آترزی ریوی
آترزی ریوی نوعی بیماری قلبی به شمار می آید که در آن، دریچه ریوی به درستی شکل نگرفته است. آترزی ریوی از زمان تولد در نوزادان وجود دارد. دریچه ریوی، جریان خون را از بطن راست یه ریه ها کنترل می کند. در آترزی ریوی، دریچه های لتی به یکدیگر می چسبند. همین امر باعث می شود که به جای دهانه دریچه، بافت واحدی شکل بگیرد. در این عارضه جریان خون معمولی به ریه ها مسدود می شود؛ به همین دلیل، نقص خون از سمت راست قلب نمی تواند به ریه ها برسد تا اکسیژن دریافت کند.
علت ابتلا به آترزی ریوی
این بیماری بیشتر به نقص مادزادی قلب ارتباط دارد که در اصطلاح پزشکی “مجرای شریانی باز” نامیده می شود. در واقع، آترزی ریوی هم می تواند با وجود نقص دیواره بین بطنی بوجود می آید و هم بدون این نقص.
انواع آترزی ریوی
- آترزی ریوی با دیواره بطنی سالم: اگر کسی نقص دیواره بین بطنی نداشته باشد، وضعیت او در اصطلاح “آترزی ریوی با دیواره بطنی سالم” نامیده می شود.
- آترزی ریوی به همراه نقص دیواره بین بطنی: اگر کسی دارای هر دو مشکل باشد، وضعیت او “آترزی ریوی به همراه نقص دیواره بین بطنی” نامیده می شود.
اگرچه هر دوی این وضعیت ها، آترزی ریوی نامیده می شود، ولی در واقع، نقص های متفاوتی به شمار می آیند.
علائم آترزی ریوی
ممکن است نوزادان در اولین ساعات زندگی خود علائم آترزی ریوی را از خود نشان دهند، ولی ممکن است تا چند روز هم طول بکشد. علائم آترزی ریوی عبارت است از:
- پوست مایل به آبی
- تنفس سریع
- خستگی
- عدم تمایل به خوردن غذا یا شیر در نوزادان
- تنگی نفس.
تشخیص و درمان
برای تشخیص آترزی ریوی از روش های زیر استفاده می شود:
- اکوکاردیوگرافی
- الکتروکاردیوگرافی یا نوار قلب
- کاتتریزاسیون قلبی
- پالس اکسیمتری (نشان دهنده مقدار اکسیژن موجود در خون)
معمولا، از دارویی به نام پروستاگلاندین E1 برای جریان یافت خون در ریه ها استفاده می شود. این دارو، رگ های خونی بین شریان ریوی و آدئورت را باز می کند. روش های درمانی متعددی برای آترزی ریوی وجود دارد، اما اینکه از کدام روش استفاده می شود، به شدت مشکلات قلب بستگی دارد. روش های درمانی عبارت است از:
- ترمیم دو بطنی
- کاهش تک بطنی
- پیوند قلب.
تمامی زنان باردار باید در دوران بارداری تحت مراقبت قرار بگیرند. اگر نوزاد شما دارای علائم آترزی ریوی مثل مشکلات تنفسی و تغییر رنگ پوست، ناخن یا لب ها است، حتما به دکتر مراجعه کنید.