کنترل بیماری های قلبی عروقی با ابزارهای دیجیتال
با شیوع کرونا ویزیت ها و مشاوره های آنلاین، کنترل بیماری ها از راه دور و استفاده از ابزار سلامت دیجیتال در مدیریت بیماری های قلبی عروقی در سراسر جهان تسریع شده است.
همه گیری COVID-19 منجر به پیشرفت فناوری در مراقبت های بهداشتی شد و حوزه پزشکی از راه دور تقریباً یدر مدت زمان کمی مورد تایید قرار گرفت. در طول این بحران سلامت، مشاوره های آنلاین و نظارت های پزشکی و مراقبتی از راه دور، از جمله استفاده از ابزارهای تلفن همراه (m-health) و پوشیدنی، برای جایگزینی ملاقات های حضوری بین بیماران و پزشکان ضروری تلقی شد.
البته هنوز مشخص نشده است که آیا مراقبت های بهداشتی و پزشکی بعد از مهار همه گیری ویروس کرونا به روال عادی خود باز می گردد یا نه، با این حال این حوزه همچنان چالش ها و فرصت هایی برای جمع آوری داده ها و تصمیم گیری برای بیمارانی که از بیماری های قلبی عروقی رنج می برند به وجود آورده است.
پزشکی از راه دور برای کنترل بیماری های قلبی و عروقی
جمع آوری داده ها از راه دور از افرادی که مبتلا یا در معرض بیماری های قلبی عروقی هستند از نظر فنی ساده به نظر می رسد. برای مثال می توان با انواع ابزارهای سلامت دیجیتال ارزیابی کرد برخی از موارد را در بیماران بررسی کرد مثل:
- علائم بالینی مثل تب
- وزن بدن
- میزان فعالیت های بدنی
- فشار خون
- ضربان قلب
- صدای قلب
- تعداد تنفس
- ثبت فعالیتهای الکتریکی قلب ( نوار قلب)
- میزان اشباع اکسیژن
- کیفیت خواب
پیشرفت در ایجاد ابزارهای سلامت دیجیتال و مراقبتهای بهداشتی از راه دور، توانایی مدیریت بیماری های قلبی عروقی را در محیط های خارج از بیمارستان افزایش می دهد.
استفاده از ابزار سلامت دیجیتال برای نارسایی قلبی
بیماران مبتلا به نارسایی قلبی یا سابقه حملات ناگهانی قلبی ممکن است از دستگاه های الکترونیکی کاشتنی قلب مانند دستگاه دفیبریلاتور ( الکتروشوک) یا ضربان ساز (پیس میکر) استفاده کنند. این دستگاه ها می توانند جریانهای اطلاعاتی تقریباً مستمری را در مورد بسیاری از متغیرهای فیزیولوژیکی در بیماری های قلبی عروقی ارائه دهد.
یادگیری ماشینی در این حوزه می تواند افرادی که دارای علائم مهم بالینی یا در معرض خطر بیماری های قلبی عروقی هستند، پشتیبانی و حمایت کند. در واقع می توان گفت مداخلات بالینی پیشگیرانه از راه دور که از طریق پزشکی از راه دور اطلاع داده می شود؛ می تواند موجب تسریع در اقدامات پزشکی مانند تقویت الگوی رفتاری بیمار به داروها، اصلاح دارو درمانی یا بررسی زودهنگام علائم بالینی شود. حتی این فرایند را می توان با تحویل دارو در خانه نیز تکمیل کرد.
افزایش استفاده از ابزارهای بهداشتی دیجیتالی، آینده خود را با مدیریت دیجیتال پشتیبانی می کند. در این فرایند گروه های مراقبت پزشکی و بهداشتی فقط در صورت نیاز درگیر روند درمان می شوند. سیاستگذاران سلامت از مزایای بالقوه این حوزه می توانند مراقبت از شهروندان را با هزینه های کمتری انجام دهند.
کنترل دیابت و فشار خون با ابزار سلامت دیجتال
به تازگی ابزارهای کاشتنی دیجیتال برای نظارت مداوم قند خون به بازار آمده است که به پمپ انسولین پوشیدنی برای بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 متصل است. این دستگاه می تواند بدون اینکه بیمار بخواهد از دستگاه تست قند خون دستی استفاده کند، میزان قند خون را اندازه گیری کرده و بر اساس آن پمپ انسولین را به کار بیندازد.
برای بیماری های قلبی عروقی نظارت ساده بر فشار خون در خانه همراه با یک برنامه تلفن هوشمند می تواند تصمیم گیری بالینی و کنترل فشار خون را بهبود بخشد. توانبخشی قلبی را نیز می توان با استفاده از ابزارهای دیجیتالی تسهیل کرد و به بیماران این امکان را می دهد تا از راه دور در مسیر دستیابی به سلامتی کامل پشتیبانی شوند.
فرصت ها و چالش های ابزار دیجیتال در بیماری های قلبی عروقی
مراقبت و پزشکی از راه دور می تواند تأثیرات خوبی را بر درمان یا رفتار بیماران داشته باشد. در این سیستم بیماران از راه دور رصد و درمان می شوند و رفتار و فعالیت های روزانه واقعی آنها از راه دور پشتیبانی می شوند.
با همه این مزایا اما در بیماری های قلبی عروقی پیچیده مانند نارسایی های قلبی، نشان دادن برتری پزشکی از راه دور در نتایج ممکن است دشوار باشد. با این حال، همه گیری COVID-19 این فرصت را برای جامعه درمانی ایجاد کرده تا بر مزایای استفاده از ابزار دیجیتال مانند سفر کمتر، افزایش آرامش بیماران، تعاملات اجتماعی کم خطر، متمرکز شوند.
نکته دیگری که باید در کنترل بیماری های قلبی عروقی از راه دور در نظر گرفت سیاست های حفظ حریم خصوصی بیماران است. این امر تحقق سرمایه گذاری و نشان دادن ارزش بالقوه فناوری های دیجیتال را دشوار کرده است. حفظ حریم خصوصی و رضایت از ارزیابی و ضبط داده ها در دنیای دیجیتال دارای اهمیت است. اتحادیه اروپا و مرکز سلامت دیجیتال آمریکا، در حال وضع مقررات جدیدی برای تجهیزات پزشکی از راه دور و ابزار سلامت دیجیتال هستند که به صورت ابزارهای “سلامت و شیوه زندگی” برچسب گذاری می شوند.
نباید فراموش کرد که منطقی بودن داده های دریافتی از ابزار های سلامت دیجیتال مستلزم تکمیل هوش انسانی با هوش مصنوعی است. حوزه ای که در پزشکی اغلب مورد تردید است و همواره دخالت بالینی را ارجح می داند.
فناوری می تواند ارزشفراوانای به زندگی ما ببخشد. استفاده از فناوری به طور فزاینده ای در بحث مراقبت های بهداشتی زنان و مردان راه یافته است. پزشکان امیدوارند بیمارانی که مبتلا به بیماری های قلبی عروقی هستند نیز از روش های جدید برای بهبود سلامت و تناسب اندام خود بهره ببرند. آینده ای که می تواند با ارسال داده های معتبر منجر به تصمیم گیری های بالینی شود.