فشار خون بالا در کودکان و نوجوانان
این روز ها بسیاری از کودکان و نوجوانان دارای فشار خون بالا و سایر فاکتور های خطر بیماری های قلبی عروقی و سکته مغزی هستند. مطالعات انجمن اطفال آمریکا نشان می دهد که از هر 25 جوان 1 تا 25 ساله 1 نفر دارای فشار خون بالا است و از هر 10 نفر 1 نفر هم فشار خون اولیه بالا دارد. فشار خون بالا در کودکان مبتلا به چاقی بیشتر دیده می شود.
میزان فشار خون در کودکان و نوجوانان
فشار خون طبیعی و بالا برای کودکان یک تا 12 سال براساس توزیع هنجاری فشار خون با وزن طبیعی است و بر اساس جنس، سن و قد تفسیر می شود. برای نوجوانان 13 سال به بالا، فشار خون بالای اولیه اکنون با 120 تا 129 میلی متر جیوه سیستولیک و 80 میلی متر جیوه دیاستولیک و فشار خون بالای ثانویه 130/80 میلی متر جیوه تعریف می شود.
در حال حاضر فشار خون بالای اولیه به جای فشار خون ثانویه، بیشترین آمار پرفشاری خون در کودکان را تشکیل می دهد.
فشار خون بالا در کودکان و نوجوانان با مشکلات سلامتی در اواخر زندگی مرتبط است. خبر خوب این است که می توانید از ابتلا به فشار خون بالا جلوگیری کرده و یا آن را کنترل کرد.
علائم فشار خون بالا در کودکان و نوجوانان
فشار خون بالا در کودکان معمولاً علائمی ایجاد نمی کند. با این حال، علائم و نشانه هایی وجود دارد که ممکن است نشان دهنده بحران فشار خون باشد مثل:
- سردرد
- تشنج
- استفراغ
- درد قفسه سینه
- تپش قلب
- تنگی نفس
اگر کودک شما هر یک از این علائم را دارد، باید به پزشک اطفال مراجعه کنید.
عوارض پرفشاری خون
خطرات ناشی از بیماری های قلبی عروقی که از کودکی شروع می شود به احتمال زیاد به بزرگسالی نیز منتقل می شوند. در کودکان و نوجوانانی كه فاكتورهاي خطر بيماري هاي قلبي عروقي دارند مثل فشار خون بالا، چاقي و ديابت، در بزرگسالی احتمال ابتلای آنها به اين عوارض بیشتر است و آنها بیشتر در معرض خطر بيماري هاي قلبي عروقی و مغزي قرار مي گیرند.
رژیم غذایی سالم و ورزش منظم برای کاهش این عوامل خطر مهم است. اطمینان از اینکه کودکان و نوجوانان از رژیم غذایی سالمی استفاده می کنند و فعالیت بدنی کافی دارند برای جلوگیری از بیماری های قلبی عروقی بسیار مهم است.
نقش والدین در پیشگیری و جلوگیری از فشار خون بالا در کودکان و نوجوانان
از پزشک اطفال بخواهید فشار خون فرزند شما را از 3 سالگی اندازه گیری کند. کمک به کودکان و نوجوانان در داشتن وزن متناسب، خوردن غذاهای مقوی و سالم و داشتن فعالیت بدنی منظم می تواند فشار خون آنها و در نتیجه خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را در سال های بعدی زندگیشان کاهش دهد. برای کمک به کودکان و نوجوانان در حفظ وزن سالم و فشار خون طبیعی این نکات را امتحان کنید:
مصرف غذا و نوشیدنی های سالم
به جای دادن غذاهایی که دارای قندهای مصنوعی و چربی های اشباع هستند، از غذاهای کم کالری مانند میوه و سبزیجات استفاده کنید. میوه و سبزیجات تازه را در میان وعده ها و غذاهای اصلی بگنجانید.
غذاهایی که سدیم (نمک) کمی دارند تهیه کنید. سدیم فشار خون را بالا می برد. تقریباً از هر 10 کودک آمریکایی 9 نفر بیش از حد توصیه شده سدیم می خورند.
اطمینان حاصل کنید که آب همراه در دسترس کودک شما باشد. آب یک جایگزین کم کالری برای نوشیدنی های قندی و پرکاری است. کودکان و نوجوانان را ترغیب کنید که همواره آب بنوشند.
فعالیت بدنی
به کودک یاد بدهید که هر روز فعالیت جسمی داشته باشد. برای اینکار می توانید از بسیاری از فعالیتهای متناسب با سنشان را انتخاب کنید. انواع بازی هایی که تحرک بدنی نیاز دارد، می تواند جایگزین خوبی باشد.
وزن متناسب
از منحنی رشد فرزند خود آگاه باشید. چگونگی اندازه گیری قد و وزن در کودکان را یادبگیرید و در خانه مراقب افزایش وزن و چاقی موضعی در کودکان و نوجوانان باشید.
با کودکان و نوجوانان همراه شوید
برای فرزندانتان یک الگو باشید! وعده های غذایی و میان وعده های سالم بخورید و هر روز فعالیت بدنی مناسبی داشته باشید. همانطور که مسواک زدن شما برای کودکان الگو محسوب می شود نحوه خوردن، آشامیدن و ورزش شما نیز برای آنها یک الگوی تمام عیار است.
برای تشخیص فشار خون بالا در کودکان حداقل باید فشار خون فرزندتان در سه جلسه از مراجعه به پزشک، بالاتر از حد طبیعی باشد. به یاد داشته باشید که آشنایی با فشار خون بالا و لزوم توجه به عوارض بلند مدت آن در کودکان و نوجوانان و روش های پیشگیری و کنترل آن نقش مهمی را در سلامت آینده آنها دارد.
منبع: