A-Z

آنوریسم آئورت

آئورت شاهرگی است که خون را از قلب، به قفسه سینه و اندام های دیگر انتقال می دهد؛ در صورتی که آئورت ورم کند، این حالت “آنوریسم آئورت” نامیده می شود. اگر می خواهید در مورد آن اطلاعات بیشتری بدست بیاورید، با همراه باشید.

منظور از آنوریسم آئورت چیست؟

وقتی آئورت مانند یک بادکنک دچار ورم می شود، فشار خونی که پمپاژ می شود، می تواند لایه های دیواره آئورت را از هم جدا کند و خون هم بین آنها نفوذ می کند. به این روند “دیسکسیون” گفته می شود که در اثر آنوریسم آئورت بوجود می آید. از طرفی، آنوریسم می تواند به طور کامل بترکد و در داخل بدن خونریزی اتفاق می افتد که به آن “پاره شدگی” گفته می شود.

انواع آنوریسم آئورت

آنوریسم آئورت توراکس

آنوریسم آئورت توراکس در قفسه سینه رخ می دهد. این نوع از آنوریسم آئورت هم در مردها شایع است و هم در زن ها که با افزایش سن احتمال بروز آن بیشتر می شود.

آنوریسم آئورت توراکس معمولا به دلیل فشار خون بالا یا آسیب ناگهانی بوجود می آید. گاهی اوقات هم در افرادی که به سندورم های مارفان و اهلرز- دنلوس مبتلا هستند هم دیده می شود.

نشانه های این نوع آنوریسم شامل درد ناگهانی و شدید در قفسه سینه و تنگی نفس است.

آنوریسم آئورت شکمی

آنوریسم آئورت شکمی در زیر قفسه سینه رخ می دهد و در زنان و مردان 65 سال یا بالاتر شایع تر است.

آنوریسم آئورت شکمی معمولا به دلیل تصلب شرایین بوجود می آید، اما عفونت یا آسیب هم می تواند باعث ایجاد آن شود.

بیشتر اوقات، این نوع آنوریسم آئورتی نشانه ای ندارد، ولی درد شدید در باسن، پاها، کشاله ران، پشت بدن یا پهلو می تواند از نشانه های آن باشد.

آنوریسم آئورت
آنوریسم آئورت و انواع آن

چه عواملی منجر به بروز آنوریسم آئورت می شود؟

بیماری ها و رفتارهای غیرسالمی که به قلب و رگ های خونی شما آسیب می رساند هم می تواند منجر به آنوریسم آئورت شود. البته سیگار کشیدن، مهم ترین علت ابتلا به آنوریسم آئورت است.

سایر عوامل عبارتند از:

  •  فشار خون بالا
  •  کلسترول خون بالا
  •  تصلب شرایین
  •  سوابق ژنتیکی

سایر نشانه های آنوریسم آئورت

به غیر از درد در بخش های مختلف بدن و تنگی نفس، نشانه های دیگری هم وجود دارد. مثل:

  •  احساس سیری حتی بعد از صرف مقدار کمی از غذا
  •  تورم در قسمت هایی از بدن (گردن یا صورت)
  •  سیاهی رفتن چشمان.

آیا آنوریسم آئورت خطرناک است؟

همانطور که گفتیم، اگر آنوریسم آئورت پاره شود، منجر به خونریزی داخلی می شود. با توجه به موقعیت آنوریسم، این وضعیت می تواند بسیار خطرناک باشد. با نفوذ خون در دیواره های آئورت، جریان خون از قلب به سایر اندام های بدن کاسته می شود یا حتی در موارد پیشرفته تر، مانع جریان یافتن خون می شود.

تشخیص و درمان

در بسیاری از موارد، بدون اینکه نشانه خاصی در بیمار دیده شود، آنوریسم پیشرفت می کند. اگر شما از نظر ژنتیکی، سابقه چنین عارضه ای دارید یا حتی نشانه های کوچکی دارید، باید تحت نظر پزشک قرار داشته باشید تا به طور مرتب چکاپ شوید. برای تشخیص آنوریسم آورت، از یک سری تست ها هم استفاده می شود. مثل:

دو روش درمان آنوریسم آئورت شامل استفاده از دارو و عمل جراحی می شود. داروها می توانند به کاهش فشار خون کمک کنند و در نتیجه، ریسک ابتلا به آنوریسم آئورت را کاهش دهند. عمل جراحی هم می تواند بخش هایی از آئورت که آسیب دیده است را ترمیم یا جایگزین نماید.

اگر دچار پارگی آنوریسم  نشده باشید، وضعیت شما توسط پزشک با دقت بررسی می شود. اگر مشخص شود که امکان پیشرفت آنوریسم آئورت در بدن شما وجود دارد، ممکن است پزشک پیشنهاد دهد که به طور مرتب آزمایش دهید. روش های درمانی شامل جلوگیری از پیشرفت آنوریسم و ترکیدن آن است. برای بیمارانی که در مراحل ابتدایی آنوریسم قرار دارند، داروهایی جهت بهبود جریان خون، کاهش فشار خون و یا کنترل کلسترول تجویز می شود. همه این داروها به کاهش پیشرفت آنوریسم و کاهش فشار در دیواره آئورت کمک می کنند.

سوالات متداول

ریکاوری بعد از جراحی آنوریسم چقدر طول می کشد؟

1 ماه یا بیشتر.

عوارض جراحی

عفونت، ایجاد لخته خون، جابجایی گرافت ها (پیوندها) و غیره.

آنوریسم آئورت به تورم آئورت گفته می شود که با پیشرفت آن، می توان شاهد ترکیدن و پاره شدگی آنوریسم بود که با ایجاد خونریزی داخلی برای بدن بسیار خطرناک است. آنوریسم دارای دو نوع توراکس و شکمی است. حتما باید در مراحل اولیه این عازضه تشخیص داده شود؛ وگرنه با پیشرفت بیماری، تنها جراحی می تواند کارساز باشد.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا