انواع درد قفسه سینه و درمان آن
درد قفسه سینه اولین عاملی است که منجر میشود تا فکر کنید که حمله قلبی به شما دست داده است. مطمئناً درد قفسه سینه چیزی نیست که نادیده گرفته شود، اما باید بدانید که این موضوع علل احتمالی زیادی دارد، درد در ناحیه قفسه سینه میتواند ناشی از مشکلات قلبی، ریوی، اسکلتی – عضلانی یا حتی گوارشی باشد. ما در این مقاله به بررسی علل این عارضه، نحوه تشخیص و درمان آن میپردازیم.
علائم درد قفسه سینه
به اندازه یک چهارم افراد جمعیت ایران آن را تجربه میکنند که مربوط به قلب نیست. ممکن است در هر جایی از گردن تا شکم خود درد در قفسه سینه را احساس کنید. بسته به علت آن، درد قفسه سینه ممکن است به شکل تیز (زننده)، دردآور، گرفتگی، سوزش، تنگی و فشردگی حس شود.
درد قفسه سینه ممکن است خفیف یا شدید و کوتاه مدت یا طولانی مدت باشد.
برخی از علائم رایج درد در ناحیه قفسه سینه عبارتاند از:
- فشار یا سوزش در وسط یا سمت چپ قفسه سینه
- تنگی یا گرفتگی در قفسه سینه
- احساس درد یا ناراحتی در بازوها، گردن، فک یا پشت
- تنگی نفس
- سرگیجه
- تعریق
- حالت تهوع یا استفراغ
- احساس ضعف یا خستگی
انواع مختلف درد قفسه سینه
شما ممکن است این درد را در جاهای مختلفی از قفسه سینه تجربه کنید:
درد در وسط قفسه سینه:
این درد اغلب با بیماری قلبی همراه است. بسیاری از افراد مبتلابه بیماری قلبی احساس ناراحتی مبهمی را تجربه میکنند که لزوماً بهعنوان درد شناخته نمیشود.
این نوع درد میتواند ناشی از اثر مستقیم مکانیسمهای مرتبط با اضطراب روی قلب باشد. این نوع درد ممکن است به دلیل تأثیرات پرفشاری خون و تحریک سیستم عصبی اتونوم در قلب ایجاد شود. ترکیبی از این عوامل ممکن است منجر به انقباض دیواره عضلانی عروق کرونر که ماهیچه قلب را تغذیه میکنند، شود.
درد در سمت چپ قفسه سینه:
علائمی همچون سوزش سر دل، احساس درد دردناک و سوزش پشت سینه – میتوانند به علت مشکلات قلبی یا گوارشی ایجاد شوند.
درد در سمت راست قفسه سینه:
این نوع درد میتواند ناشی از صدمات مستقیم یا التهاب برخی از ساختارها یا دردهای بازگشتی باشد. علت درد در سمت راست قفسه سینه میتواند استرس، درد ماهیچههای آن، ضربه، شکستگی دنده، ذاتالریه و … باشد. ویروسها نیز همچون ویروس کرونا (Covid – 19) نیز میتوانند باعث ایجاد درد در این ناحیه شوند.
موارد زیر دلایل عمده این درد هستند:
- پلوریت
- ذاتالریه یا آبسه ریه
- آمبولی ریوی
- پنوموتوراکس
- فشار خون ریوی
- آسم
گرچه این نوع درد به تنهایی در فهرست نشانههای کرونا وجود ندارد، اما بهعنوان یک علامت جدی بیماری کرونا همراه با دشواری در تنفس، تنگی نفس، درد یا فشار سینه و …. ذکر شده است. گاهی شدت سرفهها در بیماران کرونایی سبب ایجاد فشار بر روی عضلات و دندههای قفسه سینه میشود.
علتهای درد قفسه سینه
درد قفسه سینه یک علامت شایع است که میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. در برخی موارد، درد قفسه سینه میتواند نشانهای از یک مشکل جدی پزشکی باشد.
علل قلبی درد قفسه سینه
درد قفسه سینه ناشی از مشکلات قلبی معمولاً در مرکز یا سمت چپ قفسه سینه احساس میشود. این درد ممکن است با علائم دیگری مانند تنگی نفس، تهوع، استفراغ یا تعریق همراه باشد.
بیماری عروق کرونر (CAD):
گرفتگی رگهای خونی قلب که باعث کاهش جریان خون و اکسیژن به عضله قلب میشود. درد قفسه سینه ممکن است در بازو، شانه، فک یا پشت شما گسترش یابد که ممکن است احساس فشردگی به شما دست دهد.
آنژین صدری
آنژین صدری نوعی درد قفسه سینه است که زمانی رخ میدهد که قلب به اندازه کافی خون و اکسیژن دریافت نمیکند. این مشکل معمولاً زمانی اتفاق میافتد که شریانهای کرونر که خون را به قلب میرسانند، مسدود یا باریک شوند.
درد آنژین معمولاً در وسط قفسه سینه احساس میشود و ممکن است به گردن، فک، بازو یا شانهها نیز سرایت کند. این درد معمولاً با فعالیت بدنی، استرس یا سرما تشدید میشود و با استراحت یا مصرف داروهای نیتروگلیسیرین بهبود مییابد.
انفارکتوس میوکارد (حمله قلبی):
ناشی از کاهش جریان خون از طریق رگهای خونی قلب است که باعث مرگ سلولهای ماهیچهای قلب میشود. درد حمله قلبی معمولاً در مرکز یا سمت چپ قفسه سینه قرار دارد و با استراحت تسکین نمییابد.
عرق کردن، حالت تهوع، تنگی نفس یا ضعف شدید همراه با درد ممکن است از علائم حمله قلبی باشند.
میوکاردیت
التهاب عضله قلب است که ممکن است علاوه بر درد قفسه سینه باعث تب، خستگی، ضربان سریع قلب و تنفس شود. اگرچه در این بیماری هیچ انسدادی وجود ندارد، اما علائم میوکاردیت میتواند شبیه به سکته قلبی باشد.
پریکاردیت
التهاب یا عفونت کیسه در اطراف قلب است. این بیماری میتواند منجر به ایجاد دردی مشابه، درد ناشی از آنژین شود و اغلب باعث درد شدید، پایدار در امتداد عضله گردن و شانه میشود.
گاهی اوقات درد آن هنگام نفس کشیدن، بلع غذا یا دراز کشیدن از پشت بدتر میشود.
کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک
بیماری ژنتیکی باعث میشود که عضله قلب بهطور غیرطبیعی ضخیم شود. بعضیاوقات این مسئله منجر به بروز مشکل در جریان خون از قلب میشود.
درد قفسه سینه و تنگی نفس در این عارضه اغلب با ورزش اتفاق میافتد. با گذشت زمان و با ضعف قلب عضله قلب بسیار و پمپاژ خون سختتر میشود. در کنار درد قفسه سینه، این نوع کاردیومیوپاتی ممکن است باعث سرگیجه، غش و سایر علائم شود.
پرولاپس دریچه میترال
وضعیتی است که در آن دریچهای در قلب نتواند بهدرستی بسته شود. انواع مختلفی از علائم با پرولاپس دریچه میترال همراه است، ازجمله درد قفسه سینه، تپش قلب و سرگیجه.
پارگی عروق کرونر
بیماری نادر اما کشندهای است که درنتیجه پارگی در عروق کرونر ایجاد میشود. ممکن است با احساس پارگی ناگهانی یا پارگی که به گردن، کمر یا شکم میرود، دردی ایجاد شود.
اسپاسم عروق کرونر
این عارضه نیز میتواند منجر به کاهش خونرسانی به قلب شده و کمبود اکسیژن در عضله قلب ایجاد کند که با درد قفسه سینه همراه است. این موارد میتواند این نوع درد را در افرادی که سابقه بیماری قلبی دارند، بیشتر کند.
درد قفسه سینه ناشی از مشکلات گوارشی
درد قفسه سینه ناشی از مشکلات دستگاه گوارش معمولاً در بالای شکم احساس میشود. این درد ممکن است با علائم دیگری مانند سوزش سر دل، حالت تهوع یا استفراغ همراه باشد.
برخی از دلایل درد قفسه سینه ناشی از مشکلات دستگاه گوارش عبارتاند از:
بیماری ریفلاکس معده (GERD)
این بیماری همچنین بهعنوان رفلکس اسید معده شناخته میشود، هنگامیکه محتویات معده به داخل گلو برگردد، GERD رخ میدهد. این عارضه باعث طعم ترش در دهان، احساس سوزش در قفسه سینه یا گلو (سوزش سر دل شود).
عواملی که ممکن است باعث رفلاکس اسید معده شوند چاقی، سیگار کشیدن، بارداری و غذاهای پرادویه یا چرب است.
احساس درد قلبی و سوزش قلب ناشی از ریفلاکس اسید معده به این خاطر است که قلب و مری در نزدیکی یکدیگر قرارگرفتهاند و یک شبکه عصبی مشترک دارند.
اختلالات انقباض مری یا اختلالات بلع
انقباضهای عضلانی بدون هماهنگی (اسپاسم) و انقباض با فشار بالا (ماسوره مری) از مشکلات در مری است که میتواند باعث درد قفسه سینه شود.
حساسیت مری
این اتفاق زمانی میافتد که مری با کوچکترین تغییر فشار یا قرار گرفتن در معرض اسید بسیار دردناک میشود، علت این حساسیت ناشناخته است.
سوراخ شدن مری
درد ناگهانی و شدید قفسه سینه به دنبال استفراغ یا روال مربوط به مری که ممکن است علامت پارگی در مری باشد.
زخم معده
یک عارضه مکرر ممکن است نتیجه این زخمهای دردناک در پوشش معده یا قسمت اول روده کوچک باشد. بیشتر در افرادی که سیگار میکشند، الکل زیادی مینوشند و یا کسانی که از آسپرین یا NSAID استفاده میکنند، دیده میشود. درد اغلب، هنگامیکه غذا میخورید یا آنتیاسید مصرف میکنید، بهتر میشود.
فتق هیاتال
این مشکل شایع هنگامی رخ میدهد که قسمت بالای معده پس از خوردن غذا به قسمت تحتانی سینه فرو رود. این اغلب باعث علائم ریفلاکس ازجمله سوزش سر دل یا درد قفسه سینه میشود که وقتی دراز میکشید، درد بیشتر میشود.
پانکراتیت یا التهاب لوزالمعده
ممکن است دچار پانکراتیت شوید، زمانی که در قفسه سینه خود احساسی درد میکنید. بهطورکلی این بیماری ناشی از التهاب لوزالمعده است.
مشکلات کیسه صفرا
آیا بعد از خوردن یک وعده غذایی چرب، در ناحیه پایین سینه راست یا سمت راست بالای شکم خود احساس سیری و درد دارید؟ در این صورت ممکن است درد قفسه سینه شما به دلیل مشکل کیسه صفرا باشد.
علل ریوی درد در قفسه سینه
مشکلات ریوی میتواند انواع مختلفی از درد قفسه سینه را ایجاد کند. موارد زیر دلایل عمده درد قفسه سینه هستند:
پلوریت
پلوریت یا التهاب پوشش ریهها و قفسه سینه است. این بیماری میتواند باعث درد شدید هنگام نفس کشیدن، سرفه یا عطسه شود. شایعترین علل پلوریت عبارتاند از عفونتهای باکتریایی یا ویروسی، آمبولی ریوی و پنوموتوراکس.
ذاتالریه یا آبسه ریه
ذاتالریه و آبسه ریه دو نوع عفونت ریه هستند که میتوانند باعث پلوریت شوند. ذاتالریه معمولاً بهطور ناگهانی بروز میکند و باعث تب، لرز، سرفه و چرک سرفه میشود. آبسه ریه معمولاً بهکندی رشد میکند و باعث درد عمیق در قفسه سینه میشود.
آمبولی ریوی
آمبولی ریوی زمانی اتفاق میافتد که یک لخته خون از جریان خون جدا میشود و در ریهها گیر میکند. این میتواند باعث درد شدید هنگام نفس کشیدن، مشکل در تنفس و ضربان قلب سریع شود.
پنوموتوراکس
پنوموتوراکس زمانی اتفاق میافتد که بخشی از ریه فرومیریزد. این میتواند باعث درد هنگام نفس کشیدن و فشار خون پایین شود.
فشار خون ریوی
فشار خون ریوی زمانی اتفاق میافتد که فشار خون در شریانهای ریه افزایش مییابد. این میتواند باعث درد قفسه سینه شبیه به آنژین شود.
آسم
آسم یک اختلال التهابی در مجاری تنفسی است. این میتواند باعث تنگی نفس، خسخس سینه، سرفه و گاهی درد قفسه سینه شود.
بیماری سل
درد قفسه سینه در بیماری سل معمولاً در یک طرف قفسه سینه احساس میشود و ممکن است با سرفه، تب، لرز و کاهش وزن همراه باشد.
در بیشتر موارد، درد قفسه سینه در بیماری سل ناشی از التهاب غشای جنب است. غشای جنب یک لایه نازک از بافت است که ریهها را میپوشاند و به قفسه سینه متصل میکند. زمانی که باکتری سل به این غشا حمله میکند، باعث التهاب و تورم میشود. این التهاب میتواند باعث درد شدید هنگام نفس کشیدن، سرفه یا عطسه شود.
درد قفسه سینه ناشی از مشکلات استخوانی – عضلانی
گاهی اوقات درد قفسه سینه ممکن است در اثر استفاده بیشازحد عضلات یا آسیبدیدگی در ناحیه قفسه سینه در اثر سقوط یا تصادف و مشکلات اسکلتی و ستون فقرات باشد:
مشکلات دنده
درد ناشی از شکستگی دنده ممکن است با تنفس عمیق یا سرفه بدتر شود. این اغلب محدود به یک منطقه است و ممکن است هنگام فشار بر روی آن احساس درد کنید. ناحیهای که دندهها به استخوان سینه میپیوندند نیز ممکن است ملتهب شوند.
درد ناشی از فشار یا کشیدگی عضلانی
حتی سرفه واقعاً سخت میتواند به عضلات و تاندونها آسیب برساند یا آنها را تحریک کند که باعث درد قفسه سینه میشود. این درد ماندگار است با فعالیت بدتر میشود.
عضلات دردناک یا فیبرومیالژیا
افراد مبتلابه فیبرومیالژیا درد، سفتی گسترده در عضلات و مفاصل سراسر بدن و همچنین خستگی غیرعادی را تجربه میکنند. پ فیبرومیالژیا میتواند باعث سفتی عضلات قفسه سینه و درد در آن ناحیه شود.
درد قفسه سینه عصبی
یکی دیگر از دلایل احتمالی درد در ناحیه قفسه سینه منشأ عصبی است. برخی از علائم همراه میتواند شامل سرگیجه، احساس تنگی نفس، تپش قلب، احساس سوزن شدن و لرزیدن باشد. شایعترین علل عصبی دردهای قفسه سینه موارد زیر است:
اضطراب و حملات پانیک
اضطراب و حملات پانیک میتوانند باعث آزاد شدن هورمونهای استرس شوند. این هورمونها میتوانند باعث تحریک اعصاب و عضلات شوند و درنتیجه باعث درد در ناحیه قفسه سینه شوند.
درد قفسه سینه ناشی از اضطراب و حملات پانیک معمولاً در وسط قفسه سینه احساس میشود و ممکن است با سایر علائم اضطراب مانند تنگی نفس، سرگیجه و تعریق همراه باشد. این درد معمولاً با استراحت یا درمان اضطراب بهبود مییابد.
زونا
زونا ناشی از ویروس واریسلا زوستر است که بعد از آبلهمرغان بهصورت نهفته در بدن باقی میماند و بعد از سال میتواند تحریک شود و فعالیت خود را ادامه دهد.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید؟
در صورت شک و تردید، با پزشک خود در مورد هرگونه دردی که در قفسه سینه دارید، بهخصوص اگر ناگهان دچار مشکل شده باشید یا درد شما با داروهای ضدالتهابی یا سایر اقدامات مراقبت از خود، مانند تغییر رژیم غذایی برطرف نشود، با پزشک خود یا یک پزشک متخصص یا فوق تخصص قلب تماس بگیرید.
در صورت بروز هر یک از این علائم با پزشک خود تماس بگیرید:
- احساس ناگهانی فشار، فشردن، سفت شدن یا خرد کردن زیر استخوان سینه
- دردی که به فک، بازوی چپ یا پشت گسترش مییابد.
- درد ناگهانی شدید با تنگی نفس (بهخصوص پس از مدت طولانی عدم تحرک)
- حالت تهوع، سرگیجه، ضربان قلب سریع یا تنفس سریع، گیجی یا تعریق بیشازحد
- فشار خون بسیار پایین یا ضربان قلب بسیار پایین
- تب، لرز، یا سرفه مخاط زرد-سبز
- مشکل در بلع
- درد شدیدی که از بین نمیرود.
روشهای تشخیص علت درد قفسه سینه
برخی از اولین آزمایشهایی که پزشک متخصص ممکن است برای بررسی علل درد قفسه سینه شما انجام دهد شامل موارد زیر است:
- الکتروکاردیوگرافی (ECG)
- اکوکاردیوگرافی
- آزمایش خون
- اشعه ایکس از قفسه سینه
- توموگرافی کامپیوتری (سی تی اسکن | اسکن هستهای قلب)
درمان درد قفسه سینه
بسته به آنچه باعث درد میشود، درمان متفاوت است، بهطورکلی درمانها به دو نوع دارویی و جراحی تقسیمبندی میشوند که شامل موارد زیر است:
دارو برای درد قفسه سینه
داروهای مورداستفاده در درمان برخی از شایعترین دلایل درد قفسه سینه عبارتاند از:
- شل کننده شریان – نیتروگلیسیرین (معمولاً بهعنوان قرص زیرزبانی استفاده میشود).
- آسپرین
- داروهای ترومبولیتیک
- رقیقکنندههای خون
- داروهای سرکوبکننده اسید
- داروهای ضدافسردگی
جراحی
روشهای درمانی برخی از خطرناکترین دلایل درد قفسه سینه شامل موارد زیر است:
- آنژیوپلاستی و استنت
- جراحی بای پس
- ترمیم دیسک
- احیای مجدد ریه
چگونه از درد قفسه سینه جلوگیری کنیم؟
داشتن یک سبک زندگی سالم میتواند به شما کمک کند تا خطر ابتلا به دلایل درد قفسه سینه همچون بیماریهای قلبی، عروقی و سایر بیماریها را کاهش دهید:
- رژیم غذایی سالم: خوردن غذاهای تازه و مغذی از اهمیت بالایی برخوردار است. میوهها، سبزیها، غلات کامل و پروتئینهای بدون چربی را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
- فعالیت بدنی: ورزش منظم برای قلب و عروق شما مفید است. حداقل 150 دقیقه فعالیت بدنی متوسط در هفته را هدف قرار دهید.
- مدیریت شرایط سلامتی: اگر شرایط سلامتی خاصی دارید، مانند فشار خون بالا، کلسترول بالا یا دیابت، مهم است که آنها را تحت کنترل داشته باشید.
- وزن سالم: داشتن وزن سالم برای سلامت قلب شما مهم است. شاخص توده بدن (BMI) خود را بین 18.5 تا 24.9 نگهدارید.
- مصرف محدود نوشیدنیهای الکلی: مصرف بیشازحد الکل میتواند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را افزایش دهد.
- عدم استفاده از دخانیات: سیگار کشیدن یکی از عوامل خطر اصلی بیماریهای قلبی است. اگر سیگار میکشید، ترک کنید.
پرسشهای متداول
برای درد قفسه سینه به چه دکتری مراجعه کنم؟
بهطورکلی، برای درد قفسه سینه باید به پزشک عمومی یا متخصص داخلی مراجعه کنید. پزشک عمومی میتواند علت درد شما را تشخیص دهد و در صورت نیاز شما را به یک متخصص ارجاع دهد:
- متخصص قلب و عروق
- متخصص گوارش
- متخصص ریه
به خاطر اضطراب و ترس از مرگ، درد قفسه سینه دارم، چیکار کنم
سلام خسته نباشید من 15 ساله هستم و یک ساله که درگیر ترس از مرگ شدم و هر روز اضطراب و فکر و خیال شدید دارم و سمت چپ قفسه سینهام احساس ناراحتی دارم و به پشت شانه و بازوهایم انتقال پیدا میکند و گاهی اوقات دارای تنگی نفس و تک و توک صرفههای کوچک هستم و دوبار به فوق تخصص قلب مراجعه کردم معاینه شدم و دکتر بهم گفت که قلبت سالمه و آزمایش خون هم دادم و همه چیزم نرمال بود ولی بسیار اضطراب دارم و نگران هستم وزنم هم 68 کیلوگرم هستش خیلی ممنون میشم پاسخ بدید.
پاسخ دکتر اصغر مزارعی:
با سلام به شما، متأسفم که اینقدر نگرانی و اضطرابتان باعث شده به مرگ فکر کنید. این روزها به خاطر محیط جامعه و شنیدن اخبار نهچندان خوب، داشتن نگرانی و اضطراب تا حدی قابلقبول است.
ازآنجاییکه به پزشک مراجعه کرده و مشکل خاص قلب نداشتهاید، خدا را شکر میکنم. توصیه میکنیم، با فرد قابلاطمینان که میتواند روانشناس باشد، درباره ترس ها و نگرانیهایتان صحبت کنید. شاید لازم باشد برای کنترل این استرس و علائمی که تجربه میکنید، نیاز به دارودرمانی داشته باشید.
حتماً فعالیت جسمی و ورزشی داشته باشید چون باعث میشود که از استرس شما کم شود. بیشتر حملات پانیک دارید تا مشکلات قلبی.
برای درمان درد عضلههای قفسه سینه چهکار باید کرد؟
درصورتیکه درد قفسه سینه ناشی از کشیدگی عضلانی باشد، میتوانید با روشهای زیر آن را بهبود ببخشید:
- استراحت: استراحت دادن به عضله آسیبدیده برای بهبودی ضروری است. از انجام فعالیتهایی که باعث درد میشوند خودداری کنید.
- یخ درمانی: کمپرس یخ به کاهش التهاب و درد کمک میکند. یک کیسه یخ را به مدت 20 دقیقه در هر ساعت روی ناحیه آسیبدیده قرار دهید.
- کمپرس گرم: گرما میتواند به بهبود جریان خون و کاهش درد کمک کند. یک حوله گرم یا پد گرمکننده را به مدت 20 دقیقه در هر ساعت روی ناحیه آسیبدیده قرار دهید.
- استفاده از داروهای بدون نسخه: داروهای بدون نسخه مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن میتواند به کاهش درد و التهاب کمک کند.
چند نکته برای کمک به پیشگیری از درد عضلههای قفسه سینه:
- قبل از شروع فعالیت بدنی، بهخوبی بدن خود را گرم کنید.
- از وزنههای سنگین استفاده نکنید.
- اگر احساس درد میکنید، فعالیت خود را متوقف کنید.
اگر درد عضلههای قفسه سینه شما شدید است یا بیش از چند روز طول میکشد، حتماً به پزشک مراجعه کنید.
علت درد استخوان وسط قفسه سینه از چیست؟
درد استخوان جناغ سینه معمولاً به دلیل آسیب به استخوان جناغ، فتق دیافراگم، آنژین صدری یا پریکاردیت باشد.
علت درد قفسه سینه هنگام راه رفتن چیست؟
درد قفسه سینه هنگام راه رفتن میتواند ناشی از عوامل مختلفی باشد، اما بیماریهای قلبی شایعترین علت درد قفسه سینه هنگام راه رفتن است. بیماریهای قلبی که میتوانند باعث این نوع درد شوند عبارتاند از حمله قلبی، آنژین صدری و پریکاردیت.
آمبولی ریوی، پنوموتوراکس نیز میتواند درد در قفسه سینه ایجاد کند.
درد قفسه سینه مربوط به قلب چگونه است؟
درد مربوط به قلب معمولاً در وسط قفسه سینه احساس میشود. این درد ممکن است به گردن، فک، بازو یا شانهها نیز سرایت کند.
خلاصه
درد قفسه سینه یک علامت شایع است که می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. درد قفسه سینه می تواند ناشی از مشکلات قلبی، ریوی، گوارشی ، عضلانی اسکلتی یا عصبی باشد. درک علت درد یک قدم اصلی برای درمان و بهبود آن است که با شرح حال گیری از بیمار و برخی آزمایش های تشخیصی صورت می گیرد. تغییرات سبک زندگی برای کاهش عومال خطر بروز درد در قفسه سینه حائز اهمیت است.