بیماری ها

آزمایش ضریب کلسیم عروق کرونر و مصرف آسپرین در پیشگیری از گرفتگی و تنگی عروق

محققان مرکز تحقیقات بالینی قلب و عروق دونالد دبلیو رینولدز در مرکز پزشکی ساتوسترن تگزاس (Southwestern University of Texas Southwest) اخیراً نتیجه ای را به دست آوردند که ضمن بررسی مزایای آسپرین در سه ضریب کلسیم مختلف، رابطه بین نمره CAC، خطر خونریزی و خطر ابتلا به گرفتگی  و تنگی عروق در بازه 10 ساله را بررسی کرد.

هدف از این مطالعه شناسایی روشهای متداول برای پیشگیری اولیه از بیماریهای قلبی عروقی بود.

آزمایش ضریب کلسیم عروق کرونر (CAC) چیست؟

نمره گذاری کلسیم عروق کرونر آزمایشی است که میزان کلسیم را در دیواره عروق قلب اندازه گیری می کند. نمره بیشتر از 100 به معنی خطر بالاتر بیماری های قلبی عروقی و نمره صفر در این آزمایش به معنای خطر کمتر است. آزمایش CAC در درجه اول برای ارزیابی خطر ابتلا به گرفتگی عروق کرونر در بیماران استفاده می شود.

آزمایش ضریب کلسیم عروق کرونر
مقادیر مختلف آزمایش ضریب کلسیم عروق کرونر

بیماری گرفتگی و تنگی عروق یا ASCVD چیست؟

ASCVD مخفف عبارت Atherosclerotic Cardiovascular Disease و به معنای بیماری آترواسکلروتیک یا گرفتگی عروق ( تصلب شرایین) است. در واقع این عبارت اصطلاحی عمومی است که برای توصیف انواع بیماری های قلبی که در اثر تجمع پلاک در دیواره های عروق ایجاد می شود، استفاده می شود. ASCVD می تواند به شرایط زیر مربوط باشد:

  • بیماری کرونر قلب، مانند آنژین و سکته قلبی
  • بیماری عروق مغزی، مانند سکته مغزی ایسکمیک و تنگی شریان کاروتید
  • بیماری شریان محیطی، مانند لخته شدن
  • بیماری آترواسکلروتیک آئورت، مانند آنوریسم آئورت شکمی

در حقیقت پیشگیری اولیه تلاش برای به تأخیر انداختن شروع ASCVD در بیمارانی است که هنوز به آن مبتلا نیستند و پیشگیری ثانویه تلاش برای درمان ASCVD است.

در مطالعه ای که انجام شده است، هنگام ارزیابی خطر ابتلا به ASCVD، به بیماران یک نمره خطر 10 ساله اختصاص داده می شود.  از این نمره برای تدوین یک برنامه درمانی به کار می رود.

استفاده از آسپرین برای جلوگیری از گرفتگی عروق کرونر

رابطه بین درمان با داروی آسپرین و بیماری های قلبی به خوبی اثبات شده است. آسپرین پلاکت های موجود در جریان خون را نازک می کند و می تواند از تشکیل لخته های خون در دیواره های شریانی و در نتیجه از گرفتگی و تنگی عروق جلوگیری کند. با این حال آسپرین کاملاً یک داروی بی ضرر نیست. مصرف این دارو احتمال خونریزی داخلی، به ویژه در ناحیه دستگاه گوارش را افزایش می دهد. بنابراین:

 بدون مشورت با پزشک از مصرف آسپرین برای پیشگیری از گرفتگی و تنگی عروق استفاده نکنید.

این مطالعه نشان داد که مصرف روزانه آسپیرین به بیمارانی که دارای فاکتور خطر ابتلای 10 ساله به گرفتگی عروق به نسبت کم و متوسط ​​(کمتر از 20٪) هستند، بدون در نظر گرفتن میزان کلسیم در دیواره عروق آسیب جدی می رساند. به همین ترتیب، این مطالعه نشان داد که آسپرین مزایای بهتری برای بیماران با خطر بالای 20 درصد ابتلا به گرفتگی عروق دارد.

با در نظر گرفتن آزمایش ضریب کلسیم عروق، این مطالعه نشان داد که بیماران با نمره کلسیم بالا (بیشتر از 100) می توانند از مزایای مصرف روزانه آسپیرین بهره مند شوند. اما این روش فقط در افرادی مفید است که خونریزی کم و خطر ابتلا به ASCVD کم تا متوسط ​​دارند.

برای بیماران با خطر خونریزی بالا، صرف نظر از خطر 10 ساله ابتلا به گرفتگی و تنگی عروق کرونر و نمره CAC، آسپرین آسیب بیشتری ایجاد می کند.

 مصرف آسپرین برای چه بیمارانی مفید است

محققان از این مطالعه نتیجه گرفتند که نمره بالا در آزمایش کلسیم (CAC) می تواند مشخص کند که چه بیمارانی می توانند از به صورت روزانه از آسپرین و مزایای مصرف آن بهره مند شوند. این امر به شرطی است که این بیماران دارای خطر خونریزی کم و فاکتور خطر ابتلای بین 5 تا 20 درصد به گرفتگی و تنگی عروق باشند.

اگر در حال حاضر برای کاهش خطر ابتلا به گرفتگی و تنگی عروق و دیگر بیماری های قلبی عروقی و بدون مشورت پزشک از آسپرین استفاده می کنید، مصرف آسپرین را متوقف کرده و بلافاصله با پزشک معالج خود ویزیت شوید. چرا که مصرف آسپرین ممکن است معایب بیشتری برای شما داشته باشد.

 

منبع:

www.vacardio.com

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا