بیماری ها

سیانوز | ناخن های آبی و بیماری های قلبی عروقی

سیانوز یا ناخن های آبی ممکن است نشان دهنده این باشد که خون اکسیژن کافی را به نوک انگشتان منتقل نمی کند. دلایل زیادی وجود دارد که برخی از آنها جدی هستند.این امر می تواند در نتیجه مشکلات هموگلوبین، پروتئینی در گلبول های قرمز خون که مسئول حمل اکسیژن هستند نیز رخ دهد. برخی از بیماری های قلبی عروقی و بیماری هایی که بر سیستم تنفسی تأثیر می گذارد نیز ممکن است باعث سیانوز شود.

ما در این مقاله شرایطی که می تواند باعث سیانوز شود را بررسی و درباره نحوه تشخیص و درمان سیانوز توسط پزشکان توضیح می دهیم.

 

چرا ناخن ها کبود می شوند؟

اگر فقط یک ناخن رنگ آبی داشته باشد، این امر احتمالاً به دلیل آسیب دیدگی است که باعث تجمع خون در زیر ناخن شده است. اما زمانی که همه رنگ ناخن ها آبی هستند، این نشان دهنده سیانوز است که علامت یک بیماری است. ناخن های آبی به این دلیل رخ می دهند که اکسیژن کافی در خون وجود ندارد.

اگر سیستم گردش خون آنطور که باید خون را به بدن منتقل نکند، رنگ ناخون ها در اثر گردش خون ضعیف، آبی می شوند.

هوای سرد می تواند گردش خو را به طور موقت کند کند، زیرا رگ های خونی به دلیل کاهش دما باریک می شوند.بدن این کار را برای جلوگیری از رسیدن خون به اندام ها و نگه داشتن اندام های داخلی در دمای مطلوب انجام می دهد. اگر دمای پایین دلیل این عارضه باشد، وقتی فرد دست های خود را گرم کند، باید رنگ طبیعی ناخن برگردد.

 

شرایطی که باعث ناخن های آبی یا سیانوز می شود

سیانوز نشان می دهد که انگشتان دست، پا یا هر دو اکسیژن کافی دریافت نمی کنند. شرایط زیر می تواند باعث سیانوز شود:

بیماری های ریه

شرایط مختلف ریوی می تواند باعث ایجاد رنگ آبی در ناخن ها شود. این شرایط عبارتند از:

  • بیماری انسداد مزمن ریوی (COPD): COPD یک اصطلاح برای گروهی از بیماری های پیشرونده ریه است که شامل آمفیزم و برونشیت مزمن است. آمفیزم کیسه های هوای ریه ها را از بین می برد، در حالی که برونشیت باعث التهاب و باریک شدن لوله های برونش می شود و منجر به تجمع مخاط می شود.
  • آسم: آسم باعث باریک شدن و تورم مجاری تنفسی می شود. همچنین ممکن است باعث افزایش تولید مخاط و به طور بالقوه منجر به تجمع آن شود. افراد مبتلا به آسم ممکن است دچار تنگی نفس، درد قفسه سینه، سرفه و خس خس شوند که می تواند زندگی روزمره آنها را مختل کند. گاهی اوقات آسم می تواند به حملات آسم که تهدید کننده زندگی است منجر شود.
  • سندرم حاد تنفسی (ARDS): افراد مبتلا به ARDS در تنفس مشکل دارند و سرعت تنفس و ضربان قلب آنها سریعتر از حد طبیعی است که منجر به افت اکسیژن خون می شود. پزشکان ARDS را با اکسیژن درمانی برای بهبود سطح اکسیژن در خون درمان می کنند.
  • ذات الریه: باکتری ها، ویروس ها و قارچ ها می توانند باعث عفونت ریه شوند. به عنوان مثال، به دنبال عفونت شدید آنفولانزا، ممکن است ذات الریه ایجاد شود. علائم ممکن است از خفیف تا شدید متفاوت باشد، اما بیشتر افراد در طی 1-3 هفته از ذات الریه بهبود می یابند.
  • آمبولی ریوی (PE): اگر یکی از عروق ریه توسط لخته خون مسدود شود، آمبولی ریه ایجاد می شود. معمولاً لخته از ساق پا یا قسمت دیگری از بدن حرکت می کند و موجب انسداد جریان خون در ریه ها می شود که تهدید کننده زندگی است.

بیماری های قلبی عروقی

برخی از موارد سیانوز ممکن است به دلیل بیماری های قلبی عروقی باشد، مانند:

  • بیماری مادرزادی قلب: نوزادان می توانند با عروق غیرطبیعی قلب و عروق متولد شوند. اگرچه برخی موارد بدون علامت است، اما برخی دیگر علائم تهدید کننده زندگی هستند.
  • سندرم آیزنمنگر: این اختلال نادر بر قلب و ریه ها تأثیر می گذارد و اغلب از عوارض دیررس بیماری مادرزادی قلب است. سندرم آیزنمنگر باعث فشار خون بالا و جریان غیر طبیعی خون در قلب می شود.سیانوز یکی از علائم این بیماری است.
  • نارسایی احتقانی قلب: نارسایی قلبی باعث ایجاد مشکلاتی در قلب می شود و خون آنطور که باید پمپاژ نمی کند. تنگی نفس، خستگی مفرط و متورم شدن اندام و سیانوز از علائم این بیماری محسوب می شود.

 

ناهنجاری های سلول های خونی و عروقی:

برخی از مسائل مربوط به سلولهای خونی و عروق نیز می تواند باعث سیانوز شود. همانند:

  • متهموگلوبینمی: این وضعیت باعث افزایش سطح متهموگلوبین می شود، متهموگلوبین نوعی هموگلوبین است که نمی تواند اکسیژن را آزاد کند. افراد می توانند از بدو تولد به این بیماری مبتلا شوند یا به دلیل قرار گرفتن در معرض برخی مواد شیمیایی یا داروها مانند آنتی بیوتیک ها و بی حسی های موضعی به آن مبتلا شوند.
  • مسمومیت با مونوکسیدکربن: مونوکسیدکربن از اتصال اکسیژن در هموگلوبین جلوگیری کرده و باعث کاهش سطح اکسیژن و سیانوز می شود.
  • بیماری پلی سیتمی ورا: این بیماری نوعی سرطان خون است و باعث می شود تا مغز استخوان بیش از حد سلول های خونی تولید کند.
  • پدیده رینود: جریان خون در دست ها و پاها در افراد مبتلا به این بیماری به دلیل اسپاسم رگ های خونی، کاهش می یابد.

تشخیص و درمان ناخن های آبی | سیانوز

پزشک متخصص با انجام معاینه فیزیکی ناخن ها و بررسی چسبندگی انگشت ها، سیانوز را تشخیص می دهد. انگشتان خشک و مثل چوب می تواند نشان دهنده بیماری مادرزادی قلب و مشکلات ریوی باشد.

همچنین ممکن است فرد از نظر علائم قلبی یا تنفسی ارزیابی شود. آزمایشات اکسیژن خون یک روش اصلی در تشخیص سیانوز است. متخصص دستگاهی به نام پالس اکسی متر را روی انگشت فرد قرار دهند تا میزان اکسیژن خون اندازه گیری شود.

همچنین برای بررسی دقیق مشکلات عروقی و قلبی پزشک معالج ممکن است اکوکاردیوگرافی و نوار قلب را برای فرد تجویز کند.

اکوکاردیوگرافی در زنان
اکوکاردیوگرافی

از آنجا که سیانوز علامت یک بیماری زمینه ای است، هدف درمان، درمان عارضه است که موجب آن شده است. بسته به علتسیانوز، درمان ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • جراحی برای اصلاح بیماری مادرزادی قلب
  • اکسیژن درمانی حمایتی
  • درمان متهموگلوبینمیا
  • داروهای شل کننده رگ های خونی، از جمله داروهای ضد فشار خون و داروهای اختلال نعوظ

پزشکان ممکن است به افراد مبتلا به پدیده رینود توصیه کنند که تنظیمات طولانی مدت در عادت های روزمره خود را انجام دهند ، مانند پرهیز از کافئین و نیکوتین.

درمان سیانوز چالش برانگیز است و ممکن است لازم باشد چند پزشک متخصص همزمان برای مدیریت این بیماری همکاری کنند.

 

چه موقع باید به پزشک مراجعه کنید

غیر معمول نیست که ناخن ها در شرایط سرد آبی به نظر می رسند، اما پس از گرم شدن بدن باید به رنگ طبیعی خود بازگردند. اگر رنگ ناخن ها همچنان آبی باقی بماند، مراجعه به پزشک مهم است. پزشک معالج علت اصلی سیانوز را شناسایی و آن را درمان می کنند تا خون به طور بهینه در بدن جریان پیدا کند.

دریافت به موقع درمان سیانوز احتمال بروز هرگونه عارضه را کاهش داده و کیفیت زندگی فرد را بهبود می بخشد.

اگر همراه با ناخن های آبی علائمی مانند درد قفسه سینه، تنگی نفس، تعریق شدید و سرگیجه نیز دارید، فوراً با اورژانس تماس بگیرید.

سیانوز اصطلاح پزشکی ناخن های آبی است، اگرچه می تواند رنگ لب و پوست را نیز تحت تأثیر قرار دهد. در دماهای پایین ممکن است ناخن ها آبی به نظر برسند، زیرا بدن برای محافظت از اندام های داخلی گردش خون را محدود می کند. ادامه پیدا کردن رنگ آبی در ناخن ها ممکن است علامت یک بیماری جدی تر مانند بیماری های قلبی عروقی و تنفسی باشد. برای تعیین علت آبی شدن ناخن ها نیاز به مراقبت های پزشکی است تا این عارضه بتواند به موقع درمان شود.

 

منبع:

www.medicalnewstoday.com

 

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
نوبت دهی فوق تخصص قلب ویژه نوروز 1402
خدمت جدید مرکز قلب و عروق بهار
خدمت جدید مرکز قلب و عروق بهار
راه اندازی بخش تخصصی واریس