بیماری ها

کنترل واریس با ورزش‌های مناسب

واریس یکی از مشکلاتی است که افراد زیادی با آن سروکار دارند. کنترل و درمان واریس چالش مهمی برای افراد درگیر آن به حساب می‌آید که باید به نکات مختلفی توجه کنند. در این به مطلب با روش‌های کنترل واریس به کمک انواع ورزش‌ها و فعالیت‌های بدنی، آشنا خواهید شد.

بهتر است پیش از هر چیز با تعریف واریس آشنا شوید.

واریس چیست؟

وریدهای واریسی وریدهای بزرگ شده‌ای هستند که از پوست بیرون زده‌اند و بیشتر در پاها قرار دارند. با افزایش سن، آنها شایع‌تر می‌شوند، اما عوامل دیگر مانند بارداری نیز می‌تواند بر رشد آنها تأثیر بگذارد.

از آن جایی که خون در بدن ما جریان دارد، سیاهرگ‌ها خون را به قلب و ریه‌ها برمی‌گرداند. دریچه‌ها مانع از حرکت خون به سمت عقب می‌شوند که برخلاف گرانش حرکت می‌کند. هنگامی که این دریچه‌ها در شرایطی به نام نارسایی وریدی ضعیف می‌شوند، معمولاً به دلیل ساییدگی و پارگی عمومی در طول زمان، خون می‌تواند در سیاهرگ‌ها جمع شود و باعث برآمدگی آن‌ها و نزدیک‌تر شدن به پوست و در نتیجه رگ‌های واریسی شود.

"سطوح

نمی‌توان انکار کرد که ورزش برای سلامت جسمی و روحی شما مفید است، اما اگر رگ‌های واریسی دارید وضعیت چطور خواهد بود؟ آیا بایدبرای کنترل واریس به ورزش ادامه دهید یا برنامه‌های ورزشی خود را تغییر دهید؟

آیا ورزش رگ های واریسی را بهتر می کند یا بدتر؟ ورزش چقدر برای درمان و کنترل واریس موثر است؟

ورزش برای سلامت عروق مفید است، اما برخی از ورزش‌ها (مانند ورزش‌های پرتحرک مانند دویدن یا تمرینات به سبک HIIT) می‌توانند فشار زیادی بر روی پاهای شما وارد کنند. رگ‌های واریسی می‌توانند باعث خستگی در پاها، درد، گرفتگی و احساس سنگینی شوند و برخی از ورزش‌ها می‌توانند فشار بیشتری بر رگ‌های شما وارد کنند.

وزنه‌برداری، فشار زیادی به شکم و رگ‌های پاهای شما وارد می‌کند، به خصوص اگر وزنه‌های سنگین بلند می‌کنید و نفس خود را حبس می‌کنید. وزنه‌برداری به خودی خود باعث ایجاد رگ‌های واریسی نمی‌شود، اما اگر بیش از حد ورزش می‌کنید، از فرم مناسب استفاده نمی‌کنید یا به درستی نفس نمی‌کشید، ممکن است بیشتر از این که فایده داشته باشد، برای رگ‌های واریسی مضر باشد.

به طور کلی پیشنهاد می‌شود که بیماران در این حالت هم ورزش را ادامه دهند زیرا مزایای آن بسیار بیشتر از خطرات است. دقت داشته باشید که تمرکز اصلی تنها روی درمان . کنترل واریس یا مراقبت از آن نیست و وضعیت کلی بدن و سلامتی جسمانی باید مدنظر باشد. اگر قبلاً رگ‌های واریسی دارید، ورزش چندین مزیت برای سلامت رگ‌ها دارد از جمله:

  • تقویت عضلات ساق پا (که به رگ‌های شما کمک می‌کند خون را به قلب شما برگردانند)
  • بهبود گردش خون (و حمایت کلی از سیستم قلبی عروقی شما)
  • کاهش خطر ابتلا به وریدهای واریسی اضافی

علاوه بر این، ورزش می‌تواند به شما در حفظ وزن سالم کمک کند. طبق تحقیقات، حمل وزن اضافی مشکلات ورید را تشدید می‌کند، فشار ورید پا را افزایش دهد و در نتیجه عملکرد وریدی را کاهش می‌دهد. از آنجایی که ورزش در حفظ وزن سالم (یا کاهش وزن در صورت نیاز) کمک کننده است، از عوارض مشکلات سیاهرگی مرتبط با چاقی جلوگیری خواهد کرد و در درمان و کنترل واریس موثر خواهد بود. ورزش همچنین می‌تواند وضعیت روحی روانی را تقویت کند، درک از درد را کاهش دهد و به خواب بهتر در شب کمک کند.

چگونه ورزش صحیح می‌تواند ظاهر و ناراحتی وریدهای واریسی را کاهش دهد؟

با انجام برخی تمرینات، با کاهش تورم و بهبود درد، ظاهر رگ‌های واریسی بهبود بخشیده می شود و به کنترل واریس کمک می‌کند. عضلات ساق پا به عنوان پمپ عمل می‌کنند و خون را از پاها به سمت قلب برمی‌گرداند. ورزش منظم علاوه بر کمک به جلوگیری از وزن اضافی که یکی دیگر از عوامل خطر برای واریس است، گردش خون کلی شما را بهبود می‌بخشد. اگرچه ورزش، موجب درمان واریس نمی‌شود، اما می‌تواند به بهبود علائم و کاهش خطر ابتلا کمک کند.

چه تمریناتی برای کنترل واریس مناسب هستند؟

در صورت امکان، زمانی را برای حرکت در روز اختصاص دهید. علائم واریس اغلب با ایستادن یا نشستن طولانی مدت تسریع می‌شود. تمریناتی که می‌تواند به درمان و کنترل واریس کمک کنند عبارتند از:

پیاده روی:

سعی کنید هر روز حداقل 30 دقیقه پیاده روی کنید. حتی بهتر است این کار را در طول روز به بخش‌هایی تقسیم کنید.

بالا رفتن از پله ها:

کنترل واریس با بالا رفتن از پله ها
کنترل واریس با بالا رفتن از پله ها

در صورت امکان، به جای آسانسور یا پله برقی، پله‌ها را انتخاب کنید. بالا بردن ساق پا در حین بالا رفتن باعث انقباض ماهیچه‌های پای شما می‌شود که به فشار دادن خون به پاهای شما کمک کرده و در کنترل واریس موثر خواهد بود.

بالا بردن عضلات ساق پادر کنترل واریس

استفاده از ماهیچه‌های ساق پا به منظور بلند کردن پاشنه‌ها از روی زمین نیز باعث حرکت خون در ساق پا می‌شود. می‌توانید این تمرین را چند بار در طول روز ایستاده یا نشسته انجام دهید. سعی کنید این فعالیت را در قالب یک ست از 10 تا 15 بار انجام دهید.

خم کردن انگشتان پا:

اگر بیشتر روز را در حالت ایستاده یا ثابت بنشینید، پاها و انگشتان پا اغلب متورم می‌شوند. کشش و خم کردن انگشتان پا به کاهش فشار کمک می‌کند. روی زمین دراز بکشید و پاهای خود را از خود دور کنید. انگشتان پا را به جلو و عقب خم کنید، این حرکت را 20 بار در هر پا تکرار کنید. به طور کلی حرکت دادن پا با تمرینات این چنینی بر روند درمان و کنترل واریس تاثیرگذار است.

حرکات کششی:

حرکت دادن بدن، افزایش انعطاف‌پذیری و انقباض و شل‌کردن عضلات به سلامت رگ‌ها کمک می‌کند. کشش‌های خاصی که برای کمک به نارسایی وریدی شناخته شده‌اند، لانژ هستند. به پشت دراز بکشید و پاهای خود را روی دیوار قرار دهید و بالای سر خود قرار دهید. و یک چین استاندارد رو به جلو، جایی که از باسن خم می‌شوید، به تاج سر خود به سمت زمین می‌رسید و در صورت نیاز زانوهای خود را خم نگه می‌دارید.

یوگا:

یوگا قدرت و انعطاف‌پذیری را در بدن ایجاد می‌کند که می‌تواند به کاهش درد و تورم ناشی از واریس کمک کند. همچنین برای حفظ قدرت و انعطاف‌پذیری با افزایش سن مفید باشد.

ورزش علاوه بر کاهش علائم، درمان و کنترل واریس به طور نسبی، می‌تواند به سلامت کلی شما نیز کمک کند.  همین موضوع باعث سلامت وریدها می‌شود و حتی ممکن است از ایجاد رگ‌های واریسی در آینده جلوگیری کند.

 

منابع:

https://theveininstituteofhunterdon.com/best-exercises-to-reduce-varicose-vein-symptoms/

https://www.veininstitutect.com/blog/should-you-stop-exercising-if-you-have-varicose-veins-vein

 

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا