بیماری ها

علل ایجاد بی نظمی های قلبی | آریتمی

ریتم غیر طبیعی قلب معروف به آریتمی است. این بیماری به این معنا است که در ضربان قلب شما بی نظمی به وجود آمده است و در این حالت قلب ریتم طبیعی خود را از دست می‌دهد. آریتمی یا بی نظمی قلبی نوعی اختلال قلب است که بر میزان یا ریتم قلب شما تأثیر می‌گذارد. و هنگامی اتفاق می افتد که تکانه‌های الکتریکی ، که ضربان قلب را مستقیم و تنظیم می‌کنند ، به درستی کار نمی‌کنند. این باعث ضربان غیر طبیعی قلب می‌شود.

 چه دستگاهی آریتمی را نشان می دهد؟

ECG مخفف واژه electrocardiogram یا electrocardiograph است. این لغت در بعضی کشورها EKG نامیده می شود. الکتروکاردیوگراف دستگاهی است که جریانات الکتریکی قلب را از طریق الکترودهایی که روی مناطق مختلف پوست بدن قرار داده می شوند دریافت کرده و آنها را به شکل یک نمودار ترسیم می کند. این نمودار الکتروکاردیوگرام یا نوار قلب نامیده می شود.

نوار قب از سال 1091 تا کنون به عنوان مهمترین ابزار تشخیصی پزشکی باقی مانده و تشخیص بسیاری از بیماری های قلبی را آسان کرده است.
الکتروکاردیوگرام برای تشخیص بسیاری از اختلالات قلبی و غیر قلبی از قبیل ریتم های غیر طبیعی قلب، گرفتگی رگ های کرونر، سکته های قلبی، هیپرتروفی عضلات قلب، علل تنگی نفس، اختلالات الکترولیتی، اثرات داروها و … کاربرد دارد.

پزشک می تواند از نوار قلب برای مشاهده الگوهای میان ضربانات قلبی و ریتم آن برای تشخیص شرایط مختلف قلب استفاده کند. نوار قلب روشی غیر تهاجمی، تستی بدون درد با نتایج سریع است.

 

انواع آریتمی ها

پزشکان آریتمی ها را نه تنها بر اساس منشأ شکل گیری آنها (دهلیز یا بطن) بلکه توسط سرعت ضربان قلبی که ایجاد می کنند، طبقه بندی می کنند:

  • تاکی کاردی. این مربوط به ضربان قلب سریع است، ضربان قلب در حال استراحت بیشتر از ۱۰۰ ضربان در دقیقه.
  • برادی کاردی. این به ضربان قلب آهسته اشاره دارد، ضربان قلب در حالت استراحت کمتر از ۶۰ ضربان در دقیقه.

 

علل شایع ضربان غیر طبیعی قلب

جدای از علتهای اختصاصی هر کدام از آریتمی ها، بسیاری از علل ایجاد آریتمیها مشترکند. بعضی از علتهای شایع آریتمی ها در این قسمت آورده شده اند:

ایسکمی و انفارکتوس میوکارد

ایسکمی سلول های میوکارد در اثر بیماری سرخرگهای کرونر و انفارکتوس میوکارد، باعث نرسیدن اکسیژن به سلول های ناحیه ای درگیر شده و تحریک پذیری سلولها را افزایش می دهد. ایسکمی و انفارکتوس بخشهای مختلف سیستم هدایتی، آریتمی های مختلفی را به دنبال خواهند داشت.

تنش

اضطراب و انواع متعدد تنش های جسمی و روانی، سبب ترشح زیاد کاتهکوالمین ها می شوند. کاتهکوالمین ها با اثر بر سیستم هدایتی قلب، انواع تاکی آریتمی را به دنبال دارند.

اختلالات الکترولیتی

بسیاری از اختلالات الکترولیتی و در رأس آنها اختالالت یون های پتاسیم، کلسیم و منیزیوم باعث ایجاد آریتمی های مختلف می شوند. به همین دلیل در بخش های سی سی یو مانیتورینگ دقیق الکترولیت ها و اصلاح سختگیرانه اختلالات آن ضروری است.

شرایط خاصی که تعادل بدن را بر هم می زند

شرایط طبیعی و غیر طبیعی که متابولیسم بدن را تحت تأثیر قرار می دهند مثل تب، هایپرتیروئیدیسم، خواب، ورزش و غیره می توانند سبب ایجاد آریتمی گردند.

تحریک عصب واگ

تحریک عصب واگ در اثر اعمالی همچون دردهای خیلی شدید، استفراغ، سرفه، ساکشن، لوله گذاری داخل تراشه و … باعث ایجاد انواعی از ضربان های نامنظم قلبی و برادی کاردی می شوند.

مصرف برخی مواد

برخی مواد غذایی و غیر غذایی اثرات آریتمی دارند. نیکوتین، کافئین و الکل از جمله معروفترین موادی هستند که مصرف مقادیر زیاد آنها باعث ایجاد انواع و اقسام آریتمی های قلبی می شود. توجه و توصیه به کاهش مصرف این مواد در افرادی که دچار ضربان نامنظم قلبی هستند ضروری است.

بعضی داروها

بسیاری از داروها اثرات قلبی دارند و برای افراد مستعد می توانند  زمینه ساز آریتمی شوند. به عنوان مثال می توان انواع داروهای روانگردان را نام برد. حتی برخی داروهایی که برای اصلاح یک نوع آریتمی به کار می روند، ممکن است آریتمی های دیگری را ایجاد کنند؛ برای مثال بتابالکرها و مسدود کننده های کانال های کلسیمی خود باعث برادیکاردی و انواع مختلف بلوک های قلبی می شوند. مسمومیت با دیجوکسین نیز انواع اقسام بی نظمی های قلبی را به دنبال دارد.

بیماری های مزمن قلبی عروقی و تنفسی

برخی بیماری های قلبی عروقی و تنفسی مزمن مانند بیماری های دریچه ای قلب، کاردیومیوپاتیها، نارسایی قلبی، بیماری های مادرزادی قلب، COPD و … می توانند زمینه ساز آریتمی ها باشند.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا