قرص لیپوفیکس و موارد مصرف آن
قرص لیپوفیکس در گروهی از داروها به نام مهارکننده های HMG CoA ردوکتاز یا “استاتین” قرار دارد. لیپوفیکس سطح کلسترول بد و تری گلیسیرید در خون را کاهش می دهد، در حالی که باعث افزایش کلسترول خوب (لیپوپروتئین با چگالی بالا یا HDL) می شود. ما در این مقاله نحوه عملکرد قرص آتورواستاتین یا لیپیتور، عوارض جانبی و نحوه مصرف آن در سنین مختلف را مورد بررسی قرار داده ایم.
قرص لیپوفیکس چیست؟
لیپوفیکس (Lipofix) یک داروی استاتین است که حاوی ماده فعال آتورواستاتین است. این دارو توسط شرکت داروسازی شفا در ایران تولید و عرضه می شود.
قرص لیپوفیکس یا قرص لیپیتور در دوزهای 10، 20، 40 و 80 میلی گرم موجود است. دوز مناسب برای شما به عوامل مختلفی از جمله سن، وضعیت سلامتی و پاسخ به درمان بستگی دارد.
از لیپوفیکس برای درمان کلسترول بالا و کاهش خطر سکته مغزی، حمله قلبی یا سایر عوارض قلبی در مبتلایان به دیابت نوع ۲، بیماری عروق کرونر قلب یا سایر عوامل خطرزا استفاده می شود.
نام های دیگر قرص لیپوفیکس
نام تجاری: لیپوفیکس (Lipofix)
نام پزشکی: آتورواستاتین (Atorvastatin)
نام های دیگر:
- آتورواستاتین شفا (Atorvastatin Shifa)
- اتورواستاتین 20 میلی گرم (Atorvastatin 20 mg)
- اتورواستاتین 40 میلی گرم (Atorvastatin 40 mg)
- اتورواستاتین 80 میلی گرم (Atorvastatin 80 mg)
عوارض جانبی قرص لیپوفیکس
در صورت وجود هر یک از علائم واکنش آلرژیک مانند کهیر، مشکل در تنفس، تورم صورت، لب ها، زبان یا گلو و همچنین با بروز هر یک از این عوارض جانبی جدی، مصرف لیپوفیکس را قطع کرده و بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید:
- درد ناگهانی عضلانی، حساسیت و ضعف
- سردرگمی، مشکلات حافظه
- تب، خستگی غیرمعمول و ادرار با رنگ تیره
- تورم، افزایش وزن، ادرار کمتر از حد معمول یا عدم دفع ادرار یا ادرار تیره
- افزایش تشنگی، گرسنگی، خشکی دهان
- خواب آلودگی
- خشکی یا خارش پوست یا پوست متمایل به زرد
- تاری دید
- کاهش وزن
- حالت تهوع، درد معده یا از دست دادن اشتها
- مدفوع به رنگ رس
عوارض جانبی کمتر جدی آتورواستاتین
- درد عضلانی خفیف
- حالت تهوع خفیف
- اسهال
این یک لیست کامل از عوارض جانبی نیست و سایر موارد ممکن است رخ دهد. برای مشاوره پزشکی در مورد عوارض جانبی با پزشک خود تماس بگیرید.
مقدار و طریقه مصرف قرص لیپوفیکس
لیپوفیکس شفا به صورت قرص خوراکی 10 و 20 و 40 میلی گرمی به بازار دارویی عرضه می گردد. توجه داشته باشید که آتورواستاتین در بزرگسالان و کودکانی که حداقل ۱۰ سال سن دارند استفاده می شود.
وضعیت سلامتی | دوز اولیه | دوز نگهداری |
---|---|---|
پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی اولیه | ۱۰ میلی گرم تا ۸۰ میلی گرم خوراکی یک بار در روز | ۱۰ تا ۸۰ میلی گرم خوراکی یک بار در روز |
پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی ثانویه | ۱۰ میلی گرم تا ۸۰ میلی گرم خوراکی یک بار در روز | ۱۰ تا ۸۰ میلی گرم خوراکی یک بار در روز |
هایپرلیپیدمی | ۱۰، ۲۰ یا ۴۰ میلی گرم خوراکی یک بار در روز | ۱۰ تا ۸۰ میلی گرم خوراکی یک بار در روز |
فشار خون ارثی و هتروزیگوگوس (کودکان ۱۰ تا ۱۷ سال) | ۱۰ میلی گرم در روز | تنظیمات باید در فواصل ۴ هفته یا بیشتر انجام شود |
هنگام مصرف قرض های آتورواستاتین این موارد را مورد توجه قرار دهید:
- لیپوفیکس ممکن است در هر ساعت از روز و بدون در نظر گرفتن وعده های غذایی مصرف شود.
- تنظیم دوز باید در فواصل ۲ تا ۴ هفته انجام شود.
- برای بیمارانی که نیاز به کاهش کلسترول LDL بیش از ۴۵٪ دارند دوز ۴۰ میلی گرم توصیه می شود.
مصرف لیپوفیکس را باید به ندرت کاهش دهم یا به طور ناگهانی آن را متوقف کنم؟
مصرف لیپوفیکس را نباید به طور ناگهانی متوقف کرد، زیرا این کار می تواند منجر به افزایش سطح کلسترول در خون شود. کاهش دوز لیپوفیکس باید به تدریج و تحت نظر پزشک انجام شود.
به طور کلی، توصیه می شود که دوز لیپوفیکس را هر 4 هفته یک بار کاهش دهید. برای مثال، اگر در حال حاضر 80 میلی گرم لیپوفیکس در روز مصرف می کنید، می توانید دوز خود را به 60 میلی گرم در روز کاهش دهید. پس از 4 هفته، می توانید دوز خود را به 40 میلی گرم در روز کاهش دهید و به همین ترتیب.
اگر به طور ناگهانی مصرف لیپوفیکس را متوقف کنید، ممکن است دچار علائمی مانند سردرد، درد عضلانی، گرفتگی عضلانی، خستگی و حالت تهوع شوید. در موارد نادر، ممکن است حتی دچار عوارض جانبی جدی تری مانند آسیب کبدی یا رابدومیولیز شوید.
چه کسی نباید قرص لیپوفیکس مصرف کند؟
قرص لیپوفیکس یک داروی استاتین است که برای کاهش کلسترول و تری گلیسیرید خون استفاده می شود. این دارو می تواند عوارض جانبی جدی، از جمله آسیب کبدی و رابدومیولیز (تجزیه غیرطبیعی عضلات) ایجاد کند. بنابراین، مهم است که افرادی که نباید قرص لیپوفیکس را مصرف کنند، از آن آگاه باشند.
افراد زیر نباید قرص لیپوفیکس را مصرف کنند:
- افرادی که به این دارو حساسیت دارند.
- زنان باردار یا شیرده.
- افرادی که بیماری کبدی دارند.
افراد زیر قبل از مصرف قرص لیپوفیکس باید با پزشک خود صحبت کنند:
- افرادی که سابقه بیماری کبدی دارند.
- افرادی که سابقه بیماری کلیوی دارند.
- افرادی که درد عضلانی یا ضعف دارند.
- افرادی که اختلال تیروئید دارند.
- افرادی که الکل مصرف می کنند.
در مورد تمام داروهای دیگری که استفاده می کنید به پزشک خود بگویید. برخی از داروهای دیگر می توانند خطر ابتلا به مشکلات جدی در عضلات را افزایش دهند، بنابراین بسیار مهم است که پزشک شما درباره مصرف هر یک از آنها آگاهی داشته باشد
چطور قرص لیپوفیکس را مصرف کنم؟
دقیقا مطابق دستورالعمل پزشکتان عمل کنید. در مقادیر بزرگتر یا کوچکتر یا بیشتر از مقدار توصیه شده مصرف نکنید. دستورالعمل روی برچسب نسخه خود را دنبال کنید. قرص لیپوفیکس را خرد نکنید مگر اینکه پزشک به شما گفته باشد.
لیپوفیکس معمولاً یک بار در روز، با یا بدون غذا مصرف می شود. هر روز دارو را به طور همزمان مصرف کنید. پزشک ممکن است گاهی اوقات دوز شما را تغییر دهد تا اطمینان حاصل کند که بهترین نتیجه را می گیرید.
در موارد زیر اگر لازم است مصرف قرص لیپوفیکس را برای مدت کوتاهی متوقف کنید:
- تشنج کنترل نشده
- عدم تعادل الکترولیت (مانند سطح بالایا پایین پتاسیم در خون شما)
- فشار خون به شدت کم
- عفونت شدید یا بیماری
- جراحی یا اورژانس پزشکی
برای اطمینان از اینکه این دارو به شرایط شما کمک می کند، باید خون شما اغلب آزمایش شود. به طور مرتب به پزشک خود مراجعه کنید.
قرص لیپوفیکس تنها بخشی از یک برنامه کامل درمانی است که شامل رژیم، ورزش و کنترل وزن نیز می باشد. رژیم غذایی، دارو و تمرینهای ورزشی خود را از نزدیک دنبال کنید. ممکن است لازم باشد لیپوفیکس را به مدت طولانی برای درمان کلسترول بالا مصرف کنید.
نگهداری قرص آتورواستاتین
این دارو را در دمای اتاق و به دور از رطوبت، گرما و نور نگهداری کنید.
تداخل های دارویی با قرص لیپوفیکس
بسیاری از داروها می توانند با قرص لیپوفیکس تداخل کنند. در زیر فقط یک لیست جزئی است. در صورت استفاده از موارد زیر به پزشک خود بگویید:
- قرص های ضد بارداری
- سایمتیدین (Tagamet)
- conivaptan (Vaprisol)
- (imatinib (Gleevec
- ایزونیازید (برای درمان سل)
- اسپیرونولاکتون (Aldactone ، Aldactazide)
- آنتی بیوتیکی مانند دلفوپریستین / کینوپریستین (Synercid)، ریفامپین Rifater) ، Rifadin، Rifamate)، telithromycin (Ketek) ، و …
- داروی ضد افسردگی مانند نفازودون
- داروهای فشار خون قلب یا فشار خون مانند دیگوکسین (لانوکسین)، دیلتیازم (Cartia ، Cardizem)، نیکاردیپین (Cardene)، کینیدین (Quin-G)، وراپامیل (کالان ، کاورا ، ایزوپتین ، ورلان) و …
- داروهای اچ آی وی / ایدز مانند آتازاناویر (ریایتاز)، دلاووین (رسپیکتور)، افاویرنز (Sustiva ، Atripla) ، ایندیناویر (Crixivan) و …
- هر نوع داروی دیگر “استاتین” مانند آملودیپین و لیپوفیکس (Caduet)، فلوواستاتین (لسکول) ، لوواستاتین (Altoprev ، Mevacor)، پرواستاتین (Pravachol)، روزوواستاتین (Cresttor) یا سیمواستاتین (Zocor ، Simcor ، Vytorin).
- داروهایی که سیستم ایمنی بدن شما را تضعیف می کنند ، مانند استروئیدها، داروهای سرطانی، یا داروهای مورد استفاده برای جلوگیری از رد پیوند عضو، مانند ( cyclosporine (Gengraf، Neoral، Sandimmune)، sirolimus (Rapamune)، یا tacrolimus (Prograf)
- داروهای ضد قارچ مانند فلوکونازول (Diflucan) ، ایتراکونازول (Sporanox) ، کتوکونازول (Nizoral) یا ووریکونازول (Vfend)
- داروهای HIV مانند darunavir (Prexista) ،fosamprenavir (Lexiva) ،ritonavir (Norvir) ، lopinavir / ritonavir (Kaletra) ،nelfinavir (Viracept) ، saquinavir (Invirase) یا tipranavir (Aptivus)؛
- داروهای حاوی نیاسین مانند( Advicor, Niaspan, Niacor, Simcor, Slo-Niacin)
این لیست کامل نیست و بسیاری از داروهای دیگر نیز وجود دارند که در صورت مصرف آنها با لیپوفیکس می توانند خطر ابتلا به مشکلات جدی پزشکی را افزایش دهند. به پزشک خودت در مورد داروهایی که مصرف می کنید اطلاع دهید.
پرسش های متداول
قرص آتورواستاتین را با چه غذاهایی مصرف کنم؟
لیپوفیکس را می توان با یا بدون غذا مصرف کرد.
مصرف قرص لیپیتور هنگام بارداری و شیر دهی ضرر دارد؟
رده بارداری آتورواستاتین FDA X است.
- این دارو می تواند به یک نوزاد متولد نشده آسیب برساند و یا باعث نقص هنگام تولد شود. اگر باردار هستید، لیپوفیکس مصرف نکنید.
- مصرف این دارو را متوقف کنید و در صورت بارداری فوراً به پزشک خود بگویید. برای جلوگیری از بارداری در هنگام مصرف لیپوفیکس از روش های کنترل بارداری مؤثرتری استفاده کنید.
- لیپوفیکس ممکن است به شیر مادر منتقل شود و به یک کودک شیرخواره آسیب برساند. هنگام مصرف لیپوفیکس، کودک تان را از شیر خودتان تغذیه نکنید.
جایگزین قرص آتورواستاتین چیست؟
انتخاب جایگزین مناسب برای قرص آتورواستاتین، به عوامل مختلفی از جمله وضعیت سلامتی شما، پاسخ شما به درمان قبلی و ترجیحات شخصی شما بستگی دارد.
این داروها شامل موارد زیر می شوند:
- سایر داروهای استاتین مثل:
- رزوواستاتین (Rosuvastatin)
- پراواستاتین (Pravastatin)
- سیمواستاتین (Simvastatin)
- فلواستاتین (Fluvastatin)
- اگزیمیفن
- فیبرات هامثل:
- فلوفنامید (Fenofibrate)
- بیفنید (Bezafibrate)
- نیاسینامید
- اسکولپین
قرص لیپوفیکس و لیپیتور و آتورواستاتین با هم فرق دارند؟
خیر. لیپوفیکس و لیپیتور هر دو نام های تجاری داروی اتورواستاتین هستند. این دو دارو از نظر ترکیب و کاربرد یکسان هستند. در ایران، قرص آتورواستاتین با نام تجاری لیپیتور تولید و عرضه می شود.
اسم های دیگر قرص آتورواستاتین عبارتند از:
- لیپیتور (Lipitor)
- اتورکسین (Atorxin)
- آتوروکور (Atorocor)
- اتوریستاتین (Atoristatin)
- اتوراستات (Atorstat)
- اتوراسپت (Atoracept)
- اتورواستاتین تی (Atorvastatin T)
- اتورواستاتین اچ (Atorvastatin H)
اثرات این دارو تا چه مدت در بدن باقی می ماند؟
قرص لیپوفیکس ممکن است 20 تا 30 ساعت بعد از مصرف در بدن شما فعال بماند.
می توان مشروبات الکلی با قرص آتورواستاتین بخورم؟
تداخل این دارو با الکل به طور دقیق مشخص نیست. بهتر است در این رابطه با پزشک خود مشورت کنید.
آیا مصرف این دارو اعتیاد آورد است؟
درباره عادات وابستگی به این دارو گزارشی ارائه نشده است.
خلاصه
قرص آتورواستاتین (Atorvastatin) یک داروی استاتین است که برای کاهش کلسترول و تری گلیسیرید خون استفاده می شود. این دارو همچنین می تواند برای کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی مانند حمله قلبی و سکته مغزی استفاده شود. قرص لیپوفیکس به دسته ای از داروها به نام مهارکننده های HMG-CoA ردوکتاز (HMG-CoA reductase inhibitors) تعلق دارد. قرص لیپیتور تولید و عرضه می شود.با کاهش تولید کلسترول در کبد عمل می کنند.
من کلسترول ،بد، تری گلیسیرید دارم و مادرش است ،۲۰۱،ومن داروی لائیپوفن ۲۰۰ ملی گرام آستمال میکنم چی باید کنم و کدام چیز هارا بخورم و کدام چیز هارا نخورم و سلام سپاسگزارم