بیماری ها

ریزگرد ها و بروز نارسایی قلبی

ذرات معلق (PM) جامدات یا مایعات موجود در هوا را تشکیل می دهند. تحقیقات نشان می دهد که قرار گرفتن در معرض ریزگرد ها و آلودگی ناشی از آن در کوتاه مدت و طولانی مدت هر دو با افزایش خطر حملات قلبی و سایر بیماری های قلبی عروقی همچون نارسایی قلبی همراه است.

بیماری های قلبی عروقی بیشترین تعداد مرگ و میر در جهان را تشکیل می دهد. سهم مرگ های ناشی از بیماری های قلبی عروقی در ایران از کل علل مرگ از ۲۵ درصد در سال ۶۹ به بیش از ۴۴ درصد در حال حاضر افزایش یافته است. طبق گفته های محققان و پژوهشگران قلب، شمار مرگ های ناشی از بیماری های قلبی عروقی در ۳۰ سال گذشته در ایران از ۸۹ هزار و ۲۱۱ به ۱۷۳ هزار و ۶۰۰ مورد رسیده و بیش از ٢ برابر افزایش یافته است!

عوامل خطر سنتی در بیماری های قلبی عروقی

عوامل خطر سنتی برای بیماری های قلبی عروقی، مانند جنسیت، سن، فشار خون بالا، چربی خون بالا و سیگار کشیدن حدود 50 درصد از بیماری های قلبی را تشکیل می دهند. عوامل دیگری نیز وجود دارند که به طور غیر مستقیم و یا همراه با عوامل خطر سنتی در ایجاد بیماری های قلبی عروقی نقش دارند.

 

عوامل خطر آلودگی هوا و ریزگرد ها روی سلامت قلب و عروق

قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا و ریزگرد ها یکی از عوامل خطری است که باعث تشدید بیماری های قلبی عروقی و یا ایجاد آنها می شود.

طبق تحقیقات انجمن قلب آمریکا قرار گرفتن در معرض غلظت ریزگردها طی چند ساعت تا چند هفته می تواند باعث مرگ ناشی از بیماری های قلبی عروقی شود. همچنین در صورتی که افراد چند سال به طور مداوم در معرض این نوع آلودگی قرار بگیرند، خطر حملات قلبی عروقی و مرگ و میر افزایش و امید به زندگی کاهش می یابد.

انواع شایع بیماری های قلبی عروقی
انواع شایع بیماری های قلبی عروقی

در سطح خرد، خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی در اثر آلودگی ذرات کمتر از دیگر عوامل خطر اثبات شده است. اما در سطح کلان، قرار گرفتن در معرض مداوم  ریزگرد ها می تواند باعث افزایش بیماری های جدی قلبی عروقی زیر و بستری شدن در بیمارستان شود:

  • سندرم عروق کرونر
  • آریتمی
  • نارسایی قلبی
  • سکته مغزی

افرادی که از قبل مبتلا به بیماری های قلبی از جمله به آنژین، نارسایی قلبی و آریتمی هستند و یا عوامل خطر بیماری قلبی دارند (سیگاری بودن، چاقی، فشار خون بالا و دیابت) ممکن است بیشتر در معرض خطر بیماری های قلبی عروقی ناشی از قرار گرفتن در معرض ریزگرد ها باشند.

راهکارها

برخلاف برخی از عوامل خطر که بیماری های قلبی عروقی و مرگ و میر را افرایش می دهند، افراد می توانند برای کاهش عوارض ناشی از آلودگی ذرات اقداماتی انجام دهند. نود و دو درصد از بیماران مبتلا به بیماری های قلبی از خطرات مربوط به آلودگی هوا و ریزگردها مطلع نیستند. بنابراین با آموزش نکات بهداشتی و پیشگیری می توان این عوارض را به حداقل رساند.

“توصیه می‌شود افرادی که بیماری‌های قلبی و عروقی، نارسایی قلبی، آنژین پایدار قلبی و علاوه برآن سابقه بیماری‌های عروقی-کرونری قلب دارند تا حد امکان از تردد غیرضروری در روزهایی که غبار و آلودگی زیاد است خودداری کرده و درصورت بروز علائم به اورژانس یا مراکز درمانی مراجعه کنند.”

كاهش قرار گرفتن در معرض ریزگرد ها با كاهش مرگ و ميرهای ناشی از بیماری های قلبي عروقي (حتي پس از كاهش مواجهه با آلودگی هوا) همراه است.

 

 

منابع:

www.epa.gov

 

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا