سوزش قلب | بیماریهای دارای علائم سوزش قلب و درد
سوزش قلب، درد و سایر احساسات ناراحتکننده در قفسه سینه باعث میشود تا هرساله ۸ میلیون بیمار به پزشک مراجعه کنند. اما تنها درصد کمی از این موارد واقعاً تهدیدکننده برای زندگی هستند.
در اغلب موارد این احساس ناراحتی در قفسه سینه چیزی است که کاملاً به قلب مربوط نیست. مانند سوزش سر دل، آسم یا زخم.
در بیشتر این موارد اینچنین موارد نیازی به تماس با اورژانس یا مراقبتهای پزشکی نیست.
اما اگر شما در معرض هرکدام از موارد زیر هستید، سوزش در قفسه سینه ممکن است نشانهای از حمله قلبی یا ریتم قلبی، غیرطبیعی و خطرناک باشد:
- احساس فشار در قفسه سینه
- پریشانی
- درد قفسه سینه
- سوزش
- فشار در وسط یا سمت چپ قفسه سینه
- دردی که به قسمتهای فک، گردن، شانهها، بازوها یا پشت شما گسترش مییابد.
- تنگی نفس
- حالت تهوع
- استفراغ
- سرگیجه
- خستگی شدید
- تعریق
- ضربان قلب غیرفعال یا آهسته
اگر این علائم را دارید، سریعاً با مراقبتهای پزشکی یا اورژانس تماس بگیرید. یا فردی بلافاصله شما را به بیمارستان برساند. رسیدگی سریع و درمان بیماری قلبی میتواند زندگی شما را نجات دهد.
بیماریهایی که علائم سوزش قلب را دارند
سوزش سر دل
علائم سوزش سر دل و سوزش قلب ناشی از یک حمله قلبی میتواند، باهم اشتباه گرفته شوند . هر دو میتوانند احساس سوزش در سینه شما ایجاد کنند. حدود ۴۰ درصد از علائم مربوط به سوزش سر دل به خاطر بیماری آنفولانزا گزارششده است.
سوزش معده به دلیل اسیدی است که در اثر عدم انقباض دریچه انتهایی مری (لوله اتصالدهنده دهان به معده) از معده به درون مری وارد میشود. این ممکن است به علت ورزش و خوردن غذا گاهی اتفاق بیفتد. مری در قسمت قفسه سینه و در پشت قلب واقعشده است. در اغلب موارد دردهای مربوط به مری با درهای قلبی اشتباه گرفته میشوند.
در سوزش سر دل، احساس سوزش اغلب بعد از خوردن غذا یا در شب شروع میشود. حتی ممکن است این حس سوزش هنگامیکه شما دراز میکشید یا خم میشوید، بدتر شود. شما در این زمان همچنین میتوانید طعم ترش را در دهان خود احساس کنید. اما دردهایی که مربوط به قلب هستند، مثل سوزش قلب، با هر حرکت بدن بدتر میشوند.
رفلاکس معده
بیماری رفلاکس معده (GERD)، زمانی اتفاق میافتد که غذا به درون مری بازگردد. مری لوله اتصالی بین حلق تا معده که غذا را با حرکات دودی وارد معده میکند، درصورتیکه اسفنگتر آن بهدرستی عمل نکند، غذا را به مری بازمیگرداند. در این صورت احساس سوزش قلب را خواهید داشت.
سایر علائم عبارتاند از:
- مشکل بلع
- طعم تلخ غذا در دهان
- سرفه کردن
- آسم
- مشکل خواب
- بلع دردناک
زخم معده
زخم معده درون معده است. این بیماری ناشی از اسیدهای پوشش دهنده دیواره معده است. زخم معده معمولاً از باکتریهای H. pylori و استفاده بیش از حد از داروهای ضد درد (OTC) به وجود میآید.
با زخم معده، احساس سوزش در شکم یا مرکز قفسه سینه خواهید داشت. که شما آن را با سوزش قلب اشتباه میگیرید. این درد ممکن است در شب یا بعد از خوردن غذا بدتر شود.
سایر علائم عبارتاند از:
- نفخ یا احساس سنگینی
- حالت تهوع
فتق هیاتال
فتق هیاتال زمانی اتفاق میافتد که بخشی از معده شما از طریق سوراخ دیافراگم (پرده جداکننده قفسه سینه از قسمت شکم) به داخل حفره قفسه سینه وارد میشود.
علائم فتق هیاتال شبیه به GERD است، ازجمله سوزش در قفسه سینه و:
- نفخ
- آروغ زدن
- سوزش سر دل
- طعم تلخ در گلو
- درد در معده یا مری
ذاتالریه
ذاتالریه یا پنومونی یک عفونت است که باعث میشود ریهها ورم کنند و پر از مایع شوند. باکتریها، ویروسها و قارچها میتوانند موجب ایجاد پنومونی شوند. که کیسههای کوچک هوایی را تحت تأثیر قرار میدهند.
در اثر این بیماری زمانی که نفس میکشید یا سرفه میکنید احساس سوزش قلب یا درد در قفسه سینه را خواهید داشت.
سایر علائم عبارتاند از:
- سرفه کردن
- تب
- لرز
- تنگی نفس
- خستگی
- حالت تهوع
- استفراغ
- خلط
علائم میتوانند بسته به نوع ژرم (عامل بیماری) که باعث عفونت میشوند متفاوت باشد. پنومونی میتواند بسیار جدی باشد، بنابراین اگر دچار علائم شدید، سریعاً به پزشک مراجعه کنید.
پلورزی
Pleurisy زمانی رخ میدهد که پرده جنب دچار التهاب شود. جنب بافتی است که روی دیواره قفسه سینه شما قرار دارد و مانع اصطکاک ریهها روی قفسه سینه میشود. پلورزی به دو نوع خشک و مرطوب وجود دارد. که نوع مرطوب آن ناشی از تجمع آب بین دو دیواره جنب است. عفونتها، داروهای خاص و اختلالات خود ایمنی میتوانند باعث ایجاد پلورزی شوند.
درد ناشی از پلورزی شدید است. وقتی نفس میکشید بدتر میشود و احساس سوزش قلب دارید.
سایر علائم عبارتاند از:
- سرفه کردن
- تنگی نفس
- تب
- درد در شانهها یا عقب
آنژین
آنژین درد قفسه سینه است که به علت کمبود خون رسانی به قلب ایجاد میشود. این یک بیماری نیست، بلکه یک نشانه بیماری قلبی عروقی است یا یک بیماری دیگری که جریان خون به قلب را محدود میکند. آنژین را معمولاً با نام آنژین صدری میشناسند که موجب درد در قفسه سینه یا سوزش قلب میشود.
فقط بیش از ۲ میلیون بیماری که هر سال توسط پزشک ویزیت میشوند، به علت آنژین صدری است. اگرچه آنژیوگرافی یک حمله قلبی نیست، اما میتواند مانند حمله قلبی احساس شود. علائم آن شامل درد و فشار در قفسه سینه بوده، که میتواند به اطراف، شانه، گردن، فک و یا پشت منتقل شود. این درد میتواند موجب سکته مغزی هم شود.
علائم دیگر آنژین صدری عبارتند از:
- خستگی
- تنگی نفس
- حالت تهوع
- تعریق
- سرگیجه
از آنجا که این علائم بسیار شبیه به حمله قلبی است، باید سریعاً توسط پزشک معاینه شوید.
استرس
اختلالات استرسی نوعی از بیماریهای روانی است. که سالانه ۴۰ میلیون بزرگسال را تحت تأثیر قرار میدهند.
علائم حمله استرس عصبی بسیار شبیه به حمله قلبی بوده و تفکیک این دو از هم دشوار است. علائمی مانند درد قفسه سینه، تپش قلب شدید، سرگیجه و عرق با هر دو حالت رخ میدهد.
از آنجا که علائم استرس عصبی و حمله قلبی میتواند بسیار با هم تداخل داشته باشد، بهتر است برای تشخیص درست به پزشک مراجعه کنید.
آسم
یماری آسم به خاطر انسداد ناژک ها است. ناژک ها همان مجاری انتقالدهنده هوا هستند. که در اثر انسداد و تنگ شدن، تنفس را با مشکل روبهرو میکنند.
سایر علائم عبارتند از:
- سرفه
- احساس خستگی
- مشکل خوابیدن، در صورت حملات آسم در شب
آمبولی ریه
آمبولی ریه (PE) یک انسداد در رگهای خونی ریه به دلیل لخته خون است. این لخته خون معمولاً در سیاهرگهای قسمت پایینی بدن اتفاق افتاده و از رگهای قلبی عبور میکند، اما در سرخرگ ریوی عبور نکرده و موجب انسداد آن میشود.
PE میتواند باعث ایجاد درد در قفسه سینه و احساس سوزش قلب شود که در هنگام نفس کشیدن، سرفه کردن، خوردن یا خم شدن، بدتر شود.
سایر علائم عبارتاند از:
- تنگی نفس که با اعمال بدتر میشود
- سرفه، گاهی اوقات همراه خونریزی است
- ضربان قلب سریع یا نامنظم
- سرگیجه
- تورم، تعریق و گرما در پا
حمله قلبی
فقط درصد کوچکی از افراد مبتلا به درد قفسه سینه یا سوزش قلب درواقع یک حمله قلبی دارند. اما چون حمله قلبی یک بیماری تهدیدکننده است، با مشاهده علائم آن باید سریعاً به پزشک مراجعه کرد.
حمله قلبی زمانی اتفاق میافتد که، یکی از رگهای قلبی که تأمینکننده اکسیژن قلب است، مسدود شود. فقدان خون غنی از اکسیژن باعث میشود قسمتهای آسیبدیده عضله قلب از بین بروند.
سوزش قلب ناشی از یک حمله قلبی موجب احساس فشار و درد در وسط یا سمت چپ قفسه سینه میشود. درد ناشی از آن ممکن است ساکت شود و دوباره بروز گردد. همچنین این درد میتواند به بازوها، پشت، گردن، فک و یا معدهتان ختم شود.
سایر علائم حمله قلبی عبارتاند از:
- تنگی نفس
- عرق سرد
- حالت تهوع
- سرگیجه
با این علائم سریعاً خود را به اورژانس برسانید.
گاستروپارزی
Gastroparesis در اثر اختلال در عملکرد عضلات دیواره مری به وجود میآید که وظیفه انتقال غذا از دهان به معده را با حرکات دودی و موضعی بر عهده دارند. هنگامیکه این عضلات کمتحرک شده و بهدرستی فعالیت نمیکنند، غذا بهدرستی وارد معده نمیشود.
نشانههای آن عبارتاند از:
- حالت تهوع
- استفراغ
- آروغ زدن
- احساس سیری با خوردن غذای کم
- کاهش وزن
- کاهش قند
- نفخ شکم
عفونت غضروفی
دندهها توسط غضروفها به استخوان جناغ متصل میشوند. ضربه یا عوامل بیماریزا مثل میکروب و باکتری میتوانند باعث عفونت غضروفهای این ناحیه شود و احساس سوزش قلب یا درد در قفسه سینه را به وجود آورند. با نفس کشیدن و سرفه این درد شدیدتر میشود.
سنگهای صفراوی
سنگهای صفراوی سنگهای سختی هستند که در کیسه صفرا قرار دارند. آنزیمهای ساختهشده توسط کبد در صفرا تجمع میشوند و در فرآیند هضم غذا شرکت دارند.
در اغلب موارد این بیماری علائمی ندارد. اما زمانی که این انسداد شدید باشد موجب درد در قسمت شکم شده که درد به پشت هم انتقال مییابد و درنهایت احساس سوزش قلب را خواهید داشت. دردهای ناشی از آن از چند دقیقه تا چند ساعت متفاوت است و به همراه تهوع و استفراغ ممکن است باشد.
پریکاردیت
پریکاردیت التهاب پریکارد است. این بافت چند لایه است که قلب را احاطه کرده و در قفسه سینه شما قرار دارد. عفونتها و بیماریهای خود ایمنی میتواند پریکاردیت را ایجاد کند.
با پریکاردیت، درد را در وسط یا سمت چپ سینهتان احساس خواهید کرد. این درد با تحرک کم، کمتر شده و با نفس کشیدن و سرفه شدت پیدا میکند.
سایر علائم عبارتاند از:
- مشکل تنفس یا تنگی نفس
- سرفه
- ضعف
- تپش قلب
- خستگی
- تورم در معده و پاها
چه زمانی برای سوزش قفسه سینه به پزشک مراجعه کنید؟
هرگونه درد قفسه سینه و سوزش قلب یا سوزش قفسه سینه مهم است و باید سریعاً توسط متخصص معاینه شود. اگر دچار ضعف تنفس، ضربان قلب سریع یا نامنظم یا سرگیجه همراه با درد قفسه سینه شدید، سریعاً به پزشک مراجعه نمایید. هرچند که مشخص شود مشکل مهمی نیست. با تشخیص هر بیماری، مطابق با آن درمان آغاز میگردد.