فشار خون بالا و عادت ماهیانه
شاید فکر کنید که دوران قاعدگی و فشار خون هیچ ارتباطی با هم ندارند. چه فشار خون بالا داشته باشید و چه نرمال، توجه به فشار خونی که پزشک اندازه گیری می کند بسیار مهم است. اعدادی که دستگاه های فشار خون نشان می دهند نقش بسیار مهمی برای سلامتی ما دارند، چرا که می توانند شرایط جدی تری از بیماری های بدون علامت را نشان دهند. ما در این مقاله بررسی می کنیم که چگونه چرخه قاعدگی بر سطح فشار خون تأثیر می گذارد و معنای آن در سلامتی چیست؟
فشار خون طبیعی
سن و جنسیت نقش کلیدی در میزان فشار خون افراد ایفا می کنند. فشار خون طبیعی به عنوان چیزی حدود 120/80 میلی متر جیوه ثبت می شود. نمودار زیر گسترده فشار خون نرمال را برای گروه های سنی و جنسیت نشان می دهد.
اگر سطح فشار خون شما بیش از 140/90 باشد، به عنوان فشار خون بالا شناخته می شود. اگر فشار خون شما کمتر از 60/90 باشد، این فشار خون پایین تر از فشار خون طبیعی است که به آن افت فشار خون یا فشار خون پایین نیز می گویند.
عادت ماهیانه و نوسانات فشار خون
فشار خون شما بر اساس سن و جنسیت تغییر می کند، اما آیا پریود شدن باعث افزایش فشار خون می شود؟ طبق مطالعه ای که توسط WebMD انجام شده، 40 درصد از زنان مبتلا به سندرم پیش از قاعدگی متوسط و شدید (PMS) بیشتر از سایر زنانی که دچار حالت خفیف این سندرم هستند و یا PMS ندارند دچار پرفشاری خون می شوند.
تحقیقات زیادی در مورد رابطه فشار خون و پریود انجام نشده، اما برخی مطالعات نشان می دهد فشار خون ممکن است در مراحل خاصی از دوره عادت ماهیانه افزایش یابد. این امر به دلیل افزایش سطح پروژسترون (هورمون زنانه) رخ می دهد. در این مطالعه فشار خون در ابتدای قاعدگی بیشتر بود که نشان می دهد فشار خون بالا قبل از قاعدگی بیشتر است، نه بعد یا در طول آن.
فشار خون بالا چه تاثیری بر سلامت زنان دارد
فشار خون بالا در زنان نسبت به مردان شایع تر است و با افزایش سن نیز خطر ابتلا به آن بیشتر می شود. زنان ممکن است افزایش نسبی فشار خون سیستولیک را در مقایسه با فشار خون دیاستولیک در دوران یائسگی یا بعد از آن تجربه کنند. چرا که در زمان یائسگی، رگ های خونی سفت می شوند.
سایر شرایطی که مختص زنان مبتلا به فشار خون بالا است عبارتند از:
- سکته و حمله قلبی
- بارداری
- بیماری یا نارسایی کلیوی
- تصلب شرایین
فشار خون بالا و فیبروم های رحمی
هر چند در مورد فیبروم ها و علل ایجاد آنها تقریباً آتحقیقات قطعی و گسترده ای صورت نگرفته است، اما برخی از مطالعات در مورد رابطه بین فیبروم و فشار خون بالا نشان دهنده ارتباط بین این دو است.
مطالعه ای در مورد پرفشاری خون
کنترل فشار خون در دوران قاعدگیو خطر فیبروم رحمی نشان می دهد که افزایش فیبروم رحمی با سطح فشار خون دیاستولیک ارتباط معنا داری وجود دارد. این افزایش خطر ناشی از تأثیر پرفشاری خون بر بافت ماهیچه های رحم است که مشابه ایجاد آترواسکلروز است. به ازای افزایش 10 میلی متر جیوه فشار خون دیاستولیک، خطر ابتلا به فیبروم در افرادی که از داروهای فشار خون استفاده نمی کنند 8 درصد افزایش می یابد.
فشار خون بالا می تواند خطر ابتلا به فیبروم را افزایش دهد.
خطر ابتلا به فیبروم رحم نیز با افزایش وزن هم مرتبط است. نظارت بر وزن و فشار خون می تواند به پیش بینی خطر فیبروم رحم کمک کند.
چگونه می توانید پرفشاری خون را کاهش دهید؟
بسته به درجه فشار خون بالا، پزشک تشخیص می دهد که آیا نیاز به مصرف دارو دارید یا با تغییر در سبک زندگی می توانید سطح فشار خون شما را کاهش دهید.
برخی از تغییرات سبک زندگی که می توانید در زندگی خود ایجاد کنید عبارتند از:
- مدیریت BMI
- ورزش و فعالیت جسمی منظم
- داشتن رژیم غذایی سالم در طول دوران قاعدگی
- انتخاب غذاهایی با سدیم کمتر
- محدود کردن یا حذف مصرف مشروبات الکلی
- مدیریت استرس مزمن و اجتناب از عوامل تحریک کننده آن
- استفاده درست از شبکه های اجتماعی
- ترک استعمال دخانیات
- کاهش مصرف کافئین
- کنترل سطح فشار خون با دستگاه های فشار سنج خانگی
فشار خون بالا یک بیماری جدی برای سلامتی است که می تواند بدون علائم باشد. به دلیل تغییرات هورمونی و درجه خونریزی در دوران قاعدگی ممکن است فشار خون شما دچار نوسان بیشتری شود. با مراقبت و اندازه گیری میزان سطح فشار خون می توانید از این نوسانات آگاه شده و با تغییر سبک زندگی و یا مصرف دارو آن را کنترل کنید.
منبع:
من فشار خونم رفته بود بالا،با رژیم غذایی و ورزش اومد پائین،متاسفانه پزشکان بلافاصله قرص تجویز میکنند، برای خیلیها حادّ نیست