوس بیمار، باید به دکتر مراجعه کنید؛ مخصوصا اگر سابقه خانوادگی بیماری قلبی دارید. در صورتیکه علائم زیر را مشاهده کردید، باید به دکتر مراجعه کنید:
- درد سینه
- مشکل در تنفس
- تعریق
- درد در قسمت های بالایی بدن
- درد شکمی
- استفراغ
درمان سندرم سینوس بیمار
درمان این بیماری شامل تجویز دارو و کاشت دستگاه تنظیم کننده ضربان قلب می شود. این دستگاه، در قفسه سینه یا شکم کاشته می شود تا ضربان قلب منظم شود. در واقع، دستگاه این کار را فرستادن پالس های الکتریکی به قلب انجام می دهد. با پیشرفت علم، از سلول های بنیادی هم در بافت قلب استفاده می شود.
سندرم سینوس بیمار شامل اختلالات متعددی می شوند. همه اینها در صورتی اتفاق می افتد که گره سینوسی به درستی کار نکند و ضربان قلب هم با توجه به فعالیت الکتریکی، متفاوت خواهد بود و بیمار شاهد افزایش یا کاهش ضربان قلب است.