تشخیص بیماری قلبی

اکو مری یا اکوی قلب از راه مری / TEE

اکو مری یا اکوی قلب از راه مری با نام لاتین Transesophageal Echocardiography، روشی برای تشخیص بیماری‌های قلبی و عروقی است. و این تست هم برای کودکان و هم بزرگسالان تجویز می‌شود. همچنین از این روش برای آماده‌سازی بیمار قبل از عمل جراحی و ارزیابی شرایط بیمار به هنگام جراحی و بعد از آن کاربرد دارد.

نحوه انجام اکو مری یا اکوی قلب از راه مری

برای انجام این تست، مبدل را بر روی قفسه سینه قرار می‌دهیم. البته ممکن است عواملی مانند چاقی، زخم‌های ناشی از جراحی‌های قبلی و یا مشکلات ریوی مانع ورود امواج صوتی به قلب و عروق شود.

در اکو مری، مبدل بر سر یک لوله پلاستیکی انعطاف‌پذیر قرار می‌گیرد و پزشک این مبدل را از راه دهان به سمت معده بیمار هدایت می‌کند. در شهر تهران برای انتخاب یک پزشک متخصص در زمینه قلب و عروق به مقاله ای با عنوان بهترین فوق تخصص اکو قلب در تهران مراجعه کنید تا در مورد انتخاب صحیح پزشک متخصص قلب و عروق بهتر بدانید. با استفاده از این تست تصاویری با جزئیات دقیق‌تر و بیشتر از قلب در اختیار پزشک متخصص قلب قرار می‌گیرد.

پزشک متخصص از اکو مری برای تشخیص موارد زیر استفاده می‌کند :

  • بیماری‌های عروق کرونر
  • بیماری‌های قلبی مادرزادی
  • حملات قلبی
  • آنوریسم آئورت
  • کاردیومیوپاتی
  • بیماری‌های دریچه قلب
  • آندوکاردیت
  • آسیب دیدگی آئورت یا قلب

همچنین برای تشخیص لخته‌های خونی که منجر به سکته مغزی می‌شوند، از اکو مری استفاده می‌شود.

Transesophageal-Echo/probe

اکو مری چیست ؟

اکو مری تستی است که با استفاده از امواج صوتی، تصاویر متحرک با کیفیت بالایی را از قلب و عروق خونی ایجاد می‌کند.

اکوی قلب از راه مری از انواع کاردیوگرافی است. در اکو اندازه و شکل قلب و چگونگی کارکرد خوب حفره‌ها و دریچه‌های قلب نشان داده می‌شود.

اکو مری مناطق آسیب‌دیده از ماهیچه قلب را نشان می‌دهد که در هنگام منقبض شدن خون کافی در آن ناحیه جریان ندارد.

اکو مری لخته‌های خونی احتمالی در درون قلب، مشکلات ناشی از آئورت، شاهرگ اصلی که خون غنی‌شده از اکسیژن را از قلب به سایر اندام‌ها انتقال می‌دهد و همچنین افزایش مایع در غشای بیرونی قلب یا پریکاردیوم – کیسه خارجی در اطراف قلب را نشان می‌دهد.

شرح مختصری از اکو مری

به هنگام اکو مری، وسیله کوچکی که مبدل نامیده می‌شود، برای فرستادن امواج صوتی به قلب استفاده می‌شود. زمانی‌ که امواج صوتی از ساختار قلب عبور می‌کند، کامپیوتری در دستگاه اکو آن‌ها را به صورت تصاویر بر روی صفحه نمایش نشان می‌دهد.

اکو مری شامل لوله‌ی انعطاف‌پذیر با مبدلی بر سر آن است. پزشک آن را از راه دهان به مری و معده هدایت می‌کند. با این کار پزشک تصاویر بسیار دقیقی از قلب شما دریافت می‌کند زیرا مری بلافاصله پشت قلب قرار دارد.

پزشک علاوه بر اکوی قلب از عرض سینه، از روش اکو مری استفاده می‌کند و این روش از رایج‌ترین اکوها است. اگر تصاویر حاصل از اکوی قلب از عرض سینه اطلاعات کافی به پزشک ندهد، اکو مری برای گرفتن تصاویر با جزئیات بیشتر پیشنهاد می‌شود.

انواع اکو مری

در اکو مری تصاویر دوبعدی هستند. گرفتن تصاویر سه بعدی در این تست امکان‌پذیر است. این تصاویر جزئیات بسیار دقیقی درباره ساختار و کارکرد قلب و عروق خونی در اختیار پزشک قرار می‌دهد.

ممکن است پزشکان از اکو مری سه بعدی برای تشخیص مشکلات قلب، مانند بیماری‌های مادرزادی قلب و دریچه قلب یا به‌ عنوان روش کمکی به هنگام جراحی قلب استفاده کنند.

چه کسانی باید اکوی قلب از راه مری انجام دهند ؟

ممکن است پزشکان این روش را پیشنهاد کنند تا به تشخیص بیماری‌های قلب و عروق خونی کمک کنند.

اکوی قلب از راه مری به پزشک کمک می‌کند بیماری‌های قلب و عروق خونی را چه در بزرگسالان و چه در کودکان تشخیص دهد. همچنین پزشک از این روش برای آماده کردن بیمار قبل از جراحی و یا برای ارزیابی وضعیت بیمار در طول جراحی یا بعد از آن استفاده می‌کند.

اکوی قلب از راه مری ریسک و عوارضی برای بزرگسالان و کودکان ندارد به‌ طوری‌ که حتی نوزادان نیز می‌توانند این اکو را داشته باشند.

اکو مری از روش‌های مطمئن در تشخیص بیماری‌های قلبی است و در این تست پزشک با مشاهده ساختار قلب و عروق خونی می‌تواند به علت بیماری پی ببرد. در کل، اکوی قلب از راه مری یکی از تست‌های اولیه برای تشخیص مشکلات قلبی و عروقی است. با این‌ حال در صورتی‌ که پزشک برای تشخیص خود به اطلاعات و جزئیات بیشتری نیاز داشته باشد امکان دارد مجدداً این تست را تجویز کند.

به‌ طور عمومی، اکوی قلب از عرض سینه، اولین تست اکو برای تشخیص مشکلات قلب و عروق خونی است. گرچه، ممکن است پزشک تست اکوی قلب از راه مری را به خاطر اطلاعات بیشتر و تصاویر دقیق‌تری که نسبت به اکوی قلب از عرض سینه دارد، تجویز کند.

اکوی قلب از راه مری و کاتتریزاسیون قلبی

کاتتریزاسیون قلبی یا آنژیوگرافی کرونر روش درمانی است که در تشخیص یا درمان مشکلات قلبی کاربرد دارد. به‌ هنگام انجام این روش، یک لوله نازک، بلند و قابل انعطاف که کاتتر نام دارد وارد سیاهرگ یا سرخرگ از طریق بازو، قسمت بالایی ران و گردن می‌شود.

ممکن است پزشکان به هنگام انجام کاتتریزاسیون از اکوی قلب از راه مری نیز به منظور هدایت کردن کاتتر استفاده کنند.

این روش نسبت به سایر روش‌های دیگر در تشخیص بیماری‌های قلبی، اطلاعات دقیق‌تر و کامل‌تری درباره عملکرد قلب به پزشک می‌دهد.

اکو مری و جراحی

ممکن است پزشکان از اکوی قلب از راه مری استفاده کنند تا بیمار را برای جراحی آماده کنند یا خطرات احتمالی را شناسایی نمایند.

به‌ عنوان مثال، با استفاده از اکو مری، لخته‌های خونی احتمالی را در قلب و آئورت جستجو می‌کنند. این لخته‌ها ممکن است در طول جراحی باعث سکته قلبی شوند.

ممکن است در اتاق جراحی بعد از اینکه به بیمار دارو داده شد، از اکو مری استفاده شود تا او را در طول جراحی به خواب ببرند. این تست عملکرد و ساختار قلب را نشان می‌دهد تا راهنمای پزشک به‌ هنگام جراحی باشد.

برای پی‌بردن به وضعیت بیمار در طول جراحی، از اکو مری استفاده می‌شود که به‌ عنوان مثال می‌تواند مشکلات مربوط به جریان خون و فشار خون را نشان دهد.

در پایان جراحی نیز ممکن است از اکو مری استفاده شود تا از نتیجه‌بخش بودن جراحی اطمینان حاصل شود. و به خوب کار کردن دریچه‌های قلب و پمپاژ قلب پی‌برد.

حتی افرادی که جراحی دیگری به جز قلب انجام می‌دهند نیز ممکن است از اکو مری برای بررسی عملکرد قلبشان استفاده شود.

قبل از اکو مری چه چیزهایی را باید بدانید؟

در اغلب موارد این تست در بیمارستان انجام می‌شود. معمولاً از شما خواسته می‌شود که تا چند ساعت قبل از این تست چیزی نخورید و نیاشامید که مدت زمان دقیق آن را پزشک به شما می‌گوید.

اگر از داروهای رقیق‌کننده استفاده کرده‌اید یا مشکل بلع دارید و در صورت داشتن حساسیت به داروی خاصی باید پزشک‌تان را مطلع کنید و اگر دندان مصنوعی یا پروتز دارید، باید قبل از اکو مری آن را از دهان خارج کنید.

برای این‌ که در زمان انجام این تست احساس آرامش کنید ممکن است به شما داروی آرام‌بخش داده شود، پس بهتر است برای رفتن به منزل اقدامات لازم را انجام دهید تا کسی شما را همراهی کند زیرا دارو باعث خواب‌آلودگی می‌شود.

به‌ هنگام اکو مری چه چیزهایی را باید بدانید؟

زمانی‌ که اکو مری انجام می‌شود، پزشک از لوله‌ای نازک و انعطاف‌پذیر که مبدلی بر سر آن قرار دارد، استفاده می‌کند. این مبدل امواج صوتی را به قلب می‌فرستد. لوله‌ها سایزهای مختلفی دارند و سایزهای کوچک‌تر آن برای کودکان و نوزادان استفاده می‌شود.

قبل از فرستادن لوله به گلو، انتهای دهان را با ژل یا اسپری مخصوصی بی‌حس می‌کنند. ممکن است زمانی‌ که لوله از دهان شما به سمت مری حرکت داده می‌شود احساس ناراحتی کنید.

به‌ هنگام اکو مری در افراد بزرگسال، ممکن است داروی آرام‌بخش به آن‌ها تزریق شود. در کودکان همیشه از داروی آرام‌بخش استفاده می‌شود که باعث می‌شود کودکان به‌ خواب بروند و حرکتی نکنند.

در حالی‌ که پزشک لوله را به سمت گلوی شما حرکت می‌دهد مراقب دهان و دندان شما هست که آسیب نبینند و این کار را با آرامش هر چه تمام‌تر انجام می‌دهد.

Transesophageal-echo

 

شکل A لوله را در مری نشان می‌دهد، که پشت قلب قرار دارد. امواج صوتی باعث ایجاد تصاویری با کیفیت بالا می‌شود. شکل B تصویر حفره‌های بالایی و پایینی قلب را نشان می‌دهد. فشار خون، سطح اکسیژن خون و سایر علائم حیاتی به‌ هنگام اکوی مری بررسی می‌شود. ممکن است از طریق لوله‌ای در بینی به شما اکسیژن داده شود. انجام این تست کمتر از یک ساعت طول می‌کشد. اگر داروی آرام‌بخش مصرف کردید، ممکن است عوارض آن تا چند ساعت بعد از انجام تست همچنان باقی بماند.

بعد از اکو مری چه چیزهایی را باید بدانید ؟

بعد از اکو مری فشار خون، سطح اکسیژی خون و علائم حیاتی دیگر همچنان به دقت چک می‌شود. احتمالاً چند ساعت بعد از انجام تست می‌توانید به خانه بروید.
ممکن است بعد از اکو مری به مدت چند ساعت در حنجره خود احساس زخم و ناراحتی کنید. در موارد نادری لوله می‌تواند به مری آسیب برساند. نباید تا یک ساعت چیزی بخورید یا بیاشامید. اکثر افراد بعد از ۲۴ ساعت می‌توانند فعالیت‌های طبیعی خود را انجام دهند.
این روش تست خطرات احتمالی خیلی کمی چه در بزرگسالان و چه در کودکان دارد. برای کاهش ریسک ناشی از انجام تست، علائم حیاتی و ضربان قلب به‌ دقت از سوی کادر پزشکی تحت نظر قرار می‌گیرد. ‌
بعضی از این خطرات به داروی آرام‌بخش برمی‌گردد که ممکن است عکس‌العمل مناسبی نسبت به آن نداشته باشید. عوارضی مانند مشکلات تنفسی یا حالت تهوع. معمولاً این مشکلات بدون مصرف دارو و درمان خودبه‌خود رفع می‌شوند.
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا