بیماری ها

تشخیص قطعی گرفتگی عروق کرونر با اکوی قلب

تشخیص گرفتگی عروق کرونر مورد سوال افراد زیادی است که آیا می‌تواند به درستی انجام شود یا نه. انجام این کار چالش‌های خاص خود را دارد و همواره یک نتیجه قابل اطمینان را نمایش نمی‌دهد. در این مطلب با بیماری گرفتگی عروق کرونر و نحوه تشخیص آن به کمک اکوکاردیگرافی قلب آشنا می‌شوید.

در شرح این بیماری باید گفت که بیماری عروق کرونر، تجمع پلاک در شریان‌ها است که خون غنی از اکسیژن را به قلب شما می‌رساند. پلاک باعث باریک شدن یا انسداد می شود که می تواند منجر به حمله قلبی شود. علائم شامل درد یا ناراحتی قفسه سینه و تنگی نفس است. درمان‌ها شامل تغییرات سبک زندگی و داروهایی هستند که احتمالاً جراحی را هدف قرار می‌دهند.

بیماری عروق کرونر چیست؟

بیماری عروق کرونر باریک شدن یا انسداد عروق کرونر است که معمولاً به دلیل تجمع مواد چربی به نام پلاک ایجاد می‌شود. به بیماری عروق کرونر، بیماری عروق کرونر قلب و بیماری ایسکمیک قلب نیز گفته می‌شود.

عروق کرونر کجا هستند؟ چه کار می‌کنند؟

شریان‌های کرونر رگ‌های خونی هستند که خون غنی از اکسیژن را به ماهیچه قلب شما می‌رسانند تا آن را پمپاژ کنند. عروق کرونر مستقیماً بالای عضله قلب شما قرار دارند. چهار شریان کرونر اصلی شامل موارد زیرند:

  • شریان کرونری راست
  • شریان کرونر چپ
  • شریان نزولی قدامی چپ
  • شریان سیرکومفلکس چپ

در بیماری عروق کرونر چه اتفاقی برای شریان‌ها می‌افتد؟

بیماری عروق کرونر ناشی از تصلب شرایین است. آترواسکلروز تجمع پلاک در داخل شریان‌ها است. پلاک شامل کلسترول، مواد چرب، مواد زائد، کلسیم و ماده لخته ساز فیبرین است.

همانطور که پلاک‌ها روی دیواره‌های شریان جمع می‌شوند، شریان‌ها شما باریک و سفت می‌شوند. پلاک می‌تواند شریان‌ها را مسدود کرده یا به آن آسیب برساند که همین امر خون‌رسانی را به عضله قلب محدود یا متوقف می‌کند. اگر قلب خون کافی دریافت نکند، نمی‌تواند اکسیژن و مواد مغذی مورد نیاز خود را برای عملکرد صحیح دریافت کند. این وضعیت ایسکمی نامیده می‌شود.

نرسیدن خون کافی به عضله قلب می‌تواند منجر به ناراحتی قفسه سینه یا درد قفسه سینه (به نام آنژین) شود. همچنین شما را در معرض خطر حمله قلبی قرار می‌دهد.

چگونگی تشخیص گرفتگی عروق کرونر به کمک اکوی قلب

"مزایای

ناهنجاری‌های عروق کرونر صرف نظر از نقایص ساختمانی قلب، نادر و با شیوع تخمینی 0.6٪ تا 1.2٪ در جمعیت عمومی است. اگرچه ناهنجاری عروق کرونر چپ (LCA) از سمت راست بسیار نادر است (شیوع تخمینی 0.03٪ – 0.05٪)، اغلب با مرگ ناگهانی قلبی همراه است. تظاهرات مشابهی در 30 درصد بیماران مبتلا به شریان کرونری راست نسبت به سمت چپ توصیف شده است. با توجه به شیوع ناشناخته این بیماری، تاریخچه طبیعی این ضایعات به درستی تعریف نشده است.

اکوکاردیوگرافی ترنس توراسیک ابزار غربالگری اولیه در بیماران جوان با علائم قلبی ناشی از ورزش است. دقت این روش در شناسایی منشاء و سیر غیرطبیعی عروق کرونر تا حدی به دلیل شیوع ناشناخته بیماری است. چالش فنی اکوکاردیوگرافی ترنس توراسیک در بدست آوردن تصاویر قابل اعتماد از ساختارهای نسبتا کوچک با حرکت انتقالی در طول چرخه قلبی نهفته است.

تعداد کمی از مطالعات آینده‌نگر به دنبال ارزیابی و غلبه بر محدودیت‌های اکوکاردیوگرافی ترنس توراسیک بوده‌اند. اکومری، سی تی اسکن و ام آر آی در مواردی که شاخص شک بالایی وجود داشته باشد توصیه می‌شود. با این حال، نادر بودن ناهنجاری های مادرزادی کرونری در بیماران جوان، بازده پایین و مقرون به صرفه بودن تست‌های اضافی را نشان می‌دهد.

برای ارزیابی کامل  و تشخیص گرفتگی عروق کرونر، درک سیر غیرعادی عروق مهم است. ارزیابی حین عمل اغلب نشان می‌دهد که کرونری با خروجی طبیعی از سینوس مناسب به داخل بخش داخل دیواره می‌رود. بنابراین، تصویربرداری دو بعدی به تنهایی می‌تواند فریبنده باشد. جریان داپلر رنگی برای تجسم جریان کرونری در دیواره آئورت ضروری است.

تصاویر دو بعدی اکوکاردیوگرافی ترنس توراسیک و نقشه جریان داپلر رنگی در بیمارانی که منشا آنومالی عروق کرونر تایید شده از سینوس طرف مقابل را داشتند، مورد بررسی قرار می گیرد. تمام تصاویر با استفاده از تجهیزات اولتراسوند Sequoia (Siemens AG, Mountain View, CA) یا Philips iE33 به دست می‌آید. استفاده از مبدل‌های 8 و 5 مگاهرتز نیز می‌تواند برای تشخیص گرفتگی عروق کرونر موثر باشد.

 

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا