بیماری ها

تاثیر استرس بر قلب و راههای مدیریت آن

هر کس به روش های مختلفی استرس را احساس می کند و به شکل های مختلفی به آن واکنش می دهد. با توجه به اینکه stress شما خفیف یا شدید بوده و اینکه شما چه واکنشی نسبت به آن نشان داده اید، می تواند منجر به طیف گسترده ای از مشکلات سلامتی شود – به همین دلیل بسیار مهم است که بدانید چه کاری می توانید در مورد آن انجام دهید. هنگامی که استرس بیش از حد است، می تواند در همه چیز از جمله فشار خون بالا، آسم، زخم و سندرم روده تحریک پذیر نقش داشته باشد.

زمانی که شما استرس را تجربه می کنید، نفس شما تند می شود و قلب تان سریع تر از هر زمانی به تپش در می آید. در این حالت عضلات شما تنش دارند و با افزایش اضطراب، حتی ممکن است احساس کنید که در آستانه حمله قلبی هستید. در شرایط استرس زا، بدن شما مواد شیمیایی مانند کورتیزول و اپی نفرین (آدرنالین) را آزاد می کند، که بدن شما را برای عمل آماده می کند.

stress به تنهایی باعث بیماری های قلبی و گردش خون نمی شود. اما با عادات ناسالم مرتبط است که ممکن است خطر شما را افزایش دهد.

استرس چیست؟

استرس پاسخ بدن ما به فشارهای ناشی از شرایط چالش برانگیز در زندگی است. این می تواند احساس غرق شدن یا تحت فشار بودن باشد.

طبیعی است که گاهی اوقات چنین احساسی داشته باشید و stress می تواند سالم باشد. اما اگر با گذشت زمان این احساس را بیش از پیش احساس می کنید و برای مقابله با آن تلاش می کنید، زمان آن رسیده است که تغییراتی ایجاد کنید. استرس خود یک وضعیت بهداشت روان نیست، اما این نشانه این است که چیزی درست پیش نمی رود.

تفاوت بین استرس و اضطراب چیست؟

stress و اضطراب می توانند علائم مشابهی داشته باشند، بنابراین تشخیص تفاوت می تواند دشوار باشد.

استرس می تواند پاسخ بدن شما به یک اتفاق باشد و احتمالاً کوتاه مدت است. محرک های معمولی می توانند یک مصاحبه شغلی یا یک امتحان سخت یا معمولی باشند. اضطراب می تواند ناشی از استرس باشد. این احساس طولانی مدت است که معمولاً به سرعت از بین نمی رود. اضطراب می تواند بر توانایی شما برای رفتن به محل کار، معاشرت، ترک خانه و کنار آمدن با زندگی روزمره تأثیر بگذارد.

استرس و قلب شما

تحقیقات بیشتری لازم است تا مشخص شود که چگونه استرس در بیماری های قلبی نقش دارد. اما stress ممکن است بر رفتارها و عواملی که خطر بیماری های قلبی را افزایش می دهند تأثیر بگذارد: فشار خون بالا و سطح کلسترول، سیگار کشیدن ، عدم تحرک جسمی و پرخوری. برخی از افراد ممکن است برای “کنترل” استرس مزمن خود، نوشیدن بیش از حد الکل یا سیگار کشیدن را انتخاب کنند، اما این عادت ها می توانند فشار خون را افزایش داده و به دیواره شریان آسیب وارد کنند.

پاسخ بدن شما به استرس ممکن است سردرد، درد کمر یا درد معده باشد. stress همچنین می تواند انرژی شما را خنثی کند، همچنین استرس می تواند شما را گرسنه کند و در خوابتان اختلال ایجاد کند.

یک موقعیت استرس زا زنجیره ای از وقایع را رقم می زند. بدن شما آدرنالین را آزاد می کند، هورمونی که باعث می شود سرعت تنفس و ضربان قلب شما سریعتر شود و فشار خون شما بالا رود. این واکنش ها شما را برای مقابله با اوضاع آماده می کند.

آیا مدیریت استرس می تواند باعث کاهش یا جلوگیری از بیماری های قلبی شود؟

استرس و بیماری قلبی

مدیریت stress ایده خوبی برای سلامت کلی شما است و محققان در حال حاضر در حال بررسی این موضوع هستند که آیا مدیریت استرس برای بیماری های قلبی مؤثر است یا خیر. چند مطالعه به بررسی چگونگی عملکرد درمان یا روش های درمانی در کاهش اثرات stress بر بیماری های قلبی عروقی پرداخته اند.

مطالعاتی که با استفاده از روش های درمانی روانی – شامل جنبه های روانشناختی و اجتماعی انجام می شود – در پیشگیری از حملات قلبی دوم نوید بخش است. پس از سکته قلبی یا سکته مغزی، افرادی که احساس افسردگی، اضطراب یا گرفتاری از استرس می کنند باید با پزشک خود یا سایر متخصصین مراقبت های بهداشتی صحبت کنند.

چگونه بدانم استرس دارم؟

ذهن و بدن ما روش هایی دارد که به ما اطلاع می دهد که آیا stress زیاد می شود یا نه. استرس می تواند از نظر جسمی، عاطفی بر شما تأثیر بگذارد و رفتار شما را تغییر دهد.

علائم عاطفی عبارتند از:

  • احساس ناراحتی
  • احساس ترس، اضطراب، وحشت یا نگرانی
  • عصبانی شدن و داشتن یک فیوز کوتاه
  • احساس تنهایی یا ناامیدی
  • احساس بی حسی و بی علاقه ای در زندگی

علائم جسمی شامل موارد زیر است:

  • ضربان قلب سریع (تپش قلب)
  • دهان خشک
  • سردرد، دردهای عجیب، احساس سرگیجه یا مریض بودن
  • خستگی یا مشکل در خواب
  • اشتهای ضعیف یا راحت خوردن
  • کاهش وزن یا افزایش ناگهانی

علائم رفتاری عبارتند از:

  • کندن پوست
  • خوردن ناخن
  • مضرات مکرر و عدم صبر

چه چیزی باعث استرس می شود؟

شناخت و درک آنچه شما را تحت فشار قرار می دهد اولین قدم برای کاهش سطح استرس است. stress معمولاً در اثر وقایع یا موقعیت های زندگی شما ایجاد می شود. دقیقاً مشخص است که چه چیزی باعث استرس شما می شود دشوار است زیرا می تواند باعث ایجاد تعداد زیادی رویداد کوچک یا یک رویداد بزرگ شود.

علل شایع استرس عبارتند از:

  • کار
  • وقایع مهم زندگی
  • تغییر دادن
  • روابط و زندگی خانوادگی
  • تنهایی
  • نگرانی های مالی

چگونه استرس خطر ابتلا به بیماری های قلبی و گردش خون را افزایش می دهد؟

استرس به تنهایی باعث بیماری قلبی و گردش خون نمی شود. اما با عادات ناسالم مرتبط است که می تواند خطر شما را افزایش دهد. ممکن است شما به احتمال زیاد به عادت های ناسالم مانند سیگار کشیدن، خوردن غذاهای پرقند و پرچرب، نوشیدن زیاد الکل یا عدم فعالیت جسمی بپردازید.

در حال حاضر، این موارد می توانند stress شما را به طور موقت کاهش دهند. اما اگر در طولانی مدت خیلی از آنها را انجام دهید، می تواند به سلامت قلب شما آسیب برساند.

آیا استرس باعث فشار خون بالا می شود؟

طبیعی است که فشار خون شما در صورت احساس استرس، برای مدت کوتاهی افزایش یابد. هنگامی که stress دارید بدن هورمون هایی مانند آدرنالین را آزاد می کند. آدرنالین باعث می شود قلب شما سریعتر ضرب و شتم شود و فشار خون شما به عنوان روشی برای کمک به بدن در مقابله با اوضاع بالا رود. پس از گذشت استرس، فشار خون شما باید به حالت عادی برگردد. عادات ناسالم مرتبط با استرس، مانند خوردن غیر بهداشتی و نوشیدن زیاد الکل می تواند باعث فشار خون بلند مدت شود.

فشار خون بالا می تواند به مرور زمان به قلب، اندام های اصلی و شریان های شما آسیب برساند. این آسیب می تواند خطر ابتلا به بیماری های قلبی و گردش خون را افزایش دهد.

آیا استرس می تواند باعث حمله قلبی شود؟

stress به تنهایی باعث حمله قلبی نمی شود. اما اگر با روی آوردن به عادت های ناسالم مانند سیگار کشیدن یا خوردن غذای مضر، با استرس کنار بیایید، خطر شما بیشتر می شود.

دلیل این امر این است که این عادات ناسالم می تواند منجر به کلسترول بالا، فشار خون بالا و دیابت نوع ۲ شود. اینها عوامل خطر هستند که خطر ابتلا به بیماری های قلبی و گردش خون مانند حمله قلبی و سکته مغزی را افزایش می دهد.

در مورد استرس چه کاری می توانید انجام دهید؟

ورزش، حفظ نگرش مثبت، عدم مصرف سیگار، عدم نوشیدن قهوه زیاد، لذت بردن از رژیم غذایی سالم و حفظ وزن سالم روش های خوبی برای مقابله با استرس است.

داروها برای بسیاری از موارد مفید هستند، اما معمولاً برای stress نیستند. برخی از افراد برای آرام کردن سریع، از آرامش دهنده ها استفاده می کنند، اما بهتر است که برای کنترل استرس از روش های دیگری استفاده کنید.

یاد بگیرید که از طریق تکنیک های آرامش یا مدیریت استرس، stress خود را مدیریت کنید. مراقب باشید استرس را با اضطراب اشتباه نگیرید. اگر از اضطراب رنج می برید، با پزشک خود در مورد یک درمان یا برنامه درمانی صحبت کنید  از جمله اینکه آیا به دارو احتیاج دارید.

وقتی دچار استرس شدید به این موارد دقت کنید، که آیا:

  • با خوردن آرام می شوید؟
  • خیلی سریع صحبت می کنید و می خورید؟
  • الکل می نوشید یا سیگار می کشید؟
  • عجله می کنید و زیاد نتیجه نمی گیرید؟
  • زیاد کار می کنیئ؟
  • کارهای خود را به تعویق می اندازید؟
  • خیلی کم یا خیلی زیاد می خوابید؟

اگر استرس شما متوقف نشده است ، کلاس های مدیریت stress نیز می توانند به شما کمک کنند.

بیشتر بدانید!

شکی نیست که stress می تواند اثرات فیزیولوژیکی واقعی روی بدن از جمله قلب داشته باشد. این امر در مورد استرس شدید و ناگهانی (حاد) صادق است. افرادی که اخبار آسیب زا همچون خبر مرگ دریافت می کنند، ممکن است دچار آسیب شوند. بعضی از افراد، در موارد نادر دچار حمله قلبی فوری شده اند.

۵ راه برای مدیریت استرس و کمک به قلب شما

مثبت بمان

براساس تحقیقات انجام شده، مبتلایان به بیماری قلبی که دارای نگرش شاداب هستند، نسبت به افرادی که منفی تر هستند، بیشتر زنده می مانند و زندگی سالم تری دارند. حتی یک خنده باعث کاهش سطح هورمون های استرس، کاهش التهاب در عروق و افزایش کلسترول HDL “خوب” می شود.

مراقبه

نشان داده شده است که این عمل اندیشه متمرکز به سمت داخل و تنفس عمیق باعث کاهش عوامل خطر بیماری قلبی مانند فشار خون بالا می شود.

ورزش

هر بار که از نظر جسمی فعال باشید، چه پیاده روی کنید و چه تنیس بازی کنید، بدن شما مواد شیمیایی تقویت کننده خلق و خوی به نام اندروفین را آزاد می کند. ورزش نه تنها استرس را از بین می برد بلکه با کاهش فشار خون، تقویت عضله قلب و همچنین در حفظ وزن سالم در برابر بیماری های قلبی نیز محافظت می کند.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا
نوبت دهی فوق تخصص قلب ویژه نوروز 1402
خدمت جدید مرکز قلب و عروق بهار
خدمت جدید مرکز قلب و عروق بهار
راه اندازی بخش تخصصی واریس