بیماری ها

تشخیص فیبریلاسیون دهلیزی با اکوکاردیوگرافی | اکوی قلب

فیبریلاسیون دهلیزی (A-fib) نوعی اختلال قلبی است که باعث ضربان قلب نامنظم که در اصطلاح به آن آریتمی  می گویند می شوند. این عارضه می تواند خون رسانی به  بدن را دچار اختلال کند. تشخیص به موقع این بیماری از طریق  انواع اکوکاردیوگرافی به شناسایی خطرات عوارض شدید مانند سکته مغزی یا نارسایی قلبی کمک می کند.

چگونه پزشک فیبریلاسیون دهلیزی را تشخیص می دهد؟

چندین آزمایش وجود دارد که پزشکان می توانند فیبریلاسیون دهلیزی و عوارض آن را تشخیص و علت A-fib را پیدا کنند.

الکتروکاردیوگرافی یا نوار قلب:

این آزمایش فعالیت الکتریکی قلب را ثبت می کند و پزشکان  از آن برای تشخیص فیبریلاسیون دهلیزی استفاده می کنند. در این نوع بیماران نوار قلب ریتم نامنظم را شناسایی و ثبت می کند. به این معنی که ضربان قلب تصادفی و نامنظم  و بدون الگوی خاصی است. این نشانه معمولی فیبریلاسیون دهلیزی است.

پایش 24 ساعته ریتم با هولتر ریتم:

هولتر ریتم یک مانیتور قابل حمل ECG است که برای ضبط ریتم و ضربان قلبفرد در هنگام فعلیت های روزمره استفاده می شود. فرد معمولاً آن را به مدت 24 تا 48 ساعت می پوشد. این یک روش موثر برای تبت اطلاعات عملکرد قلب به طور متناوب است.

ضبط کننده رویداد:

مشابه مانیتور هولتر، فرد آن را برای  چند هفته  یا حتی  چند ماه می پوشد. فردی که مانیتور را پوشیده است، هر زمان که علائمی را تجربه کرد، دکمه ای را فشار می دهد تا شروع به ضبط اطلاعات از عملکرد قلب کند.

این کار به پزشک اجازه می دهد تا در هنگام بروز علائم، ضربان قلب و ریتم را بررسی کرده و تشخیص دقیقی دهد.

انواع اکوکاردیوگرافی در تشخیص فیبریلاسیون دهلیزی

در این آزمایش از دستگاهی به نام مبدل استفاده می شود که امواج صوتی را به ارسال می کند و  هرگونه انسداد، مانند لخته شدن خون را به صورت تصاویر در مانیتور نشان می دهد.  اگر مبدل  خارج از قفسه سینه به کار گرفته شود به آن اکوکاردیوگرافی ترانس توراسیک (TTE) یا همان اکوی قلب ساده گفته می شود.

اگر  در اکوکاردیوگرافی مبدل از طریق مری  وارد بدن شود تا امواج صوتی را به قلب ارسال کند، به عنوان اکو مری (TEE) شناخته می شود. TEE تصویری واضح تری از قلب تولید می کند.

آزمایش های دیگری که برای تشخیص  A-fib مورد استفاده قرار می گیرند عبارتند از:

آزمایش خون:

این کار به  شناسایی عوامل احتمالی فیبریلاسیون دهلیزی مانند پرکاری تیروئید کمک می کند. همچنین مواردی دیگری که می تواند بر روی A-fib تأثیر بگذارد، مانند كم خونی یا مشكلات کلیوی با آزمایش خون قابل پیگیری است.

رادیوگرافی قفسه سینه:

با این کار تصویری از قفسه سینه، از جمله قلب و ریه ها ایجاد می شود. با اشعه ایکس مشخص می شود که آیا فرد دارای مشکلات قلبی مانند نارسایی قلبی است یا نه که باعث جمع شدن مایعات در ریه ها یا بزرگ شدن قلب  می شود.

تست ورزش و اکوکاردیوگرافی استرس

در حالی که فرد فعالیت بدنی مانند دویدن روی تردمیل را انجام می دهدو یا روی دوچرخه ثابت رکاب می زند، پزشک نوار قلب  می گیرد و فشار خون را نیز بررسی و ثبت می کند. تست ورزش می تواند نشان دهد که آیا فیبریلاسیون دهلیزی خون رسانی به قلب را کاهش می دهد یا خیر.

آزمایش Tilt-table:

اگر دستگاه ECG یا هولتر ریتم آریتمی را مشخص نکند، پزشک ممکن است آزمایش Tilt-table را انجام دهد به خصوص زمانی که فرد علائمی مانند غش یا سرگیجه را تجربه می کند. این آزمایش عملکرد قلب و فشار خون فرد را در حالی که  روی میز دراز کشیده و به یکباره میز در حالت افقی قرار می گیرد را بررسی و ثبت می کند.

https://echocardiography.ir/%d8%b9%d9%88%d8%a7%d8%b1%d8%b6-%d8%a2%d8%b1%db%8c%d8%aa%d9%85%db%8c/

اگر این آزمایش تغییرات فشار خون پایین را هنگام قرار گرفتن در حالت ایستاده نشان دهد، این ممکن است نشان دهنده  این باشد که مغز، خون کافی دریافت نمی کند.

الکتروفیزیولوژی:

اگر پزشک برای فردی آریتمی را تشخیص دهد، ممکن است انجام آزمایش الکتروفیزیولوژیک را پیشنهاد کند.

این یک آزمایش تهاجمی شامل اتصال کاتتر از طریق رگ خونی به دهلیز های قلب است. کاتتر قلب را تحریک می کند و بررسی می کند که تکانه های غیر طبیعی از کجا می آیند، سرعت آنها چقدر است و کدام مسیرهای هدایتی را دور می زنند.

متخصص قلب بعد از تشخیص علت آریتمی  از طریق انواع اکوکاردیوگرافی می تواند برای اصلاح آن روش های درمانی را تجویز کند.

متخصص قلب در مورد سابقه پزشکی یک فرد، از جمله ورزش روزمره و رژیم غذایی، بیماری های ارثی و زمینه ای سؤال می کند. همچنین در کنار معاینه بدنی، براری بررسی و تشخیص فیبریلاسیون دهلیزی و کشف علل عوارض آزمایش های دیگری همچون تست ورزش، انواع اکوکاردیوگرافی را نیز پیشنهاد می دهد. پس از تشخیص علل، پزشک درمان هایی برای متوقف کردن عوارض تجویز می کند.

 

منبع:

www.medicalnewstoday.com

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا