نوار قلب

الکتروکاردیوگرام (ECG یا EKG) یا همان نوار قلب یک آزمایش تشخیصی قلبی معمولی است که فعالیتهای الکتریکی قلب را ثبت می کند. الکتروکاردیوگرام می تواند اطلاعات زیادی در مورد قلب و نحوه عملکرد آن به پزشک شما ارائه دهد.
این آزمایش اطلاعات بسیار خوبی درباره ریتم قلب، اندازه و عملکرد حفره های قلب و عضله قلببه پزشک معالجتان می دهد. نوار قلب یک فرد سالم الگوی خاصی دارد. در صورتی که تغییراتی در این الگو نرمال ایجاد شود، پزشک می تواند بگوید که مشکلی در قلب شما وجود دارد. مثلا در هنگام حمله قلبی، دستگاه نوار قلب الگوی تغییر فعالیت های الکتریکی قلب را ثبت می کند.
نحوه انجام نوار قلب
برای اینکه قلب شما ضربان داشته باشد، یک تکانه الکتریکی از گره سینوسی دهلیزی (SA) که در قلب شما قرار داردبه سلول های قلبی ارسال می شود. گره SA به قلب شما کمک می کند تا سرعت انقباض و انبساط خود را ثابت نگه دارد.
نوار قلب می تواند مسیر انرژی الکتریکی که از گره SA به قلب شما ارسال می شود را ردیابی کرده و آن را ثبت کند. پزشک با بررسی نوار قلب متوجه می شود که آیا مشکل خاصی در قلب باعث ضربان نامنظم آن شده است یا خیر.
برای این کار نخست صفحه های کوچک، نرم و چسبنده ای به نام الکترود روی پوست قفسه سینه شما قرار می گیرد تا بتوانند تکانه های الکتریکی قلب را دریافت کنند. این تکانه ها روی کاغذ یا فایل ذخیره شده و به پزشکان گزارشی از فعالیت الکتریکی قلب شما می دهند.
اقدامات لازم برای انجام EKG
- قبل از انجام EKG شما نیاز به آمادگی خاصی ندارید.
- در طول آزمون، شما روی میز معاینه دراز خواهید کشید. یک تکنسین روی نواحی خاصی از بدن شما که معمولاً قفسه سینه، پشت، مچ دست و مچ پا است الکترودهایی را نصب می کند. الکترودها دارای سیم هایی به نام لید هستند که به دستگاه الکتروکاردیوگرام متصل می شوند.
- زمانی که الکترودها نصب شدند، از شما خواسته می شود که دراز بکشید. تکنسین اطلاعاتی را در دستگاه الکتروکاردیوگرام وارد کرده و از شما می خواهد که برای حدود یک دقیقه بیحرکت دراز بکشید تا دستگاه قرائتهای خود را انجام دهد.
- به خاطر داشته باشید که نوار قلب آزمایشی کاملا بی خطر و بدون درد است.