لخته خون و عوارضی که برای قلب دارند
لخته شدن خون یک عملکرد طبیعی است که هنگام آسیب دیدگی رخ می دهد. اگر زانوی شما آسیب دیده و زخم شده و خون ریزی دارید، لخته های خون در محل آسیب قرار دارند، بنابراین خون زیادی از دست نمی رود. اما گاهی اوقات لخته شدن خون می تواند عوارضی ایجاد کند.
گاهی اوقات یک لخته در رگ خونی شکل می گیرد. لخته ها حتی در صورت عدم آسیب دیدگی نیز می توانند اتفاق بیافتند. پس از بهبود از آسیب دیدگی، لخته ها نیز نمی توانند از بین بروند. در صورت عدم کشف و درمان، این عوارض جدی ایجاد می کند. برخی از عوارض می تواند جدی و حتی تهدید کننده زندگی باشد، به خصوص اگر لخته ای در رگ خونی ایجاد شود. درک علائم لخته ها بسیار مهم است تا بتوانید قبل از بروز عوارض درمانی را انجام دهید.
علائم لخته خون
علائم بسته به جایی که لخته در بدن شما باشد متفاوت است.
علائم لخته در بازو یا پا:
- ورم
- درد
- دردهای ناگهانی
- گرما در یک نقطه
علائم لخته در مغز:
- تغییر در بینایی
- تشنج
- اختلال در گفتار
- ضعف
- تغییر در احساس صورت
علائم لخته در قلب:
- تعریق بیش از حد
- دردهای قفسه سینه که ممکن است از بازوی چپ شروع شده باشد.
- حالت تهوع
- سرگیجه
علائم لخته در شکم:
- درد جدی شکم
- اسهال
- استفراغ
- خون در استفراغ یا مدفوع
علائم لخته در ریه:
- دردهای شدید قفسه سینه
- سرفه با خون
- تعریق
- مشکل در تنفس
- تب
- نبض سریع
- سرگیجه
چه کسی در معرض خطر است؟
اگر دارای موارد ذکر شده در قسمت پایین هستید، ممکن است در معرض خطر تشکیل لخته خون باشید:
سیگار کشیدن
سیگار کشیدن خطر لخته شدن خون ناخواسته را افزایش می دهد و باعث می شود پلاکت ها به هم بچسبند. استعمال دخانیات به آستر رگ های خونی نیز صدمه می زند، که می تواند باعث ایجاد لخته شود.
افزایش سطح هموسیستئین
افزایش سطح هموسیستئین، مرتبط با خطر بالای بیماری عروقی است. افزایش سطح این ماده ممکن است به پوشش داخلی شریان ها آسیب برساند.
بارداری
به دلیل افزایش پلاکت ها و فاکتورهای لخته شدن، خانم ها هنگام بارداری به احتمال زیاد لخته خون ایجاد می کنند. رحم همچنین می تواند رگ های کند کننده جریان خون را فشرده کند، که می تواند منجر به لخته شدن خون شود.
استراحت طولانی
استراحت طولانی مدت چند روز یا چند هفته در رختخواب ناشی از جراحی یا بیماری می تواند خطر لخته شدن خون بیش از حد را افزایش دهد.
قرص های ضد بارداری
مصرف قرص های ضد بارداری یا جایگزینی هورمون درمانی می توانند جریان خون را کند کرده و باعث لخته شدن شوند.
سرطان
برخی از انواع سرطان پروتئین هایی را که خون شما را لخته می کند، افزایش می دهد.
HIV
خطر لخته شدن خون در مبتلایان به HIV بیشتر است، زیرا آنها عفونت دارند، داروهای خاصی مصرف می کنند، در بیمارستان بستری شده اند و یا ۴۵ سال دارند.
کم آبی
این شرایطی که بدن شما به اندازه کافی مایعات ندارد. این شرایط باعث ضخیم شدن رگ های خونی و غلیظ شدن خون می شود و خطر لخته شدن خون را افزایش می دهد.
پیوند عضو و دستگاه های کاشته شده
جراحی یا اقدامات انجام شده بر روی رگ های خونی ممکن است به دیواره رگ آسیب برساند. این می تواند باعث ایجاد لخته های خون شود. همچنین کاتترها و شنت ها دارای سطح ساخته شده توسط انسان هستند که ممکن است باعث لخته شدن خون شود.
سایر عوامل خطر – بیماری ها و شرایط
بسیاری از بیماری ها و شرایط می توانند باعث لخته شدن بیش از حد خون یا انعقاد خون شوند. برخی بیماری ها و شرایط به احتمال زیاد باعث ایجاد لخته در نواحی خاص بدن می شوند.
شرایطی که می تواند باعث لخته شدن بیش از حد خون در قلب و مغز شود:
آترواسکلروز
این نوعی بیماری است که در آن ماده مومی به نام پلاک در عروق شما ایجاد می شود. با گذشت زمان، پلاک ممکن است پارگی کند. پلاکت ها با هم جمع می شوند تا در محل آسیب لخته شوند.
واسکولیت
این نوعی اختلال است که باعث التهاب رگ های خونی بدن می شود. پلاکت ها ممکن است به مناطقی که رگ های خونی آسیب دیده اند چسبیده و لخته شوند.
دیابت
دیابت خطر ایجاد پلاک در شریان ها را افزایش می دهد، که می تواند باعث لخته شدن خون خطرناک شود. نزدیک به ۸۰ درصد افرادی که به دیابت مبتلا می شوند در نهایت به دلایل مرتبط با لخته می میرند.
نارسایی قلبی
نارسایی قلبی شرایطی است که در آن قلب آسیب دیده یا ضعیف می شود. هنگامی که قلب نمی تواند خون کافی را برای تأمین نیازهای بدن پمپ کند، جریان خون کند می شود که می تواند باعث ایجاد لخته شود.
آریتمی
فیبریلاسیون دهلیزی، شایع ترین نوع آریتمی یا ضربان قلب نامنظم است. فیبریلاسیون دهلیزی می تواند باعث شود خون در حفره های فوقانی قلب جمع شود و باعث تشکیل لخته ها شود.
بیماری شریان محیطی (PAD)
باریک شدن شریان های محیطی، که بیشتر در شریان های لگن و پاها وجود دارد. PAD مشابه بیماری عروق کرونر (CAD) و بیماری شریان کاروتید است. هر سه این شرایط در اثر شریان های باریک و مسدود شده در مناطق مختلف بحرانی بدن ایجاد می شود. شریان های سخت شده (یا آترواسکلروز) در ناحیه عروق کرونر، خون رسانی به عضله قلب را محدود می کند. بیماری شریان کاروتید به آترواسکلروز در شریان هایی که خون را به مغز می رسانند اشاره دارد.
چاقی
اضافه وزن، به وزن بدن بیشتر از آنچه که سالم در نظر گرفته می شود اشاره دارد. این شرایط می تواند منجر به تصلب شرایین شود، که خطر لخته شدن را افزایش می دهد.
سندرم متابولیک
این نام گروهی از عوامل خطرزا است که احتمال ابتلا به بیماری های قلبی و سایر مشکلات سلامتی از جمله افزایش خطر ایجاد لخته های خون را افزایش می دهد.
عوارض لخته خون
لخته خون در هر رگ خونی بدن شما ایجاد می شود. در صورت جدا شدن و حرکت لخته خون، می تواند در ریه ها، قلب، مغز یا مناطق دیگر انتقال پیدا کند. این مهاجرت می تواند منجر به عوارض جدی شود زیرا لخته، جریان خون به اندام های مهم را مختل می کند. این می تواند منجر به حمله قلبی و سکته مغزی شود. سایر عوارض احتمالی عبارتند از:
آمبولی ریوی
لخته خونی که در شریان ریوی در یکی از ریه ها قرار می گیرد آمبولی ریوی است. این می تواند به اکسیژن کم در خون و آسیب به ریه ها، قلب و سایر ارگان ها منجر شود.
نارسایی کلیه
لخته شدن خون در کلیه ها می تواند باعث آسیب و در نهایت نارسایی کلیه شود. مایعات و زباله ها می توانند به وجود آمده و باعث ایجاد عوارض دیگری از جمله فشار خون بالا شوند.
ترومبوز ورید عمقی (DVT)
DVTهنگامی رخ می دهد که یک لخته در رگ عمقی در بازو یا پا ایجاد شود. این موارد می تواند باعث ایجاد علائم در محل شود، اما در صورت جدا شدن لخته ها و مهاجرت به ریه ها، می تواند منجر به عوارض جدی تر شود.
عوارض بارداری
لخته های خونی که در دوران بارداری تشکیل می شوند معمولاً در رگ های لگن یا اندام تحتانی ایجاد می شوند. این خطری برای آمبولی ریوی و عوارض مرتبط با آن و همچنین زایمان زودرس ثانویه، سقط جنین و مرگ مادران ایجاد می کند.
نحوه جلوگیری از لخته شدن خون
لخته های خون را می توان با داروهای رقیق کننده خون درمان کرد. اما بهتر است برای جلوگیری از ایجاد لخته خون اقدام به درمان کنید، زیرا در صورت عدم تشخیص عوارض می تواند جدی و حتی کشنده باشد.
برای کنترل عوامل خطر خود کار کنید تا بتوانید احتمال ایجاد لخته خون را کاهش دهید. مراحل زیر را در نظر بگیرید:
- اگر چاق هستید وزن خود را کاهش دهید.
- سیگار نکشید.
- در مورد هرگونه سابقه خانوادگی در مورد لخته شدن خون به پزشک خود بگویید.
- از نظر جسمی فعال باشید (عدم تحرک یکی از مهمترین عوامل ایجاد لخته ها به ویژه در پاها است. اگر به مدت طولانی در یک میز یا اگر به طور مکرر مسافرت می کنید، مرتباً از خواب بلند شوید و پیاده روی کنید.)
مهم است که اقدام به درمان کنید و از دستورالعمل پزشک خود برای کاهش عوامل خطر خود پیروی کنید. اتخاذ یک رژیم ضد التهابی پر از مواد غذایی سرشار از امگا ۳، میوه و سبزیجات و غذاهای سرشار از ویتامین E نیز ممکن است به شما کمک کند.
از هر شرایط دیگری که ممکن است خطر لخته شدن خون را افزایش دهد، آگاه باشید و در مورد راهکارهای کاهش خطر خود با پزشک خود صحبت کنید.
بیشتر بدانید!
لخته شدن خون می تواند جدی باشد. اما قابل پیشگیری است. عوامل خطر خود را درک کنید. اگر در معرض لخته شدن خون هستید، از علائم آن آگاه باشید و بدانید که لخته شدن همیشه مضر نیست و برای زنده ماندن و جلوگیری از شدیدترین عوارض بسیار مهم است.
عوامل خطر ژنتیکی
منبع ژنتیکی یا ارثی منبع لخته شدن خون بیش از حد معمول است و معمولاً به دلیل نقص ژنتیکی است. این نقص ها اغلب در پروتئین های مورد نیاز برای لخته شدن خون رخ می دهد و همچنین ممکن است با موادی که لخته شدن خون را به تأخیر می اندازد یا حل می شود، رخ دهد.
- مواردی وجود دارد که می تواند تایید کند که لخته شدن خون شما ناشی از عوامل ژنتیکی است. این عوامل شامل موارد زیر است:
- داشتن فردی در خانواده که لخته خون خطرناک داشته
- سابقه شخصی لخته های خون مکرر قبل از ۴۰ سالگی
- سابقه شخصی سقط جنین های غیر قابل توضیح
داروها
داروها می توانند روند لخته شدن خون طبیعی بدن را مختل کنند. داروهای حاوی هورمون زنانه استروژن با افزایش خطر لخته شدن خون مرتبط هستند. نمونه هایی از داروهای حاوی استروژن شامل قرص های ضد بارداری و هورمون درمانی است.