کاردیومیوپاتی قلب و انواع آن
برخی از افرادی که به کاردیومیوپاتی مبتلا هستند علائم و نشانهای ندارند و نیازی به درمان هم ندارند. برای افراد دیگر، این بیماری به سرعت توسعه مییابد، علائم شدید است و عوارض جدی نیز رخ میدهد.
درمانهای قلب و عروق شامل تغییرات در شیوه زندگی، داروها، جراحی، دستگاههای ایمپلنت برای اصلاح آریتمی قلب و یک روش غیر جراحی است. این درمانها میتوانند علائم را کنترل کنند، عوارض را کاهش دهند و از بدتر شدن بیماری جلوگیری کنند.
انواع کاردیومیوپاتی
کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک
کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک بسیار متداول است و میتواند افراد در هر سنی را تحت تأثیر قرار دهد. این بیماری به طور مساوی بر مردان و خانمها تأثیر میگذارد و از هر ۵۰۰ نفر حدود ۱ نفر به این بیماری مبتلا هستند.
کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک هنگامی اتفاق می افتد که عضله قلب بدون دلیل مشخص، بزرگ و ضخیم شود. معمولاً بطنها، اتاقهای تحتانی قلب و سپتوم (دیوارهای که سمت چپ و راست قلب را از هم جدا میکند) ضخیم میشوند. نواحی ضخیم شده باعث ایجاد تنگی یا انسداد در بطنها میشود و پمپاژ خون برای قلب سختتر میشود. این بیماری همچنین میتواند باعث سفتی بطنها، تغییر در دریچه میترال و تغییرات سلولی در بافت قلب شود.
کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک معمولاً ارثی است. این ناشی از جهش یا تغییر در برخی از ژنهای پروتئینهای عضله قلب است. همچنین به دلیل فشار خون بالا، پیری یا سایر بیماریها مانند دیابت یا بیماری تیروئید میتواند به مرور زمان ایجاد شود.
نامهای دیگر
- هیپرتروفی سپتوم نامتقارن
- هیپرتروفیک ارثی
- غیر سازنده هیپرتروفیک
- انسدادی هیپرتروفیک
ضربان قلب و عروق
کاردیومیوپاتی گشاد هنگامی رخ میدهد که بطن بزرگ و ضعیف میشود. این بیماری معمولاً در بطن چپ شروع میشود و با گذشت زمان میتواند بر بطن راست نیز تأثیر بگذارد. که با اکو در کاردیومیوپاتی به راحتی قابل تشخیص است. اتاقهای ضعیف شده قلب به طور مؤثر کار پمپاژ را انجام نمیدهند و باعث میشوند ماهیچه قلب سختتر شود.
حدود یک سوم از افرادی که به کاردیومیوپاتی گشاد مبتلا هستند، آن را از والدین خود به ارث میبرند. با گذشت زمان، قلب توانایی پمپاژ خون را به طور مؤثر از دست میدهد. این نوع میتواند منجر به؛
- نارسایی قلبی
- بیماری دریچه قلب
- ضربان قلب نامنظم
- و لخته شدن خون در قلب شود.
کاردیومیوپاتی محدود کننده
کاردیومیوپاتی محدودکننده وقتی بطنها سفت و سخت میشوند اما دیوارههای قلب ضخیم نمیشوند، ایجاد میشود. در نتیجه، بطنها آرام نمیشوند و حجم خون طبیعی را پر نمیکنند. با پیشرفت بیماری، بطنها نیز پمپ نمیشوند و عضله قلب ضعیف میشود. با گذشت زمان، این بیماری میتواند منجر به نارسایی قلبی و مشکلات دریچههای قلب شود.
برخی بیماریها، شرایط و عوامل خاص میتوانند باعث ایجاد آن شوند، از جمله:
- آمیلوئیدوز: بیماری که پروتئینهای غیر طبیعی در اندامهای بدن از جمله قلب ایجاد میکنند
- اختلالات بافت همبند
- هموکروماتوز: بیماری که در آن آهن بیش از حد در بدن ایجاد میشود. آهن اضافی برای بدن سمی است و میتواند به ارگانها از جمله قلب آسیب برساند.
- سارکوئیدوز: بیماری که باعث التهاب میشود و میتواند بر روی ارگانهای مختلف بدن تأثیر بگذارد. محققان معتقدند که پاسخ ایمنی غیر طبیعی ممکن است باعث سارکوئیدوز شود. این پاسخ غیر طبیعی باعث ایجاد تودههای ریز سلول در اندامهای بدن از جمله قلب میشود.
- برخی از درمانهای سرطان مانند پرتودرمانی و شیمی درمانی
نامهای دیگر:
- محدود کننده ایدیوپاتیک
- نفوذی
دیسپلازی بطن راست Arrhythmogenic
دیسپلازی بطن راست آریتتوژنیک نوعی نادر از کاردیومیوپاتی است که وقتی بافت عضلانی در بطن راست با بافت چربی یا فیبر جایگزین میشود، آنچه که با اکو در کاردیومیوپاتی قابل تشخیص است، رخ میدهد. این میتواند منجر به اختلال در سیگنالهای الکتریکی قلب و ایجاد آریتمی شود. دیسپلازی بطن راست آریتموژنیک معمولاً در نوجوانان یا بزرگسالان جوان تأثیر میگذارد و میتواند باعث ایست قلبی ناگهانی در ورزشکاران جوان شود.
نامهای دیگر:
- کاردیومیوپاتی بطن راست آریتتوژنیک
- کاردیومیوپاتی بطن راست
- دیسپلازی بطن راست
https://echocardiography.ir/%d8%a7%da%a9%d9%88%db%8c-%d9%82%d9%84%d8%a8-%d8%af%d8%b1-%da%a9%d8%a7%d8%b1%d8%af%db%8c%d9%88%d9%85%db%8c%d9%88%d9%be%d8%a7%d8%aa%db%8c/
کاردیومیوپاتی طبقه بندی نشده
انواع دیگر کاردیومیوپاتی در این گروه قرار میگیرند.
نامهای دیگر
- کاردیومیوپاتی الکلی؛ این اصطلاح در هنگام ایجاد بیماری در اثر مصرف بیش از حد الکل استفاده میشود.
- کاردیومیوپاتی احتقانی
- کاردیومیوپاتی دیابتی
- کاردیومیوپاتی گشاد ارثی
- کاردیومیوپاتی ایدیوپاتیک
- کاردیومیوپاتی ایسکمیک؛ این اصطلاح در شرایطی استفاده میشود که بیماری ایسکمیک قلب (همچنین به آن بیماری عروق کرونر گفته میشود) یا حمله قلبی باعث این کاردیومیوپاتی شود.
- کاردیومیوپاتی محیطی
- کاردیومیوپاتی اولیه
علت ایجاد کاردیومیوپاتی
همان طور که گفته شد کاردیومیوپاتی را میتواند اکتسابی باشد یا ارثی. “اکتسابی” به این معنی است که شما با این بیماری متولد نشدهاید، اما به دلیل یک بیماری یا عامل دیگری به آن مبتلا شدهاید.
“وراثت” به این معنی است که والدین شما ژن بیماری را به شما منتقل میکنند. محققان همچنان به دنبال پیوندهای ژنتیکی هستند و به بررسی چگونگی ایجاد یا کمک به این پیوندها در انواع مختلف بیماری با کمک روش های تشخیص همچون اکوکاردیوگرافی میپردازند.
اما به طور کلی، علت این بیماری مشخص نیست. این اغلب در مواردی است که این بیماری در کودکان رخ میدهد.
برخی از بیماریها، شرایط و مواد نیز میتوانند باعث ابتلا به این بیماری شوند، مانند:
- الکل، به خصوص اگر رژیم غذایی نامناسبی نیز دارید
- برخی از سموم مانند سموم و فلزات سنگین
- عوارض در ماههای آخر بارداری
- بیماری ایسکمیک قلب، حمله قلبی، فشار خون بالا، دیابت، بیماری تیروئید، هپاتیت ویروسی و HIV
- مواد مخدر مانند کوکائین و آمفتامین و برخی از داروهایی که برای درمان سرطان استفاده میشوند
- عفونتها، به ویژه عفونتهای ویروسی که عضله قلب را پر میکنند
فاکتورهای خطر
افراد در هر سن و نژادی میتوانند کاردیومیوپاتی داشته باشند. با این حال ، انواع خاصی از این بیماری در گروههای خاصی شایعتر است.
عوامل خطر عمده
برخی بیماریها، شرایط یا عوامل خاص میتوانند خطر ابتلا به این بیماری را فزایش دهند. عوامل خطر عمده عبارتند از:
- سابقه خانوادگی، نارسایی قلبی یا ایست قلبی ناگهانی (SCA)
- بیماری یا وضعیتی که میتواند منجر به کاردیومیوپاتی شود، مانند بیماری ایسکمیک قلبی، حمله قلبی یا عفونت ویروسی که باعث تحریک عضله قلب میشود
- دیابت یا سایر بیماریهای متابولیک یا چاقی شدید
- بیماریهایی که میتوانند به قلب آسیب برساند مانند هموکروماتوز، سارکوئیدوز یا آمیلوئیدوز
- فشار خون طولانی مدت
راههای پیشگیری
شما نمیتوانید از بیماریهای ارثی قلبی جلوگیری کنید. با این حال ، میتوانید برای کاهش خطر ابتلا به این بیماریها یا بیماریهایی که ممکن است منجر به کاردیومیوپاتی یا عوارض آن شود، قدم بردارید. مثالها شامل بیماری ایسکمیک قلب، فشار خون بالا و حمله قلبی است.
پزشک ممکن است به شما توصیه کند که سبک زندگی سالم از نظر قلب را داشته باشید، مانند:
- جلوگیری از استفاده از الکل و مواد مخدر غیرقانونی
- خواب کافی و استراحت
- فعالیت بدنی
- ترک سیگار
- مدیریت استرس