بیماری ها

برچسب های مواد غذایی

جداول حقایق غذایی (Nutrition Facts) یا برچسب های مواد غذایی تغییرات چشمگیری داشته اند تا اطلاعات دقیق تری برای مصرف کننده ارائه دهند. منظور از برچسب غذایی هر گونه جدول، نشانه، علامت و تصویر روی بسته بندی اولیه و نهایی محصولات غذایی است که حاوی ارزش های غذایی آن محصول است.

ضوابط برچسب های مواد غذایی

دستور العمل ها و حداقل ضوابط برچسب گذاری فرآورده های غذایی و آشامیدنی توسط سازمان غذا و دارو و با همکاری انستیتوی تحقیقات تغذیه ای و صنایع کشور، معاوت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کاشان، دفتر بهبود تغذیه معاوت بهداشتی و معاونت تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی در سال 1388 تدوین و در تابستان سال 1390 توسط کارشناسان غذا در اداره کل نظارت بر مواد غذایی، آشامیدنی سازمان غذا و دارو بازنگری شد. آخرین بازنگری این دستورالعمل ها در شهریور سال 1393 صورت پذیرفته است.

برای آشنایی و استفاده بهتر از برچسب گذاری هایی غذایی به موارد زیر دقت کافی داشته باشید:

نمایش سهم مواد غذایی در برچسب های مواد غذایی

میزان سهم مواد غذایی ذکر شده روی برچسب را با مقداری که واقعا می خورید مقایسه کنید. خوردن بیشتر یا کمتر از این مقدار سهم اعلام شده به این معنی است که شما بیشتر یا کمتر از مواد مغذی ذکر شده روی برچسب دریافت می‌کنید. برای مثال اگر بخواهید کل محصول غذایی را بخورید، در واقع دو برابر مقدار مواد مغذی ذکر شده روی برچسب دریافت خواهید کرد.

کالری و کالری حاصل از چربی:

ما برای ادامه حیات به غذا نیاز داریم. خوردن غذا به ما انرژی می دهد. میزان انرژی موجود در غذا بر حسب واحدی به نام کالری اندازه گیری می شود. به طور کلی سه نوع مختلف از مواد مغذی وجود دارد که انرژی بدن ما را تأمین می کنند: کربوهیدرات ها، پروتئین ها و چربی ها. هر گرم کربوهیدرات یا پروتئین معادل 4 کالری و هر گرم چربی معادل 9 کالری انرژی است.

اگرچه همه نوع کالری‌ به بدن ما انرژی یکسانی می‌دهد، اما توجه به نوع موادی که انرژی تولید می کنند اهمیت دارد. برای مثال در برخی غذاها مانند کره بادام زمینی، مارگارین و چربی های حیوانی بیشتر کالری از چربی است. خوردن این غذاهای پرچرب اشکالی ندارد، اما باید در حد اعتدال باشد. در طول روز، تنها 10 تا 30 درصد از کل کالری شما باید از چربی تأمین شود.

می توانید از برچسب مواد غذایی برای تعیین محدوده رژیم غذاییتان استفاده کنید. برای اطلاع از درصد کالری چربی در رژیم غذایی روزانه خود، این مراحل را دنبال کنید:

  1. تعداد کل کالری هایی را که در یک روز می خورید جمع کنید (مثلاً 2000 کالری)
  2. تعداد کل کالری چربی هایی را که در روز می خورید جمع کنید (مثلاً 500).
  3. تعداد کالری از چربی را بر تعداد کل کالری (500 ⁄ 2000 = 0.25) تقسیم کنید.
  4. پاسخ خود را از مرحله 3 در 100 ضرب کنید (0.25×100=25%).

عدد به دست آمده در مرحله 4 باید بین 10 تا 30 درصد باشد.

درصد ارزش غذایی روزانه

برای بسیاری از مواد مغذی ذکر شده در برچسب غذا (چربی، کربوهیدرات، ویتامین ها و مواد معدنی)، مقدار توصیه شده ای وجود دارد که افراد باید هر روز بخورند. بیشتر این مواد مغذی بخش مهمی از یک رژیم غذایی سالم هستند. بدن ما به میزان کافی از انواع ویتامین، مواد معدنی و کربوهیدرات و حتی چربی و سدیم نیاز دارد.

دریافت کامل همه ویتامین ها، مواد معدنی و فیبرهای غذایی (یک کربوهیدرات سالم) مورد نیاز ممکن است دشوار باشد، اما این مقادیر باید در مواد غذایی روزانه شما گنجانده شود.

مثلا دریافت چربی و نمک کافی برای اکثر افراد آسان استحتی شاید بیشتر از حد لازم هم باشد. بدن ما به چربی و سدیم نیاز دارد، اما نه به اندازه 100 درصد. به همین دلیل است که توصیه می کنند که کمتر از مقدار چربی و سدیم ذکر شده در برچسب های غذایی استفاده کنید.

 

برای چربی های اشباع، مقدار توصیه شده فقط تا سقف ذکر شده است. شما در رژیم غذایی خود به آنها نیاز ندارید، بنابراین باید سعی کنید کمتر از 100٪ ارزش روزانه چربی اشباع شده و کلسترول مصرف کنید.

در مورد درج مقدار ارزش غذایی در برچسب های مواد غذایی الزامات خاصی وجود دارد که سازمان غذا و دارو آن را مشخص می کند. محققان هنوز نمی دانند مقدار معقول چربی ترانس برای یک رژیم غذایی سالم چقدر است، بنابراین برچسب های مواد غذایی واقعا درصدهای واقعی را نمی توانند درج کنند. پزشکان و متخصصان تغذیه توصیه می کنند که تا جای ممکن مصرف چربی های ترانس را در رژیم غذایی خود پایین بیاورید. (در حد صفر)

به خاطر داشته باشید که مقادیر توصیه شده کالری و مواد مغذی روزانه هر فرد به صورت تخمینی است. افراد مختلف با توجه به سبک زندگی خود تعداد کل کالری هایی که نیاز دارند متفاوت است. همانطور که در برچسب های مواد غذایی ذکر شده است، درصد این مقادیر روزانه برای افرادی است که بین 2000 تا 2500 در روز کالری مصرف می کنند. افرادی که به کالری بیشتری نیاز دارند ممکن است چربی و کربوهیدرات بیشتری بخورند.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
نوبت دهی فوق تخصص قلب ویژه نوروز 1402
خدمت جدید مرکز قلب و عروق بهار
خدمت جدید مرکز قلب و عروق بهار
راه اندازی بخش تخصصی واریس