A-Z

حمله قلبی

حتما نام حمله قلبی را زیاد شنیده اید و از علائم آن اطلاع دارید. در واقع، در  سکته قلبی، خون رسانی به قلب به طور ناگهانی مسدود شده و منجر به لخته شدن خون می شود. در این شرایط، باید حتما با اورژانس تماس گرفت تا بیمار فوری به بیمارستان انتقال داده شود، زیرا عدم خون رسانی به قلب، آسیب جدی ای به ماهیچه قلب وارد می کند و می تواند بسیار خطرناک باشد.

علائم حمله قلبی

علائم حمله و سکته قلبی شامل موارد زیر می شود:

  •  درد در قفسه سینه: احساس فشار، سنگینی، سفتی در قفسه سینه
  •  درد در سایر بخش های بدن: ممکن است درد از قفسه سینه، به بازوها (مخصوصا بازوی سمت چپ)، گردن، پشت بدن و شکم شما انتقال یابد.
  •  احساس سرگیجه
  •  تعریق
  •  تنگی نفس
  •  استفراغ
  •  احساس اضطراب بیش از حد (مشابه حمله پانیک)
  •  سرفه

به طور معمول، درد قفسه سینه شدید است، ولی بعضی از افراد درد کمتری را تجربه می کنند. با اینکه شایع ترین نشانه در مردان و زنان، درد قفسه سینه است، ولی احتمال اینکه زن ها علائم دیگری داشته باشند، بیشتر است.

علائم حمله قلبی
علائم حمله قلبی

هنگام حمله قلبی چه کاری را باید انجام دهیم؟

در مرحله اول، باید با اورژانس تماس بگیرید. در عین حال که منتظر آمبولانس هستید، می توانید به بیمار قرص آسپرین بدهید. البته، اطمینان حاصل کنید که بیمار به آسپرین حساسیت نداشته باشد. قرص آسپرین به رقیق کردن خون کمک می کند و در نتیجه، روند خون رسانی در قلب هم بهبود می یابد.

علت حمله و سکته قلبی چه چیزی می تواند باشد؟

علت اصلی حمله قلبی می تواند بیماری کرونری قلبی باشد. بیماری کرونری قلب، وضعیتی است که در آن رگ های اصلی خون که مسئول خونرسانی به قلب هستند، با رسوبات کلسترول (پلاک) مسدود می شوند. قبل از اینکه حمله قلبی اتفاق بیفتد، یکی از پلاک ها می ترکد و باعث می شود لخته خون تشکیل شود. همین لخته خون، مانع خونسانی به حمله قلب می شود و در نتیجه، عامل تحریک کننده ای برای بروز حمله قلبی محسوب می شود.

بازتوانی پس  از حمله قلبی

مدت زمانی که بیمار بعد از  سکته قلبی می تواند ریکاوری پیدا کند، بستگی به مقدار آسیبی دارد که به ماهیچه قلب وارد شده است. اکثر بیماران بعد از حمله قلبی، فعالیت های خود را از سر می گیرند. بعضی از افراد هم 2 هفته استراحت می کنند و بعد شروع به فعالیت می کنند. دسته ای از افراد هم ماه ها استراحت می کنند. اینکه چند وقت بعد از سکته قلبی می توانید فعالیت های خود را شروع کنید، به وضعیت سلامت، وضعیت قلب و نوع کار شما بستگی دارد.

در دوره ریکاوری:

  •  با ایجاد تغییراتی در سبک زندگی تلاش کنید تا از سکته قلبی بعدی جلوگیری کنید. این تغییرات شامل رژیم غذایی سالم و مصرف منظم داروها می شود که به کاهش سطح کلسترول خون شما کمک زیادی می کند.
  •  قوای بدنی شما هم در این دوره بازسازی می شود تا بتوانید مثل قبل به فعالیت های معمولی خود بپردازید.

بعد از حمله قلبی چه مشکلانی بوجود می آید؟

مشکلات بعد از حمله قلبی می تواند مزمن و حتی خطرناک باشد. مثل:

  •  ضربان نامنظم قلب: این نوع ضربان، غیرعادی به شمار می آید. یک از انواع آن می تواند افزایش ضربان قلب و سپس، از کار افتادن قلب باشد.
  •  شوک در اثر ناتوانی قلب: ماهیچه های قلب به شدت آسیب می بینند و نمی توانند به درستی منقبض شوند تا خون کافی برای عملکردهای مختلف بدن را فراهم کنند.
  •  سکته: وقتی اتفاق می افتد که ماهیچه ها، دیواره ها یا دریچه های قلب از یکدیگر جدا شوند.

این مشکلات، بلافاصله بعد از سکته قلبی بوجود می آیند و می توانند حتی منجر به مرگ شوند. متاسفانه، بسیاری از افراد قبل از اینکه به بیمارستان برسند، به خاطر همین مشکلات دچار مرگ می شوند. البته، مرگ در اثر سکته قلبی و مشکلات بعد از آن، باز هم به عوامل مختلفی بستگی دارد. مثل:

  •  سن: وقتی سن شما بالاتر می رود، احتمال بروز عوارض جدی افزایش می یابد.
  •  شدت حمله قلبی: اینکه در طول حمله، قلب شما تا چه اندازه آسیب دیده است؟
  •  اینکه چه مدت زمان از حمله قلبی گذشته است: بعد از سکته قلبی، فرد باید زودتر تحت درمان قرار بگیرد و هر چه از مدت زمان حمله قلبی بیشتر گذشته باشد، فرد دچار عوارض بیشتری می شود.

سایر عوامل هم شامل نژاد، سابقه خانوادگی و جنسیت می شود. اگر چنانچه به خاطر این عوامل نگران هستید، حتما با پزشک خود در میان بگذارید.

جگونه می توان از بروز حمله قلبی جلوگیری کرد؟

5 مرحله مهم وجود دارد که می توانید با انجام آنها از حمله قلبی جلوگیری کنید. در ادامه، به این مراحل اشاره می کنیم:

  1. سیگار را ترک کنید.
  2. به طور مرتب ورزش کنید. افراد بزرگسال باید حداقل 150 دقیقه در هفته را به حرکات ملایم ایروبیک اختصاص دهند.
  3. اگر چاق هستید، وزن خود را کاهش دهید.
  4. رژیم غذایی با چربی کم و فیبر بالا را انتخاب کنید که شامل حبوبات، میوه ها و سبزیجات هم باشد.
  5. مصرف الکل را هم کنار بگذارید.

آیا بیماری کرونا منجر به حمله قلبی می شود؟

تحقیقات نشان داده است که کرونا ویروس هم تاثیر مستقیمی بر روی ریه ها می گذارد، ولی می تواند بر روی قلب ها هم اثر منفی بگذارد و وضعیت بیمار را بدتر کند.

تشخیص و درمان

در بیمارستان، سکته قلبی به روش های مختلفی تشخیص داده می شود. مثل:

اولین مرحله درمان سکته قلبی، بازگرداندن هر چه سریع تر جریان خون به قلب است. سلول های ماهیچه قلب به اکسیژن نیاز دارند و هر چه قلب به مدت طولانی تری بدون اکسیژن باشند، آسیب هایی که به آن وارد می شود هم بیشتر و پایدارتر هستند.

  •  دارو: به منظور رقیق شدن خون، کاهش فشار خون و کاهش ضربان قلب، داروهایی تجویز می شود. به غیر از آسپرین، ممکن است داروهای ضد پلاکت و ضد انعقاد تجویز شود.
  •  جراحی: شامل آنژیوپلاستی کرونری و جراحی پیوند رگ است. در آنژیوپلاستی کرونری، عروق کرونری بوسیله بالون خاصی باز می شود که از طریق مچ دست بیمار وارد می شود. در جراحی پیوند رگ هم خون دوباره به اطراف بدن هدایت می شود و انسداد عروق کرونری برطرف شده و روند خون رسانی به قلب هم بهبود می یابد.

آیا ایست قلبی و حمله قلبی یکی هستند؟

ایست قلبی و حمله قلبی هر دو جزو فوریت های پزشکی محسوب می شوند، ولی با اینحال، این دو وضعیت کاملا شبیه به هم نیستند و گاهی اوقات، با پیشرفت حمله قلبی، بیمار دچار ایست قلبی می شود. در طی ایست قلبی، سیستم الکتریکی ای که ضربان و ریتم قلب شما را کنترل می کند، از حرکت می ایستد و دیگر ضربان قلب هم ندارید. وقتی فردی دچار ایست قلبی می شود، علائم متفاوتی را تجربه می کند و نسبت به سکته قلبی، به شکل متفاوتی درمان می شود.

ممکن است در ایست قلبی، فرد نتواند به درستی تنفس بکشد و حتی هوشیاری خود را از دست دهد. در ایست قلبی، فرد فورا به کمک نیاز دارد.

اگر شما یا یکی از نزدیکانتان، علائم حمله قلبی ای را تجربه کردید که شدید است، به سرعت بدتر می شود و بیشتر از 10 دقیقه ادامه می یابد، حتما با اورژانس تماس بگیرید. توجه داشته باشید که زندگی بعد از حمله قلبی، هم از نظر عاطفی و هم از نظر فیزیکی، می تواند تا حدودی برای بیمار چالش برانگیز باشد.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا
نوبت دهی فوق تخصص قلب ویژه نوروز 1402
خدمت جدید مرکز قلب و عروق بهار
خدمت جدید مرکز قلب و عروق بهار
راه اندازی بخش تخصصی واریس