بیماری های دیابت

ویتامین برای دیابت

دیابت یک بیماری مزمن و نیازمند توجه زیادی است. داشتن یک رژیم غذایی مناسب که بتواند علاوه بر کنترل قند خون، دیگر نیاز و کمبودهای افراد دیابتی را تأمین کند لازم و ضروری است. ویتامین‌ها در کنترل دیابت نقش مهمی دارند. ویتامین D برای کنترل قند خون و تقویت استخوان، ویتامین C و E به‌عنوان آنتی‌اکسیدان‌ها مؤثر در مقابله با عوارض دیابت و ویتامین B12 نیز به کنترل علائم عصبی دیابت بسیار کمک می‌کند. ما در این مقاله به بررسی انواع ویتامین برای دیابت می‌پردازیم.

 ویتامین‌های موردنیاز برای افراد دیابتی را از کجا تأمین کنیم

در وهله اول بهترین منبع تأمین ویتامین مواد غذایی‌ای هستند که روزنامه مصرف می‌کنید. خوردن انواع سبزی، میوه و… اما گاهی اوقات به دلیل عوارضی که دیابت روی بدن دارد، می‌بایست دوز بیشتری از این ویتامین‌ها را دریافت کنید و این یعنی مصرف انواع ویتامین‌ها و مکمل‌های مواد معدنی به‌صورت قرص، آمپول یا شربت.

اول‌ازهمه، لازم است بگوییم که هنگام مصرف ویتامین‌ها و مکمل‌ها خیلی مراقب باشید. این مکمل‌ها باید مورد تأیید سازمان غذا و داروی ایران باشند. همچنین اگر از مکمل‌های خارجی مثل مثلاً آمریکایی استفاده می‌کنید، باید دقت داشته باشید که این مکمل‌ها تحت نظارت سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) عرضه نمی‌شوند. ایمن‌ترین محصولات، دارای برچسب فارماکوپه یا اطلاعات دارویی آمریکا (USP) هستند. وقتی مکملی برچسب فارماکوپه آمریکا را داشته باشد، یعنی اینکه محصول مطابق با استانداردهای USP تولید شده است.

چه بخواهید میزان توصیه‌شده از ویتامین‌ها و مواد معدنی را به‌طور روزانه مصرف کنید و چه به دنبال رفع عوارض دیابت باشید، با انواع مختلفی از مکمل‌ها روبرو می‌شوید که هر یک دارای تداخل‌های دارویی، اطلاعات متناقض و مسائل ایمنی هستند.

به‌غیراز این سؤال که آیا شواهد بالینی‌ای مشخصی وجود دارد که نشان دهد مصرف ویتامین برای دیابت به کنترل دیابت یا عوارض مرتبط با آن کمک می‌کند یا خیر، سؤال مهم‌تری که باید از خودتان بپرسید این است که آیا با مصرف این مکمل یا ویتامین، آسیب خواهید دید یا خیر؟

دوز روزانه ویتامین برای دیابت چه قدر است؟

بسیاری از افراد فکر می‌کنند که یک مکمل حاوی ویتامین‌ها و مواد معدنی مشابه با غذاهای سالم و کامل است؛ پس چرا فقط قرص مصرف نکنیم؟ به این دلیل که ویتامین‌ها و مواد معدنی به بهترین وجه از طریق غذا جذب می‌شوند.

درواقع، غذاهای سالم و کامل حاوی ترکیبی از مواد معدنی، آنزیم‌ها، فیبر و سایر موادی هستند که ممکن است به بدن شما کمک کند تا این مواد مغذی را جذب کرده و از آن‌ها استفاده نماید. خوردن یک وعده غذایی متعادل، بسیار سالم‌تر از مصرف مولتی‌ویتامین است. مشخص نیست که آیا ویتامین‌ها و مواد معدنی هم وقتی به شکل مکمل مصرف می‌شوند، تأثیر یکسانی در بدن دارند یا خیر.

بااین‌حال، اگر واقعاً کمبود ویتامین دارید، مصرف یک مکمل ممکن است مفید باشد. ایرانی‌ها معمولاً دچار کمبود ویتامین D و B12، C و A هستند. تنها راه برای فهمیدن کمبود ویتامین، انجام آزمایش خون است، اما ممکن است متوجه برخی از علائم هم شوید. اگر علائمی را تجربه می‌کنید که فکر می‌کنید یک مکمل می‌تواند آن را برطرف کند، قبل از تلاش برای حل مشکل با کمک یک مکمل، حتماً با پزشک خود مشورت کنید.

مکمل‌های مؤثر بر قند خون

مکمل‌ها ممکن است عوارض جانبی ناخواسته یا خطرناکی را به دنبال داشته باشند؛ مخصوصاً اگر با داروهای دیگر تداخل داشته باشند. درحالی‌که برخی از مواد می‌توانند اثرات داروهای دیابت شما را تشدید کنند و باعث هیپوگلیسمی (قند خون پایین) شوند، برخی دیگر از مواد هم ممکن است اثر معکوس داشته باشند و منجر به هایپرگلیسمی (قند خون بالا) شوند.

چه ویتامین و مواد معدنی قند خون را بالا می‌برد؟

تحقیقات در مورد بسیاری از مکمل‌ها، بی‌نتیجه مانده است. قبل از شروع مصرف کروم، ویتامین E، گل راعی یا نیاسین، با پزشک خود صحبت کنید.

  • کروم

کمبود کروم ممکن است منجر به افزایش سطح قند خون شود. اگر کمبود کروم دارید، ممکن است مصرف مکمل کروم مفید باشد، اما این وضعیت در افراد بسیار نادر است.

اگر تشخیص داده شد که به بیماری کلیوی مبتلا هستید، از مصرف کروم خودداری کنید. ممکن است مصرف مکمل‌های کروم آسیب بیشتری را به کلیه‌ها وارد کند و باعث بدتر شدن وضعیت بیماری شود. دوز توصیه‌شده مکمل منیزیم برای افراد دیابتی، در مردان ۴۰۰ تا ۴۲۰ میلی‌گرم و در زنان ۳۱۰ تا ۳۲۰ میلی‌گرم است.

  • ویتامین E

ویتامین E و مصرف گیاهانی مثل گل راعی، تداخلات خطرناکی با داروهای رقیق‌کننده خون دارند که از آن‌ها برای درمان بیماری‌های قلبی استفاده می‌شود. این مکمل‌ها خطر خونریزی را افزایش می‌دهند.

در بین افراد مبتلابه بیماری قلبی که با وارفارین (رقیق‌کننده خون) درمان می‌شوند، افرادی که احتمال خونریزی بالاتری را دارند، دارای سطوح بالاتری از ویتامین E در بدن خود هستند. سایر تحقیقات هم نشان داده است که گل راعی، اثر رقیق‌کننده‌های خون را افزایش می‌دهد. اگر از داروهای رقیق‌کننده خون استفاده می‌کنید (مثل وارفارین، آپیکسابان، دابیگاتران، هپارین و ریواروکسابان)، از مصرف این مکمل‌ها خودداری کنید.

  • نیاسین برای دیابت

برخی از افراد، برای افزایش کلسترول (از نوع خوب) نیاسین مصرف می‌کنند، اما این مکمل می‌تواند بر روی دیابت شما هم تأثیر بگذارد. نیاسین سطح گلوکز ناشتا (سطح قند خون شما درزمانی که غذا نمی‌خورید) را در افراد مبتلابه دیابت افزایش می‌دهد؛ یعنی اینکه ممکن است خطرات بیشتر از فواید مصرف آن باشد.

بااینکه نیاسین می‌تواند کلسترول HDL را افزایش دهد، ولی شواهدی وجود ندارد که می‌تواند منجر به کاهش خطر بیماری قلبی- عروقی شود. حتماً با پزشک خود مشورت کنید تا مشخص شود که آیا مصرف این مکمل برای شما مفید است یا خیر.

برای انتخاب ویتامین برای دیابت حتماً با پزشک معالج مشورت کنید.

چه ویتامینی برای دیابت خوب است
چه ویتامینی برای دیابت خوب است

بهترین مواد معدنی و ویتامین برای دیابت

ویتامین B12 برای دیابت

اگر دیابت نوع 2 و کمبود ویتامین دارید، مصرف مکمل B12 می‌تواند مفید باشد. افرادی که برای  درمان دیابت نوع 2 متفورمین مصرف می‌کنند از سطوح پایین‌تری از ویتامین B12 برخوردار هستند. اگر متفورمین مصرف می‌کنید، با پزشک خود در مورد انجام آزمایش‌های دوره‌ای کمبود B12 صحبت کنید.

 کاهش نوروپاتی دیابت با اسید آلفا لیپوئیک  (ALA)

این ماده درد ناشی از نوروپاتی دیابتی را کاهش می‌دهد. تزریق اسید آلفا لیپوئیک که فقط در اروپا در دسترس است، علائم نوروپاتی را در کوتاه‌مدت بهبود می‌بخشد. برای دستیابی به نتایج بهتر می‌توان از مکمل‌های خوراکی‌ای استفاده کنید که حاوی این اسید هستند.

زینک برای کنترل دیابت

زینک یکی از عناصر ضروری موردنیاز بدن است. کمبود زینک نه‌تنها تولید انسولین را در بدن دچار مشکل می‌کند، بلکه به‌تنهایی باعث افزایش قند خون شده و عوارض دیابت را تشدید می‌کند. استفاده از مکمل‌های تقویتی حاوی زینک برای افراد دیابتی توصیه می‌شود.

همچنین زینک در حفظ سلامت پوست و بازسازی سلول‌های آسیب‌دیده‌ی پوست نیز نقش مهمی دارد. ازاین‌رو، مصرف زینک در افراد دیابتی باعث افزایش سرعت درمان زخم‌ها و کاهش عوارض پوستی دیابت به‌خصوص دیابت نوع 2 می‌شود.

در خوردن این چند ویتامین برای دیابت دقت کنید

ویتامین C و E برای دیابت

مکمل‌های ویتامین C و E از عوارض دیابت و دیابت جلوگیری نمی‌کنند. تا زمانی که مزیت این مکمل‌ها بر اساس تحقیقات مشخص شود، بهتر است از مصرف ابن مکمل‌ها خودداری کنید.

ویتامین D برای دیابتی‌ها

هنوز در مورد ویتامین D به نتایج مشخصی نرسیده‌ایم. بین غلظت بالاتر ویتامین D در خون در دوران کودکی و خطر کمتر دیابت نوع 1، ارتباطی وجود دارد. تحقیقات بیشتری برای درک این ارتباط نیاز است، اما یک موردی وجود دارد که کارشناسان بر روی آن توافق دارند؛ اینکه اگر کمبود ویتامین D دارید، مصرف مکمل می‌تواند به شما کمک کند.

معایب و مزایای دارچین برای دیابت

دارچین به‌اندازه داروهای دیابت نوع 2 مؤثر نیست. مکمل‌های دارچین هیچ کمکی به افراد مبتلابه نوع 2 در دستیابی به اهداف درمانی یا کاهش قابل‌اعتماد قند خون نمی‌کند. بااین‌حال، ازآنجایی‌که دارچین یک چاشنی معطر است، می‌توانید از آن به‌جای چاشنی‌های شیرین، استفاده کنید. به‌جای مصرف مکمل‌ها، از دارچین بر روی بلغور جو دوسر استفاده کنید.

حتماً قبل از ایجاد تغییرات در مصرف مکمل‌ها و ویتامین‌ها، با پزشک خود صحبت کنید تا بفهمید که آیا افزودن یک ویتامین یا مکمل به برنامه روزانه‌تان، ایده خوبی است یا خیر.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا