مراقبت و سلامت

پیشگیری و کنترل بیماری های قلبی عروقی

 

عوامل بسیاری می‌توانند خطر بروز بیماری های قلبی عروقی را در انسان افزایش دهند. این عوامل را فاکتورهای افزایش ریسک بیماری می‌نامند. از میان فاکتورهای افزایش دهنده خطر بروز بیماری های قلبی عروقی، برخی از آنها مانند سن، جنسیت، نژاد و سابقه خانوادگی قابل تغییر نیستند.

بر اساس مطالعات انجام شده، خطر بیماری های قلبی در مردان بیشتر از زنان است، نژادهای تیره پوست و افریقایی امریکایی را بیشتر از سفیدپوستان و امریکایی های هیسپانیک را کمتر درگیر می‌کند. برخی نژاد های آسیایی مانند آسیای شرقی نرخ بیماری قلبی کمتری نسبت به سایر آسیایی ها و اهالی آسیای جنوبی نرخ بیماری بالاتر دارند. با افزایش سن احتمال بیماری قلبی بیشتر می‌شود، به طوری که زنان پس از 45 و مردان پس از 55 سال خطر بیشتری برای ابتلا به بیماری قلبی دارند.

عوامل مؤثر در پیشگیری و کنترل بیماری های قلبی عروقی

فشار خون:

فشار خون بالا عامل اصلی خطر بیماری قلبی است. بررسی مداوم فشار خون و تغییر سبک زندگی می‌تواند از فشار خون بالا پیشگیری یا آن را کنترل کند. یک بزرگسال سالم حداقل یک بار در سال باید فشارخون خود را اندازه گیری کند؛ این میزان برای افراد مبتلا به فشار خون بیشتر است.

کسترول و چربی خون: کلسترول و چربی خون بالا می‌تواند باعث مسدود شدن شریان ها و افزایش ریسک بیماری قلبی و حمله قلبی شود. در صورت بالا بودن کلسرتول، تغییر سبک زندگی، رژیم غذایی، میزان فعالیت روزانه و در صورت لزوم استفاده از دارو می‌تواند مفید باشد. تری گلیسیرید نیز نوعی چربی در خون است که می‌تواند خطر بیماری قلبی را به خصوص در زنان افزایش دهد.

وزن مناسب:

اضافه وزن یا چاقی نیز با افزایش سایر عوامل خطر مانند دیابت، فشار خون و چربی خون باعث افزایش خطر بیماری قلبی می‌شود. افزایش فعالیت فیزیک و رژیم غذایی مناسب با کنترل وزن می‌تواند این خطر را کاهش دهد.

رژیم غذایی نامناسب:

چربی های اشباع، سدیم و شکر عواملی هستند که می‌توانند منجر به دیابت و کلسرتول و در نتیجه بیماری قلبی شوند. رژیم غذایی مناسب باید حاوی مقادیر کافی میوه تازه، سبزی و غلات کامل سبوس دار باشد، تا در کاهش فشار خون و کلسترول و در نتیجه کاهش خطر بیماری های قلبی عروقی کمک کند.

فعالیت بدنی ناکافی:

ورزش مزایای زیادی دارد، مثلا قلب را قدرتمندتر کرده و جریان خون را بهبود می‌دهد، همچنین باعث کنترل وزن و کاهش کلسترول و فشار خون می‌شود که همگی در کاهش ریسک بیماری قلبی نقش دارند.

نوشیدنی الکلی:

افراط در مصرف نوشیدنی های الکلی فشار خون را افزایش می‌دهد و موجب افزایش کالری و اضافه وزن می‌شود که هر دو از عوامل خطر بیماری های قلبی عروقی هستند. مصرف مجاز نوشیدنی الکلی دو بار در روز برای مردان و یکبار برای زنان است.

دخانیات.

سیگارکشیدن فشار خون را افزایش می‌دهد و موجب افزایش خطر بیماری قلبی و سکته می‌شود. ترک سیگار می‌تواند خطر بیماری قلبی را کاهش دهد. اگر تصمیم به ترک سیگار دارید حتما با متخصص سلامت صحبت کنید.

اضطراب:

اضطراب با افزایش فشار خون می‌تواند منجر به افزایش خطر حمله قلبی شود، و استرس ناگهانی می‌تواند محرک حمله قلبی باشد. روش های نادرست کنترل اضطراب مانند پرخوری، نوشیدن بیش از حد، و سیگارکشیدن نیز برای قلب مضر است. برای کنترل اضطراب بهتر است به ورزش، شنیدن موسیقی، تمرکز بر چیزی آرامش بخش یا مدیتیشن بپردازید.

دیابت.

دیابت خطر حمله قلبی را دوبرابر می‌کند زیرا افزایش قندخون ناشی از دیابت با گذشت زمان به رگ های خونی و اعصاب کنترل کننده حرکات قلب آسیب وارد می‌کند. آزمایش مداوم دیابت و کنترل قندخون در صورت ابتلا نیز بسیار مهم است.

خواب کافی:

خواب ناکافی منجر به افزایش فشار خون، چاقی و دیابت می‌شود که همگی خطر بیماری قلبی را افزایش می‌دهند. بیشتر بزرگسالان به 7 تا 9 ساعت خواب در شبانه روز احتیاج دارند. اگر مشکل خواب دارید با متخصص سلامت خود صحبت کنید. مشکلاتی مانند آپنه خواب که باعث توقف مکرر تنفس در زمان خواب و از خواب پریدن در بسیاری افراد می‌شود باعث می‌شود شما نتوانید در طول شب به خوبی استراحت کنید و خطر بیماری های قلبی عروقی را افزایش می‌دهد. اگر دچار مکشلات خواب هستید از دکتر خود بخواهید مسئله را بررسی کند و حتما برای درمان اقدام کنید.

 

منبع:

http://www.heart.org

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا