دیابت دشمن سلامت قلب شماست

دیابت یا بیماری قند يكي از شايعترين بيماریهای متابوليكی است. این بیماری در اثر كاهش توليد انسولين در بدن يا كم شدن اثر آن در سوخت و ساز مواد قندي حاصل ميشود.
عوارض بلندمدت این بیماری به مرور زمان نمایان می شود. هر چه مدت زمان بیشتری از دیابت شما بگذرد و هر چه کمتر قند خون را کنترل کنید احتمال افزایش خطر عوارض این بیماری در شما بیشتر می شود.
درکشورما ایران، حدود ۸ میلیون نفر (کودک و بزرگسال) به انواع دیابت مبتلا هستند، ولی متاسفانه تعداد اندکی از این افراد از شرایط خود آگاهاند و یا به کنترل صحیح و دقیق قند خون می پردازند.
عوارض دیابت
دیابت کنترل نشده می تواند خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را افزایش دهد. بیماران دیابتی در معرض خطر نابینایی، قطع عضو و نارسایی کلیه قرار دارند.
در زنان، دیابت می تواند خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را سه برابر کند. افرادی که دیابت کنترل نشده دارند، در سنین پایین تری در معرض خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی هستند.
شایع ترین علت بروز بیماری های قلبی عروقی در افرادی که دچار انواع دیابت هستند، سخت شدن شریان های کرونر و یا آترواسکلروزیس است، که این امر ناشی از تجمع کلسترول در رگ هایی است که مسئول رساندن غذا و اکسیژن به قلب هستند (شریان های کرونر).
نحوه تشخیص بیماری های قلبی در افراد دیابتی
پزشکان علائم بیمار را بررسی میکنند. علائمی نظیر:
- سابقه پزشکی و خانوادگی
- سابقه بیماری فرد
- معاینه فیزیکی
- بررسی نتایج آزمایشات و روشها
افراد دارای چندین فاکتور خطر کنترل نشده هستند
افراد این گروه فاکتور های خطرساز متداول در بیماری های قلبی را دارند همانند فشار خون بالای کنترل نشده، قند خون بالا یا دیابت، چاقی، سیگار کشیدن، رژیم غذایی ناسالم و عدم ورزش. هر کدام از این فاکتور ها خود به نوعی یک فاکتور خطر بالقوه محسوب می شود، اما وقتی با هم جمع شوند (مانند اغلب موارد)، پیشگیری و کنترل بیماری های قلبی را برای بیماران پیچیده تر می کند.
کنترل قند خون
آگاهی از دیابت ABC به مدیریت قند خون، فشار خون و کلسترول کمک میکند. همین طور اجتناب از سیگار کشیدن میتواند خطر بروز بیماری قلبی را به حداقل برساند.
- A برای آزمایش A۱C است. آزمایش A۱C میانگین قند خون را در ۳ ماه گذشته نشان میدهد. این تفاوت از بررسی قند خونی که هر روز انجام میشود قابل تشخیص است. سطح بالای گلوکز خون میتواند به قلب، رگهای خونی، کلیهها، پاها و چشم آسیب برساند. سطح A۱C برای بسیاری از افراد مبتلا به دیابت، کمتر از ۷ درصد است. برخی از افراد ممکن است با سطحی کمی بالاتر از A۱C فعالیت کنند.
- B برای فشار خون است. فشار خون نیروی خون در برابر دیواره عروق خونی است. اگر فشار خون بیش از حد بالا باشد، قلب به سختی کار میکند. فشار خون بالا میتواند باعث حمله قلبی یا سکته مغزی شود و به کلیهها و چشمها آسیب برساند. میزان فشار خون برای اکثر افراد مبتلا به دیابت کمتر از ۱۴۰/۹۰ میلی متر جیوه است.
- C برای کلسترول است. دو نوع کلسترول در خون وجود دارد LDL و HDL در این میان LDL یا “کلسترول بد” میتواند باعث تنگی عروق خونی شود. کلسترول بد، میتواند باعث بروز حمله قلبی یا سکته مغزی شود. HDL یا “کلسترول خوب” به حذف کلسترول “بد” از رگهای خونی کمک میکند.
کنترل دیابت
کنترل دیابت یک شرط مهم برای جلوگیری از ابتلا به بیماریهای قلبی است. با کنترل و مدیریت دیابت میتوان خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش داد. تا در این صورت قلب و عروق خونی سالمی داشته باشید. حتی کمبود خواب شما هم می تواند روی دیابت شما نیز اثر منفی بگذارد.
بهترین راه برای پیش گیری از بیماری قلبی این است که به خوبی از خودتان و بیماری دیابتتان مراقبت کنید.
بنابراین بهتر است قند خون شما با آزمایش های مخصوص تشخیصی همواره بررسی شود. به خصوص زمانی که یکی از افراد خانواده شما به دیابت مبتلا است.
ما توصیه می کنیم در صورت ابتلا به دیابت، به یک متخصص تغذیه مراجعه کنید. بهتر است کسی باشد که بتواند شما را از طریق رژیم غذایی فردی راهنمایی کند و در مورد چگونگی انتخاب های دشوار به شما مشاوره دهد. همچنین با چکاپ ها و بررسی های سالانه قلب در یک کلینیک معتبر قلب، می توانید عملکرد قلبتان را زیر نظر گرفته و فاکتور های خطار ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را زیر یک پزشک متخصص قلب بررسی کنید.