علیرغم عوارض چشمی دیابت که ممکن است بیماری دیابت برای ما بوجود بیاورد، دانش و جامعه می تواند به ما در عدم پیشرفت آن کمک کنند. مهم تر از همه، تشخیص زودهنگام توسط یک متخصص است که می تواند سلامت چشمان شما را تضمین کند.
از دست دادن بینایی و دیابت
چشم ها ممکن است دریچه ای به روح باشند، امادر افراد مبتلا به دیابت چه دیابت نوع یک و چه نوع دو، با نگاه عمیق به شبکیه چشم می توان متوجه یک بیماری چشمی مرتبط با دیابت شد. دو مورد از رایج ترین انواع از دست دادن بینایی مرتبط با دیابت، ادم ماکولا و رتینوپاتی هستند. هر دو این بیماری ها، تحت محدوده بیماری چشم دیابتی قرار دارند که شامل تمام تغییرات شبکیه ای ناشی از دیابت می شوند.
علائم: تاری دید، مشکل در دید شب هنگام، دوبینی و تاری دید تنها در یک چشم، قرمزی یا درد چشم، از دست دادن دید جانبی و دیدن اجسام شناور یا لکه.
درمان: درمانهای ادم ماکولا و رتینوپاتی پرولیفراتیو میتواند از کاهش بینایی جلوگیری کرده و حتی بخشی از بینایی از دست رفته را بازیابی کنند.
نحوه تشخیص زودهنگام: معاینه سالیانه چشم.
عوارض چشمی دیابت شایع در بیماران دیابتیدیابت نوع یک
رتینوپاتی دیابتی
سطح بالای قند خون می تواند باعث آسیب به رگ های خونی در بخشی از چشم شما به نام شبکیه شود. بیماری چشم دیابتی مراحل مختلفی دارد. رتینوپاتی دیابتی، شایع ترین و جدی ترین نوع عوارض چشمی دیابت است.
علائم: اغلب هیچ علائمی ندارد. البته علائمی چون تاری دید، اختلال در رنگ ها، دیدن لکه ها یا از دست دادن بینایی هم در بین بیماران شایع است.
درمان: مدیریت خوب دیابت از جمله سطح قند خون کنترل شده. درمان های دیگر ممکن است شامل مصرف دارو از طریق تزریق یا قطره چشم، لیزر درمانی یا جراحی باشد.
نحوه تشخیص زودهنگام: معاینه سالیانه چشم.
گلوکوم یا آب سیاه یکی از عوارض چشمی دیابت
گلوکوم یک بیماری چشمی است که باعث آسیب به عصب بینایی و در نتیجه از دست دادن بینایی غیرقابل برگشت می شود و در افراد مبتلا به دیابت شایع تر است.
علائم: اغلب هیچ. گاهی اوقات سردرد، درد چشم، تاری دید، اشک/قرمزی چشم، هاله، از دست دادن بینایی
درمان: مدیریت خوب دیابت از جمله سطح قند خون کنترل شده. درمان های دیگر ممکن است شامل مصرف دارو از طریق تزریق یا قطره چشم، لیزر درمانی یا جراحی باشد.
نحوه تشخیص زودهنگام: معاینه سالیانه چشم.
آب مروارید
معمولاً با بالا رفتن سن، ابتلا به آب مروارید هم شایع تر می شود و در افرادی که دیابت دارند این عارضه چشمی دیابت زودتر هم اتفاق می افتد. با آب مروارید، عدسی چشم شما به دلیل تجزیه پروتئین های عدسی، کدر می شود.
علائم: تاری دید، دید مه آلود، دیدن هاله نورانی به ویژه در شب
درمان: جراحی آب مروارید برای جایگزینی عدسی نزدیک به سطح چشم.
نحوه تشخیص زودهنگام: معاینه سالیانه چشم گشاد شده
ادم ماکولا دیابتی
ادم ماکولا دیابتی زمانی اتفاق می افتد که رگهای خونی کوچک در مایع شبکیه نشت کرده و باعث تورم میشوند. این امر بینایی را مختل می کند و ممکن است منجر به از دست دادن دائمی بینایی هم شود.
علائم: دید مرکزی تار و مخدوش. فرد ممکن است رنگ ها هم درست تشخیص ندهد.
درمان: مدیریت خوب دیابت از جمله سطح قند خون کنترل شده. درمان های دیگر ممکن است شامل مصرف دارو از طریق تزریق یا قطره چشم، لیزر درمانی یا جراحی باشد.
نحوه تشخیص زودهنگام: معاینه سالیانه چشم.
مراحل مراقبت از سلامت چشمان
دیابت یکی از علل اصلی از دست دادن بینایی در افراد 18 تا 64 ساله است. البته هیچچ علامت یا نشانه خاصی هم ندارد، اما خوشبختانه، معاینه منظم چشم می تواند تا 95% از ریسک از دست دادن بینایی بر اثر دیابت جلوگیری کند.
مرحله اول: از ریسک دیابت خود اطلاع داشته باشید
بسیاری از افراد دارای دیابت یا پیش دیابت، هیچ اطلاعی از وضعیت خود ندارند، زیرا نشانه های اولیه معمولا پنهان هستند. به همین دلیل معاینه سالیانه چشم برای پیشگیری و تشخیص اولیه بیماری چشم بسیار مهم است.
مرحله دوم: از نشانه های خطرناک عوارض چشمی دیابت اطلاع داشته باشید
بیماری چشم دیابتی معمولا هیچ نشانه ندارد ولی به مرور می توان شاهد نشانه های متعددی که در بالا ذکر کردیم،شوید
مرحله سوم: معاینه چشم سالانه را جدی بگیرید
با معاینه چشمان خود به طور سالانه، امکان معاینه دقیق چشمانتان را فراهم می کنید و قبل از ایجاد آسیب دائمی از عوارض چشمی دیابت، شرایط بحرانی را زودتر تشخیص می دهید. برخی از بیماریهای چشمی دیابتی هیچ علامتی ندارند و فرد زمانی متوجه می شود که علائم زیر نمایان شود:
- تاری دید
- نقاط تاریک
- جرقه های نور
- مشاهده اجسام شناور
- دید ضعیف در شب
به منظور جلوگیری از از دست دادن بینایی و تشخیص زودهنگام، معاینات منظم چشم بسیار مهم هستند. چکاپ سلامت چشم توسط برنامه پزشک شما تعیین می شود. حداقل سالی یک بار به مطب چشم پزشک خود مراجعه کنید تا هر مشکلی، خیلی زود تشخیص داده و درمان دیابت هم آغاز شود.
دیابت میتواند عوارض جدی روی چشمان داشته باشد. برخی نشانههای رتینوپاتی شامل بینایی ضعیف، دید مبهم، دید کج و خطها یا لکههای تاریک در دید میباشند. علاوه بر این، دیابت میتواند باعث ایجاد کاتاراکت (مات شدن عدسی) یا گلوکوم (افزایش فشار داخل چشم) شود. در صورتی که این عوارض شناسایی شوند، مهم است که فوراً به پزشک مراجعه شود تا اقدامات مناسبی برای کنترل و مدیریت آنها انجام شود. تشخیص زودهنگام عوارض چشمی دیابت توسط یک متخصص می تواند بینایی شما را نجات دهد. البته مراحل دیگری نیز وجود دارد که می تواند کمک کند. با کمک هم می توانیم به راحتی این بیماری را کنترل کنیم.